Zakaj se odločiti za email marketing

10. Jun, 2021 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Spletne strani imamo podjetniki in posamezniki, postavljene iz povsem različnih vzgibov. Nekaterim internetna stran služi zgolj kot spletna vizitka, drugi svoje spletne strani uporabljate kot podporo pri izvajanju ostalih svojih aktivnosti (npr. društva), podjetniki posamezniki in večja podjetja, pa v največji meri, internetne strani, postavljate in gradite zaradi komercialnih, prodajnih in poslovnih vzgibov.

Predvsem za slednje, tiste, ki svoje internetne strani, gradimo in razvijamo za potrebe izboljšanja poslovanja (npr. prodaje preko spletnega kanala), je ključno, da ugotovimo kateri spletni kanali utegnejo biti učinkoviti za promocijo in izboljšanje prodaje preko naših spletnih strani.

Med najbolj pogosto uporabljanimi in tudi svetovanimi, kot izredno učinkovitimi spletnimi kanali, se nemalokrat omenja, email marketing – v tej objavi, v nadaljevanju, pa so podrobneje pojasnjeni razlogi zakaj se splača email marketing umestiti in razvijati kot enega izmed vodilnih spletnih kanalov za promocijo svojih spletnih strani, kakor tudi za direktno prodajo s pomočjo e pošte. Ostali kanali spletnega marketinga so opisani na povezavi.

Email marketing prispeva k ozaveščanju blagovne znamke spletne strani

V poplavi nenehnega “bombardiranja” tržnikov z najrazličnejšimi novicami, vsebinami, uporabnimi nasveti, nagradnimi igrami in vsem mogočim, z namenom, da podjetja dosežete svoje spletne, ciljne publike, je email marketing, ena izmed poti, kjer, v kolikor ga izvajate pravilno, lahko pomembno prispeva k temu, da si vaša ciljna publika zapomni vašo blagovno znamko. In tudi, da začne o njej govoriti in razmišljati.

Nekatere izmed raziskav, ki preučujejo kako dolgo zmore povprečen človek ostati zbran, dokazujejo, da povprečna zbranost posameznika, skozi leta upada. Če smo še leta 2020 uspeli biti v povprečju zbrani cca. 12 sekund, je v letu 2021 povprečna zbranost in osredotočenost na posamezno stvar, le še 9 sekund. Kar je celo manj kot se zmore osredotočiti na eno stvar, zlata ribica:

Z (rednim) email marketingom in s premišljeno načrtovano zasnovo vsebin, ki jih boste plasirali skozi email marketing, boste, v poplavi nenehnega bombardiranja vaših potencialnih kupcev iz strani vaše konkurence, uspeli držati korak z vašo konurenco in sicer s tem, da ozaveščate in informirate ter vedno znova, sproti kupce opozarjate, da obstajate. Ključno vlogo pri tem bo odigral vaš vsebinski marketing pri pošiljanju e sporočil.

Upoštevajte, da obiskovalci, ki obiščejo vašo spletno stran, nanjo pozabijo v nekaj sekundah oz. takoj, ko prispejo na drugo spletno stran oz. jih doseže druga, bolj mamljiva ponudba. Redno in ravno prav pogosto izvajanje email marketinga pomaga k ohranjanju spomina potencialnih kupcev na vašo blagovno znamko.

Email marketing pomaga pri gradnji neodvisnega medijksega kanala (od plačljivih spletnih kampanj)

Dlje časa kot odlašate z uvedbo in izvajanjem email marketinga, več potencialnih strank, ki je v preteklosti obiskalo vašo spletno stran, vas pozablja (in se odloča za nakupe oz. oddajo povpraševanj) pri vaših konkurentih. Večina podjetij poskuša svojo spletno prodajo graditi (tudi) s plačljivim spletnim oglaševanjem (npr. Google oglaševanje, Facebook oglaševanje, itd…), hkrati pa jih večina, skozi daljši čas uporabe plačljivih možnosti promocije svojih spletnih strani, ugotavlja, da postaja plačljivo spletno oglaševanje, iz leta v leto dražje.

Bodisi, da se plačljivega spletnega oglaševanja lotevate sami ali s pomočjo agencije, na področju spletnega oglaševanja, tako kot vsepovosod drugod, konkurenca narašča. Podjetja, ki stavijo zgolj na plačljive spletne kanale, se ne zavedajo, da pravzaprav skozi leta njihove uporabe, gradijo odvisen odnos, kjer marsikatero podjetje, brez plačljivega oglaševanja, sploh več ne “preživi”.

V izogib nenehnemu plačevanju za spletne oglase, je za vsako internetno stran, priporočljivo, da raje prej kot slej, začne z izgradnjo baze potencialnih kupcev za katero, za komuniciranje z njo, ne bo potrebno vedno znova globje seči v denarnico. Če izvajanje email marketinga zastavite tako, da preko njega, poskrbite za nenehno rast števila prejemnikov vaših e sporočil, boste s časom dosegli to, da si boste zgradili vedno večji bazen vaših sledilcev, s katerimi lahko komunicirate brez, da za to plačujete velikim spletnim platformam.

Glavni izzivi uspešnega email marketinga, so:

  • poskrbeti za konstantno in stabilno rast baze prejemnikov vaših e sporočil. To pomeni tudi poskrbeti za manj odjav od prejemanja vaših e sporočil kot se jih prijavi na vaše e novice.

