Lead generation – Prikaz primerov

19. Jan, 2022 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Lead generation je izraz za pridobivanje sledi od obiskovalcev vaših spletnih vsebin.

Lead generation (t.j. pridobivanje/ generiranje sledi, ki jih obiskovalci spletnih strani puščajo na vaših internetnih straneh npr. v obliki elektronskega naslova) je tisti faktor, ki odloča ali bo vaša spletna stran, poslovno učinkovita ali ne. Internetne strani, ki imajo višji odstotek konverzij obiskovalcev njihovih strani v lead-e (sledi), so bolj učinkovite (četudi morda ne zasedajo najvišjih uvrstitev na iskalniku Google).

Od učinkovitosti pridobivanja sledi iz vaših spletnih strani je odvisno koliko poslov boste sklenili, koliko bo novih prodaj (npr. v vaši e trgovini) ter ali/in koliko bo novo naročenih elektronskih naslovov na vaše e novice.

V nadaljevanju te objave so podrobneje prikazani primeri zelo učinkovitih lead generation spletnih strani. Skupaj z razlago, ki pojasnjuje kaj, v vsakem prikazanem primeru, predstavlja tiste detajle, ki vplivajo nato, da so predstavljene strani dejansko tudi tako uspešne pri svojem pridobivanju leadov.

Preprosta razlaga kaj je lead generation

Da si boste, najprej, lažje predstavljali kaj je lead generation, poglejte spodnjo sliko:

lead generation kaj je kako deluje

Podrobna razlaga o tem kako se lotiti pridobivanja sledi na učinkovit način je objavljena na povezavi Kako se lotiti pridobivanja sledi bolj učinkovito (Seo-Praktik.si)

Uporabniki interneta do spleta dostopajo na milijone različnih načinov…
Trije, zelo pogosti načini so:

 • uporabniki uporabljajo spletne iskalnike, da pridejo do informacij (npr. Google, Bing, Yahoo, DuckDuck Go, …)
 • uporabniki se zadržujejo na družabnih omrežjih (za zabavo, spoznavanje drugih, online druženje in komuniciranje, itd…)
 • uporabniki si ogledujejo video posnetke (npr. na YouTube) za zabavo (glasba, filmi,…) in za učenje (poučne vsebine)

Na podlagi različnih pristopov do interneta, uporabniki pristanejo na želenih spletnih vsebinah.

V kolikor je ob te vsebine, na katerih pristanejo obiskovalci, postavljena ustrezna “vaba” (t.i. lead magnet), bodo uporabniki, zaradi te vsebine, in ustrezno postavljnega ter izdelanega lead magneta, pustili svojo sled (lead). In to je osnovno bistvo lead generation spletnih strani in vsebin. Pridobivati sledi ob obiskovalcev, ki so si ogledali vašo spletno vsebino.

Cilj priprave spletnih vsebin bi vsaj iz poslovnega, podjetniškega in komercialnega vidika, moral biti VEDNO pridobiti neko sled od obiskovalcev, saj je v nasprotnem primeru izdelava spletnih vsebin, izključno zato, da pridobite več obiskovalcev vaših vsebin, na pol opravljeno delo spletno marketinškega pristopa.

Lead generation lahko poteka v različnih in več oblikah, hkrati:

 • pridobivanje novih elektronskih naslovov (na podlagi obiska vaših blog zapisov na spletni strani)
 • pridobivanje novih sledilcev (na podlagi vaših objav na socialnih omrežjih)
 • pridobivanje novih klicev (na podlagi objavljene telefonske številke)
 • pridobivanje novih kontaktov na podlagi dolvleke vaših e materialov (npr. vodnikov, katalogov,…)
 • pridobivanje novih kontaktov na podlagi uporabe vaše aplikacije (npr. za izris, izračun,…)
 • pridobivanje kontaktov na podlagi udeležbe v vaših nagradnih igrah na spletu,…

Primeri učinkovitih lead generation spletnih strani

Spodaj so prikazani primer ter opisi nekaterih slovenskih zelo učinkovitih praks lead generation spletnih vsebin.
Zraven vsakega primera je podrobno opisana razlaga zakaj je generacija leadov na posameznem primeru tako učinkovita….

Primer lead generation spletne strani v panogi SEO optimizacije spletnih strani

Na spodnji sliki je prikazana spletna vsebina, na kateri je predstavljeno kako optimizirati spletno stran. Desno od vsebine je postavljen lead magnet, ki služi za lead generation tistih obiskovalcev spletne vsebine, ki jih zanima kako SEO ustrezno optimizirati svoje spletne strani:

kako optimizirati spletno stranb lead magnet

Lead magnet za generacijo sledi na tej speltni vsebini je učinkovit zaradi treh razlogov:

