Super ideje za izlet po Sloveniji

10. Apr, 2020 | Blog

ideje za izlet po SlovenijiKadar iščemo nove ideje za izlet po Sloveniji, se običajno odpravimo v poznane turistične kraje, kjer nas pričakata gneča in visoke cene.  Z malo iznajdljivosti pa seveda lahko najdemo mnoge druge lokacije, ki so odmaknjene od mestnih središč in nam ponujajo tako zelo potrebno sprostitev v naravi.

Naše ekološko Posestvo Trnulja je zato prava odločitev za vas! Nahajamo se na pragu Ljubljane, a vseeno v neokrnjeni naravi. Pri nas vam bomo ponudili vse na enem mestu! Odlično, ekološko pridelano hrano, sprostitev v naravi ter bivanje v apartmajih, ki so zgrajeni iz naravnih, razgradljivih materialov.

Ideje za izlet po Sloveniji – obiščite turistično kmetijo Trnulja

Naša turistična kmetija Trnulja, je prva v Sloveniji, ki je vključena v evropsko verigo ekoloških hotelov Die Bio Hotels. Smo posestvo s poslanstvom in pri nas boste doživeli kulinarično doživetje, ki vas ne bo pustilo ravnodušnih.

Vsa hrana, ki vam jo bomo postregli, je pripravljena izključno iz domačih ekoloških pridelkov. Jedilnik je skrbno pripravljen, vanj smo vključili tradicionalne slovenske jedi, ki jih pripravljamo po starih kuharskih receptih. Poleg odlične kulinarične ponudbe pa si lahko pri nas privoščite tudi večdnevni oddih in raziščete vabljivo okolico.

Privoščite si oddih v ekoloških apartmajih Trnulja

Izleti po Sloveniji - apartmaji TrnuljaKo obiščete naše posestvo, vas zapelje prelepo okolje in brez težav se boste odločili, da pri nas ostanete tudi več dni. Pri nas lahko bivate v apartmajih, ki so zgrajeni iz BIO  materialov, ki so v celoti razgradljivi. Ljudje smo zelo odzivni na naravo, zato si boste v naših naravnih apartmajih resnično odpočili in si nabrali novih moči.

Odločite se lahko med apartmaji, ki smo jih poimenovali po domačih žitih. To so apartmaji Tritikala, Konoplja, Koruza, Ajda in studio za dve osebi. Pri gradnji apartmajev smo se odločili za način gradnje, ki stilsko poudari avtohtoni prostor. Tako so objekti vizualno podobni Tomaževi hiši, ki je najstarejša hiša v Črni vasi.

Tomaževa hiša je bila zgrajena leta 1844 in je edinstvena v prvotni obliki ohranjena hiša. Izhaja iz prvega obdobja poselitve osrednjega dela Ljubljanskega barja, po izsušitvi leta 1830. Hiša je bila nekoč del domačije manjšega kmeta, pripadal pa ji je še kozolec, “gartlc” in vodnjak. Leta 2001 so Tomaževo hišo razglasili za kulturni spomenik državnega pomena.

Obiščite krajinski park Ljubljansko barje

Ko boste gost na našem posestvu, vas bo prav gotovo pritegnilo pomirjajoče in skrivnostno barje. Raziščete ga lahko peš, s kolesom ali se popeljete z našo električno kočijo. Na vašo željo vas po barjanskih skrivnostih popelje tudi naš vodič, če pa se za raziskovanje odločite sami, lahko dobite pri nas električna kolesa, za lažjo orientacijo pa vam bomo priložili še praktično karto.

Na Ljubljanskem barju lahko ogledate še mnoge druge zanimivosti. Najstarejša arheološka dediščina Ljubljanskega barja so prav gotovo prazgodovinska kolišča. Odkrili so 40 prazgodovinskih koliščarskih naselbin, ki so vpisane na UNESCO seznam svetovne dediščine. 

Zelo bogata je tudi sakralna dediščina na barju. Obiščete lahko štiri cerkve: cerkev svete Ane, božjepotna Marijina cerkev v Tomišlju, Sv. Mihael v Iški vasi in nam najbližjo, cerkev svetega Mihaela v Črni Vasi.

Obiščite Cerkev svetega Mihaela v Črni vasi

izleti za skupineZa cerkev svetega Mihaela v Črni vasi je načrte izdelal arhitekt Jožef Plečnik. Pobudo za gradnjo črnovaške cerkve je dal trnovski župnik Fran Seliški Finžgar. Cerkev so gradili leta 1937 in 1938, gradnjo je nadziral kaplan Karl Matkovič, ki je bil Plečnikov nečak.

Cerkev je bila zasnovana kot samo začasna, a se je skozi čas pokazalo, da je ta prelepa stvaritev eno najbolj celostnih del velikega mojstra. Vznožje cerkve svetega Mihaela je kamnito, vsa preostala stavba pa je izdelana iz lesa, ki je bil namenjen kasnejši nadzidavi, katero je preprečila druga svetovna vojna.

Ker cerkev leži na močvirnem terenu, je postavljena na pilotih. Do cerkvene ladje vodi kamnito stopnišče, ki ga občasno popestrijo opeke. Podobno izvedbo Plečnikovega dela lahko vidimo tudi pri kamnitem stopnišču Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

Zvonik cerkve je samostojno stoječe telo pred samo cerkvijo. Oblikovan je kot z loki predrta in razbremenjena stena, ki nosi zvonove. Apsida na hrbtni strani skriva stopnišče, ki vodi iz stanovanja za duhovnika v cerkev.

Notranjost cerkve je skromna in je velik poklon skromnosti in tudi ljudskemu stavbarstvu. Večina opreme v cerkvi je lesene, za nekatere podporne stebre in za ograjo stopnišča pa so uporabili navadne kanalizacijske cevi. Štiri osrednje stebre brez kapitelov dopolnjuje dekorativna lesena konstrukcija. Ostrešje cerkve je odprto, Plečnik se je odločil za živopisni način poslikave lesa in notranjih betonskih stebrov. Prostor pred oltarjem obvladuje velik lestenec, to je obroč, ki visi od križa z obešenima alfa in omega, črki grškega alfabeta, ki se v krščanski umetnosti vedno nanašata na Kristusa.

V cerkvi so izredno zanimive tudi lesene klopi, ki so postavljene v dveh delih in so obdelane z realističnimi atributi. Kasneje je Plečnik v cerkvi postavil še pevski kor, ki spominja na kmečki gank. Kor sloni na struženih stebrih z dodatnimi poševnimi oporami, nanj pa so speljane lesene stopnice.

Za ogled notranjosti cerkve se lahko dogovorite z župnijskim uradom.

Ideje za izlet po Sloveniji: Ljubljansko Barje