Najboljše ideje za izlet po Sloveniji – izdelan načrt za obisk Ljubljanskega barja

3. Apr, 2023 | Utrinki z ekološkega posestva

Vikend je pred vrati in zopet iščete ideje za izlet po Sloveniji. Na koncu obupate ali zmanjka časa in znova se odpravite v znano in velikokrat obiskano turistično destinacijo. Tam je vse po starem: gneča in visoke cene. Se sliši kaj znano? Če si tokrat želite odkriti prav poseben biser Slovenije, ste naleteli na pravi zapis.

Naše ekološko posestvo Trnulja se nahaja na obrobju Ljubljanskega barja, popolnoma odmaknjeno od mestnega središča in kot nalašč za nepozabno sprostitev v naravi. Odlična novica je, da pri nas dobite vse na enem mestu! Odlično, ekološko pridelano hrano, številne zanimivosti v okolici ter možnost najema koles.

Če pa boste nad Barjem in našim posestvom še posebej navdušeni, se lahko odločite tudi za bivanje v naših apartmajih, ki naravni in trajnostni. Kot nalašč za večdnevni oddih ali enodnevni izlet po Sloveniji torej! Berite dalje.

Ideje za izlet po Sloveniji: posestvo Trnulja

Zakaj med super ideje za izlet po Sloveniji spada obisk trajnostnega posestva Trnulja

Posestvo Trnulja se nahaja na obrobju Ljubljanskega barja – krajinskega parka, ki mu v Sloveniji ni para. Naše posestvo je tako odlična izhodiščna točka za odkrivanje lepot tega dela Slovenije, ki preseneti s svojo drugačnostjo, naravnimi danostmi, razvejanimi sprehajalnimi potmi in zanimivostmi za vso družino – tudi za otroke.

A kako od ideje za izlet po Sloveniji do realizacije? Kje se v tem delu Slovenije okrepčati? Kje prenočiti, če se odločite za večdnevni izlet? Predlagamo Trnuljino restavracijo in apartmaje.

Kako lahko vaš izlet popestri kulinarična izkušnja na Trnulji

Naše posestvo obkrožajo njive, na katerih kmetujemo izključno ekološko. Vse, kar pridelamo, lahko pokusite v naši restavraciji v jedeh, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih. Jedilnik je skrbno pripravljen, vanj smo vključili tradicionalne slovenske jedi, ki jih pripravljamo po starih kuharskih receptih.

Posebej priporočamo degustacijske menije, v katere smo združili naše lokalne sestavine in jedi, značilne za ta konec Slovenije. Navdih smo črpali tudi iz koliščarskih časov. In naj še enkrat poudarimo: prav vse sestavine v naših jedeh so ekološke, tudi tiste, ki smo jih primorani dokupiti.

Ideje za izlet po Sloveniji: posestvo Trnulja in njegova kulinarika
Ideje za izlet po Sloveniji: posestvo Trnulja in njegova kulinarika

Kako lahko na Trnulji tudi prenočite

Zelo verjetno vas bo Barje s svojimi mokrotnimi travišči, mejicami ter gozdnimi, grmičastimi in vodnimi površinami očaralo do te mere, da boste želeli raziskovanju nameniti več kot en dan. Zato so na Trnulji na voljo apartmaji, opremljeni domačno, naravno in predvsem trajnostno, kjer si lahko zvečer prijetno utrujeni od vtisov oddahnete.

Naše ekološko posestvo je prva nastanitev v Sloveniji, ki je vključena v evropsko verigo ekoloških hotelov Die Bio Hotels. Smo posestvo s poslanstvom: pri nas boste doživeli pristno izkušnjo nastanitve, zavezane trajnosti in ekološki pridelavi.

Pri nas lahko bivate v apartmajih, ki so zgrajeni iz v celoti razgradljivih bio materialov. Ljudje smo zelo odzivni na naravo, zato si boste v naših naravnih apartmajih resnično odpočili in si nabrali novih moči.

Odločite se lahko med apartmaji, ki smo jih poimenovali po domačih žitih. To so apartmaji Tritikala, Konoplja, Koruza, Ajda in studio za dve osebi. Pri gradnji apartmajev smo se odločili za način gradnje, ki stilsko poudari avtohtoni prostor. Tako so objekti vizualno podobni Tomaževi hiši, ki je najstarejša hiša v Črni vasi – vasi, kjer se nahaja Trnulja.

