Kako pisati blog na podjetniških spletnih straneh

21. Okt, 2021 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Pisanje bloga na podjetniških spletnih straneh, se, za razliko od pisanja klasičnih blogov, precej razlikuje.

Pri pisanju klasičnih blogov, vsaj, kot jih pojmuje večina blogerjev, je ustvarjanje zapisov, ki jih želite deliti s spletno javnostjo, pogosto povezano s potopisi, dnevniki, izražanjem mnenj in podobnim. Ni pa nujno, da so ti zapisi povezani s komercialnimi cilji. Blog zapisi na “klasičnih” blogih so na primer potopisi iz različnih potovanj, opisi doživetij, izkustveni zapisi, deljenje najrazličnejših znanj, pogledov, mnenj, politični zapisi, zapisi in objave na spletnih straneh društev in podobno. Sicer se mnogi izmed teh vrst blogov tudi lahko kasneje, (ko so dlje časa ustvarjani in tudi že bolj obiskani), monetizirajo/kapitalizirajo npr. z objavami reklam ali z omenjanjem izdelkov zainteresiranih podjetij, a prvenstveno, klasično ustvarjanje bloga ne nastane iz želje po njegovi monetizaciji, ampak iz interesa po pisanju in deljenju svojih sporočil in pogledov, z drugimi.

Na podjetniški strani je ustvarjanje bloga na spletnih straneh podjetij, povezano s komercialno vrednostjo blogov (saj ga, na koncu koncev, ni podjetnika, ki bi bil pripravljen plačevati pisanje bloga na svojih spletnih straneh, zato, da avtor pač nekaj piše, od tega pa podjetnik ne bi imel finančne koristi, še manj pa, da bi zaradi ustvarjanja bloga imel stroške).

Zaradi različnih vzgibov pri pisanjju blogov, na podjetniških in v monetizacijo usmerjenih spletnih straneh, na eni strani ter pisanje blogov na neprofitnih spletnih straneh, se zakonitosti pri enem in drugem pisanju bloga, zelo razlikujejo. Spodaj so naštete zakonitosti, ki se jih splača upoštevati, ko pišete bloge na podjetniških spletnih straneh.

Pomen razlikovanja korporacijskega pisanja in pisanja blogov na spletnih straneh manjših ter srednje velikih podjetij

Če je v uvodo tega zapisa pojasnjena razlika med pisanjem blogov v t.i. “zasebne/nekomercialne” namene in komercialne namene, je v tem poglavju poudarjeno pojmovanje razlik tudi pri pisanju blogov za manjša in srednje velika podjetja ter večje korporacije. Zelo težko (ni pa nujno narobe) je enačiti stil, ton in vrsto vsebin na blogih, ki so objavljene na spletnih straneh največjih korporacij s spletnimi vsebinami na blogu malega podjetnika. Če si lahko manjši podjetnik ali pa npr. freelancer privošči, da piše v prvi osebi ednine in, da bolj osebno nagovarja posameznike v svojih blog zapisih, utegne enak ton pisanja bloga na korporativni spletni strani, biti povsem zgrešen in celo smešen. Ali celo negativno vplivati na blagovno znamko podjetja.

kako pisati prodajno učinkovit blogPredstavljajte si, da na blogu spletne strani Nove ljubljanske banke, bloger opisuje osebno izkušnjo pri najemanju kredita pri banki x. Če tako besedilo najdete na osebni spletni strani nekega manjšega podjetja ali posameznika, deluje zgodba pristno in nekako sodi na internetno stran, na kateri je zapis objavljen. Če je, po drugi strani, tak zapis, objavljen na spletni strani NLB, si utegne občinstvo (bralci) misliti, da zapis nima prav nobene povezave z blagovno znamko spletne strani, na kateri je objavljen.

Zato mora biti zapis ustvarjan z mislijo na percepcijo blagovne znamke, kot jo dojemajo bralci bloga oz. kot jo želi zgraditi podjetje, ki blog zapise tudi objavlja.

Poglejte primer:

Predstavljajte si, da na spletni strani finančne hiše, npr. Ebonitete.si (kjer gre za predstavitev prve finančne agencije d.o.o., ki svojim poslovnim partnerjem ponuja aplikacijo s katero se lahko izračuna bonitetna ocena podjetja njihovih poslovnih partnerjev in strank), nastaja skozi blog zapise, osebna zgodba, enega od zaposlenih, o njegovih izkušnjah iz področja delovanja v tej panogi. Načeloma lahko takšno pisanjje “osebnih” blogov na spletni strani škodi. Po drugi strani, če bi bili na ebonitete.si, marketinško kreativni, bi na njihovem blogu, občasno npr. objavili osebne zgodbe vodstvenega kadra (npr. v stilu mesečne kolumne z opažanji vodstva na področju financiranja). V tem primeru bi takšne zgodbe sodile v kontekst njihovih blog zapisov na blogu in v kontekst panoge ter blagovne znamke.

To pomeni, da ni vseeno s kakšnimi zgodbami se želite pozicionirati na trgu s svojim blogom. Še posebej, če vas zanima pisanje prodajno učinkovitega bloga na vaših internetnih straneh, bo treba vsebine na blogu uskladiti z vašo vizijo gradnje in želenega dojemanja vaše blagovne znamke na trgu. Vaša vsebina na blogu je lahko “zlata”, a, če vašo blagovno znamko spletne strani, na kateri so objavljeni vaši blog zapisi, dojemajo bralci kot neustrezno, to ne prispeva k krepitvi zaupanja v vašo blagovno znamko, še manj pa k izboljšanju prodaje čez vaše blog zapise.