Ena izmed najbolj učinkovitih praks pridobivanja novih elektronskih naslovov in s tem večanja baze prejemnikov vaših e sporočil, je, da preprosto potencialnemu bazenu kupcev ponudite vaš produkt oz. vašo storitev, za nekaj časa (npr. 1 mesec) v brezplačno testiranje. Poglejte kako brezplačno testiranje aplikacije za spremljanje bonitetnih ocen, bilance stanja in izkazov poslovnega izida, ponuja znana slovenska bonitetna hiša Prva bonitetna agencija d.o.o., na svoji spletni strani, ebonitete:

pridobivanje kontaktov ebonitete

Dodatna vrednost ponujanja brezplačnega preizkusa je tudi v segmentaciji interesentov za nakup, saj uporabnost aplikacije takoj loči na tiste, ki želijo aplikacijo uporabljati naprej od tistih, ki so iskali samo brezplačno opcijo (ti pa, tako ali tako, niso kupci).

Še posebej atraktivno je učinkovito pridobivanje novih elektronskih naslovov preko spletnih strani, za podjetja v storitvenih sektorjih (kjer cena storitve ni vedno naprej znana), med njimi pa prav posebej izstopa finančna panoga. Zavarovanje domačih terjatev, financiranje dobaviteljev oz. dobaviteljski faktoring, odkupi, prodaja in unovčevanje terjatev ter podobno so samo nekatere izmed panog, v katerih je t.i. lead generation poslovni model spletnih strani, zelo iskan.

  • poskrbeti za čimvišji delež (stopnjo) odpiranja vaših poslanih e sporočil (t.i. open rate)
  • poskrbeti za čim višji delež klikabilnosti na povezave znotraj vaših poslanih sporočil (t.i. CTR oz. click through rate)
  • poskrbeti za konstantnost pošiljanja sporočil (t.i. email marketing automation)

Spodaj so, na sliki, predstavljeni nekateri glavni izzivi email marketinga, po eni od marketinških raziskav:

email marketing izzivi

NAMIG: V kolikor imate ambicije zgraditi kar se da učinkovit email marketing kanal (ne pa zgolj pošiljati e novice), ni odveč upoštevati v kateri fazi prodajnega lijaka “lovite” elektronske naslove vašega bazena potencialnih kupcev. Širši kot je prodajni lijak (širši kot je namen uporabnikov, ki vstopajo v prodajni lijak), bolj široko naj bo kasneje zastavljena marketinška email kampanja. Poglejte primer: na spletni strani Magus.si (klik na spodnjo povezavo), se elektronski naslovi, zbirajo povsem na začetku prodajnega lijaka (na vsebini, kjer pristanejo obiskovalci, ki jih zanima vsebina povezana z bolečinami v hrbtenici). Vsebina ponuja natančno razlago kako prepoznati bolečine v hrbtenici, kakšni so vzroki za nastanek bolečin v hrbtenici ter opis možnosti za zdravljenje bolečin). Temu segmentu obiskovalcev spletne strani Magus.si so kasneje “servirane” vsebine, segmentirane posebej za obiskovalce, ki imajo pretežno težave s hrbtenico in povezane bolečine v nogah.

Email marketing sodi med najbolj učinkovite spletne kanale

Eden izmed razlogov, da sodi email marketing med najbolj učinkovite spletne kanale, je njegova zgodovinsko/evolucijsko/tradicionalna raba med splošno populacijo. Medtem, ko imajo novi spletno komunikacijski kanali, prednost v svoji sodobnosti, drugačnosti, hitrosti komunikacije in na sploh drugačnem pristopu, so te iste lastnosti, tudi slabost – saj gre pri marsikaterem iz novodobnih komunikacijskih kanalov za novotarijo, ki jo “masa” ne razume ali se ji zdi prezapletena.

SMS komuniciranje, messenger komuniciranje in komuniciranje čez e pošto so tradicionalno kakovostne poti izmenjave sporočil, zato je na učinkovitost skozi te kanale treba gledati tudi skozi oči velikosti potencialnega bazena uporabnikov posameznega kanala. Z email marketingom boste preprosto “zajeli” največji kos bazena vaše ciljne publike (ki, hkrati, email marketing tudi zna uporabljati).

Z enostavnostjo uporabe e pošte, se rojevajo vedno novi načini angažiranja prejemnikov v vaše vsebine komuniciranja. Enostavno je prejemnike e pošte povabiti v spletno trgovino, enostavno je prejemnike e pošte povabiti v branje zapisov, ogled videa, na dogodek (npr. webinar, itd…).

Email marketing je še posebej zanimiv za spletne trgovine, saj online trgovine, preko premišljeno izvajanega email marketinga, lahko direktno nagovarjajo obiskovalce trgovine tudi z občasnimi prodajnimi akcijami, obvestili o novitetah v spletni trgovini, itd… Če ima spletna trgovina, ob svoji ponudbi, še redno vzdrževan blog, je “materaiala”, ki ga trgovina lahko pošilja čez email marketing in s tem “spominja” obiskovalce na svoj obstoj, še toliko več. Namig: poglejte kako ima to organizirano spletna trgovina Pohištvo123 in spletna trgovina Opsy.si, ki je znana po svojih oblačilih Icepeak.

V eni izmed raziskav, v kateri so digitalne tržnike spraševali o tem kateri spletni kanal se jim zdi najučinkovitejši, so rezultati pokazali spodnje številke:

email marketing učinkovitost

Dodatne informacije