Tomaževa hiša je bila zgrajena leta 1844 in je edinstvena v prvotni obliki ohranjena hiša. Izhaja iz prvega obdobja poselitve osrednjega dela Ljubljanskega barja, po izsušitvi leta 1830. Hiša je bila nekoč del domačije manjšega kmeta, pripadal pa ji je še kozolec, “gartlc” in vodnjak. Leta 2001 so Tomaževo hišo razglasili za kulturni spomenik državnega pomena.

Ideje za izlet po Sloveniji: posestvo Trnulja in njegovi apartmaji
Ideje za izlet po Sloveniji: posestvo Trnulja in njegovi apartmaji

Če se na Trnulji želite še posebej dobro sprostiti …

Trnulja je poleg kulinarične in nastanitvene destinacije tudi wellness postojanka za marsikaterega sprostitve željnega obiskovalca. Izkušnja savnjanja v naši koliščarski savni je prav posebna. Gre za popolnoma naravno savno, ogrevano na drva. Toploto uravnavate sami – odvisno koliko drv naložite na ogenj. V njej je prostora za dve osebi, zato je zasebnost zagotovljena.

Po revitalizaciji v savni je čas za skok pod prho, nato pa vam omogočimo sprostitev v banji z zeliščno kopeljo ter ponudimo vroč Trnuljin bio čaj, sveže bio sadje in različne ekološke oreščke. 

Katere izlete v okolici našega posestva priporočamo?

Veliko ljudi si na oddihu želi čim več doživeti, zato v nadaljevanju najdete naše predloge za oglede oz. doživetja v naši bližnji okolici.

Obiščite krajinski park Ljubljansko barje

Ko boste gost na našem posestvu, vas bo prav gotovo pritegnilo pomirjajoče in skrivnostno Barje. Raziščete ga lahko peš, s kolesom ali se popeljete z našo električno kočijo. Na vašo željo vas po barjanskih skrivnostih popelje tudi naš vodič. Če pa se za raziskovanje odločite sami, lahko dobite pri nas električna kolesa, za lažjo orientacijo pa vam bomo priložili še praktično karto.

Če nas boste vprašali za ideje za izlet po Sloveniji, bomo seveda najprej priporočili Barje. Preprosto morate ga obiskati, če ste ljubitelji narave. Število pisanih metuljev, ki tu domujejo, vas bo presentilo. Kar 89 jih je. A še več je ptic. Na vlažnih travnikih Barja gnezdi tudi 100 vrst ptic ali kar polovica vseh v Sloveniji. Še več pa je tistih, ki na Ljubljanskem barju prezimujejo ali pa se tu ustavijo na svoji poti v toplejše kraje.

Na Ljubljanskem barju si lahko ogledate še mnoge druge zanimivosti. Najstarejša arheološka dediščina Ljubljanskega barja so prav gotovo prazgodovinska kolišča. Odkrili so 40 prazgodovinskih koliščarskih naselbin, ki so vpisane na UNESCO seznam svetovne dediščine. 

Zelo bogata je tudi barjanska sakralna dediščina. Obiščete lahko štiri cerkve: cerkev svete Ane, božjepotno Marijino cerkev v Tomišlju, Sv. Mihaela v Iški vasi in nam najbližjo, cerkev svetega Mihaela v Črni vasi.

Ogromno informacij o Ljubljanske barju dobite na tej povezavi.

Ideje za izlet po Sloveniji: posestvo Trnulja in Ljubljansko barje
Ideje za izlet po Sloveniji: posestvo Trnulja in Ljubljansko barje

Obiščite Cerkev svetega Mihaela v Črni vasi

Med lepe ideje za izlet po Sloveniji oz. v okolici Trnulje spada tudi cerkev svetega Mihaela v Črni vasi. Zanjo je načrte izdelal arhitekt Jožef Plečnik. Pobudo za gradnjo črnovaške cerkve je dal trnovski župnik Fran Seliški Finžgar. Cerkev so gradili leta 1937 in 1938, gradnjo je nadziral kaplan Karl Matkovič, ki je bil Plečnikov nečak.