Podoben premislek o vrsti, tonu in formatu vsebin na blogu, morajo opravljati vse blagovne znamke.
Če povsem banaliziram primer:

Predstavljajte si, da se na spletni strani Prvafina.si (kjer prav tako kot ebonitete.si, zgoraj, delujejo v finančni panogi na področju storitev faktoringa in odkupa terjatev) znajdejo osebni blog zapisi z nasveti za hujšanje. Takšni zapisi so sicer iz vidika kakovosti, lahko povsem konkretni in ob kakovostnem piscu vsebin na blogu, celo prekašajo ostale spletne vsebine, ki objavljajo podobne vsebine, a ta tematika preprosto ne sodi na spletno stran Prvafina.si.

Pomen razlikovanja prodaje s pomočjo pisane besede v primerjavi z govorno prodajo

Prodajati s pisano besedo na način kot prodajati, medtem, ko govorimo, ne poteka enako. Ko prodajamo z govorjenjem, imamo pred seboj “tarčo”, potencialnega kupca, pri katerem v živo spremljamo njegov odziv na naše besede. Dober prodajalec se v trenutku zave, da je “bleknil” neumnost in lahko takoj reagira. Utihne ali popravi napako, tako, da zgodbo zapelje nekam drugam. Prodajalec, ki prodaja s pomočjo pisane besede tega ne more. Ker, prvič, ne vidi odziva bralcev, drugič pa, zapisane in objavljene besede, ne more vzeti nazaj.

pisanje blogaČe želi pisec prodajnega bloga ugotoviti, da s pisanjem ne bo prodal, mora to ugotoviti, med pisanjem.
Potem, ko je blog enkrat objavljen in bralci zapisano že preberejo, poti nazaj ni.

Zato veljajo pri pisanju prodajnega bloga nekatere druge zakonitosti, ki izboljšajo verjetnost, da se bo na podlagi zapisov, prodaja preko bloga,povečala.
Pisec bloga ne more bralca, med besedilom vprašati ali ta razume koristi produkta oz. storitve, ki mu jo podjetje nudi ter počakati na odgovor bralca (ker bodo dodatna vprašanja, preko interneta, praviloma postavljali le redki, večina zainteresiranih za nakup pa bo raje v primeru dodatnih vprašanj, poklicala svetovalce oz. podporne službe podjetja).

Pisec besedil na blogu tudi ne more na koncu preveriti kateri so dvomi in morebitni dodatni strahovi, ki ustavljajo kupca pred nakupom.
“Živi/izkušen” prodajalec lahko NE ODNEHA z “vrtanjem” v kupca točno do takrat, ko se še mu ljubi (ali pa ga stranka napodi :)).
Še več sem o tem napisal v napovedniku mojega novega Vodnika za učinkovito prodajo preko interneta, na povezavi.

Pomen ključnih besed na katere targetira vsebina v blogih

Tisti, ki obvladate SEO optimizacijo spletnih strani, veste, da morajo biti vsebine na blogu, če se želite z njimi uvrstiti na najvišja mesta na Googlu (kjer jih bo tudi opazilo največ bralcev) biti optimizirane za posamezne ključne besede (ki jih uporabniki Googla uporabljajo pri svojem brskanju po spletu). Brez SEO optimizacije posameznih vsebin za ključne besede, bralcev bloga iz Googla (ki ga med spletnimi iskalniki uporablja največ ljudi), ne bo.

Zelo podrobno je Google optimizacija predstavljena na povezavi. Detaljno sem na spletni strani Seo-Praktik.si opisal kaj je optimizacija spletnihs trani, kako deluje optimizacija strani, koliko stane SEO in tudi kako se sami lotite optimizacije vaših internetnih strani.

prodajanje s pisano besedoPozorno preberite spodnje:

Najpogostejša napaka, ki jo izvajajo SEO copywriterji, ki se trudijo pisati prodajno učinkovite bloge na spletnih straneh podjetij, je v tem, da vsebine na blogu optimizirajo za nakupne ključne besede (čemur bi pravzaprav morale biti namenjene predstavitve izdelkov v obliki kategorij v spletnih trgovinah ali v obliki pristajalnih strani), namesto, da bi vsebine na blogu optimizirali za informativne ključne besede. Uporabniki Googla ne obiskujejo blog zapisov z namenom, da bi kaj kupili, ampak, da bi se poučili, seznanili, primerjali, preverili dejstva, izkušnje, mnenja in podobno. Za nakupe obiskujemo spletne trgovine in njihove police (kategorije izdelkov). Za informacije obiskujemo blog. Poglejte Vodič za iskanje in analizo ključnih besed.

NAMIG: Če se želite sami lotiti SEO optimizacije vaših spletnih strani, preverite brezplačni SEO tečaj na povezavi.

Ali to pomeni, da čez blog ne moremo prodajati? Ne.
Seveda lahko, a zgodbe na blogu je treba sestavljati z zavedanjem, da na podlagi enega zapisa ne bo ravno cela gruča kupcev (če sploh kdo).
Zato, posledično, nima pravega smisla, čez blog zapise vabiti k nakupom (vsaj ne na vsebinah, SEO optimiziranih za informativne ključne besede).
Na teh vsebinah se raje potrudite pridobiti sled bralcev (npr. email naslov), za kasnejše poskuse spletne prodaje s pomočjo email marketinga.

Dodatne informacije:

Uporaben video o tnastavitvah za učinkovit prodajni blog za podjetja (v angl.)