Cerkev je bila zasnovana kot samo začasna, a se je skozi čas pokazalo, da je ta prelepa stvaritev eno najbolj celostnih del velikega mojstra. Vznožje cerkve svetega Mihaela je kamnito, vsa preostala stavba pa je izdelana iz lesa, ki je bil namenjen kasnejši nadzidavi, katero je preprečila druga svetovna vojna.

Ker cerkev leži na močvirnem terenu, je postavljena na pilotih. Do cerkvene ladje vodi kamnito stopnišče, ki ga občasno popestrijo opeke. Podobno izvedbo Plečnikovega dela lahko vidimo tudi pri kamnitem stopnišču Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

Zvonik cerkve je samostojno stoječe telo pred samo cerkvijo. Oblikovan je kot z loki predrta in razbremenjena stena, ki nosi zvonove. Apsida na hrbtni strani skriva stopnišče, ki vodi iz stanovanja za duhovnika v cerkev.

Notranjost cerkve je skromna in je velik poklon skromnosti in tudi ljudskemu stavbarstvu. Večina opreme v cerkvi je lesene, za nekatere podporne stebre in za ograjo stopnišča pa so uporabili navadne kanalizacijske cevi. Štiri osrednje stebre brez kapitelov dopolnjuje dekorativna lesena konstrukcija. Ostrešje cerkve je odprto, Plečnik se je odločil za živopisni način poslikave lesa in notranjih betonskih stebrov. Prostor pred oltarjem obvladuje velik lestenec, to je obroč, ki visi od križa z obešenima alfa in omega, črki grškega alfabeta, ki se v krščanski umetnosti vedno nanašata na Kristusa.

V cerkvi so izredno zanimive tudi lesene klopi, ki so postavljene v dveh delih in so obdelane z realističnimi atributi. Kasneje je Plečnik v cerkvi postavil še pevski kor, ki spominja na kmečki gank. Kor sloni na struženih stebrih z dodatnimi poševnimi oporami, nanj pa so speljane lesene stopnice.

Za ogled notranjosti cerkve se lahko dogovorite z župnijskim uradom.

Ideje za izlet po Sloveniji: cerkev svetega Mihaela, Črna vas

Morostig – hiša narave in kolišč na Igu

Morostig je pred kratkim odprt muzej na prostem na Igu, ki ponazarja naselbino slavnih koliščarjev. Ti so v teh krajih živeli pred pet tisoč leti. Gre za pet hišic na kolih – tri so končane, dve pa sta v gradnji kot prikaz, kako so bile izdelane. Hišice so opremljene in nudijo čudovit vpogled v življenje in delo tukajšnjih koliščarjev. Izjemen pomen barjanskih koliščarjev je prepoznal tudi UNESCO in jih vpisal na seznam kulturne dediščine.

Potem ko si boste ogledali koliščarsko naselbino, lahko obiščete še razstavo v centru Morostig v središču Iga, ki dopolnjuje muzej na prostem. Tam lahko sledite korakom prvih raziskovalcev narave in kolišč Ljubljanskega barja ter tako spoznate tako življenje koliščarjev kot raziskovalce, ki so jih odkrili.

Več informacij o tej ideji za izlet po Sloveniji dobite na tej povezavi.

Pravljično-doživljajska pot močvirskih škratov na Mali plac

Če ste nas obiskali z otroki, te ideje za izlet po Sloveniji ne smete izpustiti. V bližini kraja Bevke se nahaja čudovito urejena pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac. Gre za lahko pohodno pot, dolgo 3,2 kilometre, ki je posebej namenjena najmlajšim obiskovalcem Barja. Gre za eno od poti v okviru pravljično-doživljaske transverzale po Sloveniji, ki jih ustvarjajo v Zavodu Škrateljc. Vse poti temeljijo na zgodbah in so namenjene kakovostnemu družinskemu turizmu.

Na Pot močvirskih škratov se odpravite na podlagi Močvirske beležke, ki poskrbi za strukturiran obisk in še popestri doživetje. Na njej se boste z otroci gibali v naravi ter sproščeno spoznavali lepote in posebnosti Barja, zapakirane v zanimivo zgodbo.

Več informacij lahko najdete na spletni strani Zavoda Škrateljc na povezavi.

Ideje za izlet po Sloveniji: pot močvirskih škratov
Ideje za izlet po Sloveniji: družina raziskuje

Po pravljični mir v sotesko Iški vintgar

Iški vintgar je čudovita soteska reke Iške, ki jo najdete na obrobju Ljubljanskega barja. Nahaja se v bližini Iga, natančneje v Iški vasi. Iški vintgar je odlična destinacija tako za tiste, željne aktivnega preživljanja prostega časa, kot za tiste, ki bi se radi samo sproščali v prekrasni naravi.

Glavna atrakcija soteske je reka Iška, ki je med utiranjem poti v dolino ustvarila čudovite prodnate sipine, pravljične tolmune ter strme skalnate bregove, ki na nekaterih mestih spominjajo celo na kanjone. 

Med najboljše ideje za izlet po Sloveniji Iški vintgar nedvomno spada poleti, ko se lahko v sotesko umaknete pred vročino. Če bi se radi samo sproščali in malce namakali, lahko zasedete kakšen breg čisto na začetku soteske. Če pa želite izkusiti tisto pravo in deročo Iško, pešačite čim dlje in nagrajeni boste s čudovitimi podobami prekrasne reke.

V hudi vročini pa še posebej prija sprehod po rečnem koritu. Reka večinoma sega do kolen, zato lahko na ta način pridete precej daleč, doživetje pa je nepopisno lepo.

Naj povemo še, da k slikovitemu videzu soteske veliko pripomore tudi rastlinstvo: drevje, ki se s koreninami oprijema strmin, ter številne alpske rastline, kot so čvrst šaš, rododendron, dvocvetna vijolica, kranjski jeglič in kronice.

Več o Iškem vintgarju si lahko preberete na tej povezavi.

Občudujte tehnično dediščino v muzeju Bistra

Medtem ko bivate pri nas, lahko obiščete tudi Tehniški muzej Slovenije oz. muzej Bistra, ki se nahaja le streljaj stran od Vrhnike v čudovitem gradu na obrobju Ljubljanskega barja. Navdušila vas bo tako obširna in zanimiva zbirka tehniške dediščine v notranjih prostorih kakor tudi na prostem, muzej pa poleg tega obdaja še prekrasen grajski vrt.

Med najbolj ikonične zbirke gotovo spadajo limuzine nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita ter razstava Tiskarstvo na Slovenskem. Sicer pa v muzeju najdemo še številne druge zbirke oz. muzejske predstavitve, o katerih lahko več preberete na spletni strani Tehniškega muzeja Slovenije.

Ideje za izlet po Sloveniji: tehniški muzej Slovenije, Bistra
Ideje za izlet po Sloveniji: tehniški muzej Slovenije, starodobniki

Zabavajte se v mestnem vrvežu bele Ljubljane

Trnulja se nahaja na obrobju Ljubljane, zato naše glavno mesto pri priporočilih za doživetja v okolici našega posestva seveda ne more manjkati. Kako le, saj je Ljubljana očarljivo in živahno mesto, ki obiskovalcem ponuja veliko zanimivega. V njej vsakdo najde nekaj zase, od čudovite arhitekture do živahnega kulturnega dogajanja in osupljive narave.

Izlet v Ljubljano lahko začnete s sprehodom po slikovitem starem mestnem jedru in občudujete pisane stavbe ter prikupne mostove čez reko Ljubljanico. Lahko se ustavite na kavi v eni od številnih kavarn na prostem ali se odpravite na osrednjo tržnico in poskusite lokalne dobrote.

Za dozo kulture obiščite Narodno galerijo Slovenije ali Muzej moderne umetnosti. Ljubljanski grad nad mestom pa ponuja čudovit razgled na mesto in okoliške hribe.

Še marsikaj drugega lahko počnete v Ljubljani, morda vam bodo v pomoč informacije na povezavi.

Ideje za izlet po Sloveniji: Ljubljana
Ideje za izlet po Sloveniji: Ljubljana

Ekološko posestvo Trnulja ima res edinstveno lokacijo in nudi številne možnosti preživljanja prostega časa. Upamo, da so vam bile naše ideje za izlet po Sloveniji všeč in da se čim prej vidimo na Trnulji. Tu vas čakata edinstvena kulinarika s sestavinami iz ekološke pridelave in nastanitev v naravnih apartmajih, kjer je počitek po razgibanem dnevu zagotovljen. Komaj že čakamo, da se spoznamo.