 • prikazuje realno sliko avtorja vsebine kar daje bralcem vsebine o spletni optimizaciji občutek, da vedo od koga nasvete berejo. S prikazom resnične slike (ne avatarja, ikone ali česa drugega), avtor tudi sporoča(m), da stojim za zapisanimi nasveti za SEO. Podrobni odgovori na najpogostejša vprašanja o SEO optimizaciji, so objavljeni v članku SEO optimizacija (kratki odgovori na najpogostejša vprašanja)
 • lead magnet jasno sporoča, da dodatni nasveti za spletni marketing in prodajo, ki se jih pošilja enkrat na mesec, ne stanejo (so brezplačni)
 • lead magnet spodbuja k prijavi na prejemanje dodatnih nasvetov z brezplačnim, dodatnim “darilom” (bonusom” – to so trije že spisani vodniki (PDF knjige)
 • dodaten namig: še bolj učinkovit je tak lead magnet na lead generation spletni strani, če ga zastavite tako, da bralcu ves čas skrolanja in branja vsebine, lead magnet ostaja viden na ekranu. Kliknite na zgornjo povezavo in preverite kako je to mišljeno.

Primer lead generation spletne strani v panogi preverjanja bonitet podjetij

Na spodnji sliki je prikazana izjemno učinkovita lead generation spletna stran www.ebonitete.si, katere generacija leadov je zastavljena tako, da obiskovalci spletne strani, ki jih zanimajo bonitete podjetij, vtipkajo preprosto v okence, bodisi ime podjetja, bodisi davčno številko, bodisi matično številko podjetja in prejmejo osnovne bonitetne informacije o podjetju, ki jih zanima. Za podrobnejše informacije se lahko obiskovalci prijavijo za brezplačen test aplikacije ebonitete.si, pri čemer morajo za to, da pridobijo več bonitetnih informacij o podjetju, pustiti svoje kontaktne podatke (e naslov):

lead generation ebonitete.si

Primer lead generation spletne strani v panogi izterjave terjatev

Spodaj je prikazan primer lead generation spletne strani www.prvafina.si, na kateri je lead magnet učinkovit zato, ker z ustreznim (prodajnim) sporočilom nagovarja obiskovalce spletne strani na kateri je predstavljena vsebina, ki pojasnjuje storitve izterjave terjatev (izterjava terjatev doma, izterjava terjatev v tujini):

lead generation izterjava terjatev

Če želite res učinkovito lead generation spletno stran, potem v povezavi s prikazanim primerom, OBVEZNO preberite spodnje:

Učinkovitost lead magneta za generiranje sledi je povezana z vsebino na kateri pristanejo obiskovalci in tekstom v samem lead magnetu!!!

Če obiskovalci pristanejo na spletno vsebino, ki podaja informacije, bo bolj učinkovito besedilo na lead magnetu tisto, ki obljublja dodatne informacije. Če obiskovalci pristanejo na vsebino, ki predstavlja ponudbo podjetja (kot je to v zgornjem primeru www.prvafina.si, kjer so predstavljene storitve izterjave terjatev doma in v tujini), potem je bolj učinkovit lead magnet tisti, ki vabi h kontaktiranju oz. oddaji zanimanja.

Kako avtomatizirate lead generation za svojo spletno stran

Če želite razvijati svoj spletni posel naprej, je priporočljivo, da čimprej vzpostavite avtomatiziran sistem pridobivanaj leadov za vašo spletno stran.
Zakaj?
Zato, ker vam bo z večanjem števila leadov, v prihodnosti začelo zmanjkovati časa, da opravljate vse marketinške aktivnosti za svojo spletno stran, hkrati pa se ukvarjate tudi z lead-i (ki so vaš posel).

Spodaj so natančno opisane iztočnice kako avtomatizirati svoje lead generation procese…
Ni težko in vsak med vami zmore to z zelo malo matematike…

Najprej morate poznati vrednost vaše stranke. Stroka v digitalnem marketingu to poimenuje customer lifetime value (CLT).
Ko boste enkrat poznali vrednost vaših strank (v evrih), se lotite gradnje (plačljivega) sistema pridobivanja leadov in sicer ceneje kot je vrednost vaših strank.

Za izračun LTV potrebujete letni prihodek vašega posla, deljeno z številom vaših strank.

Primer:

Če je letni promet vašega posla npr. 60.000 €, strank za to pa imate npr. 37, je vaš LTV okrog 1620 €. Sicer lahko ta izračun naredite za obdobje poslovanja celotnega vašega posla, še boljše pa je, če to naredite za zadnje leto (ko imate najbrž marže tudi najboljše).

Zdaj morate izračunati koliko ste največ pripravljeni odšteti, da pridobite novo stranko. Za izračun tega podatka potrebujete stopnjo konverzije.

Če je npr. vaša stopnja konverzije 5%, potem je vaš strošek, ki ga boste pripravljeni odšteti za lead, največ 5% x 1620 = 81 €. K temu dodajte še vaš dobiček (recimo 60%, kar znaša 48,6€) in skupen strošek za pridobitev novega leada je za vas okrog 130€.

Od tod naprej morate narediti naslednji korak:

 • izdelati splltno vsebino (npr. zelo kakovosten case study), vanj smiselno umestiti CTA gumbe in nato ta case study promovirati plačljivo (npr. na družabnih omrežjih) za manj kot zgornji znesek 130€
 • podrobnosti so, o teh morakih spisane, na spletni strani digitalni marketing matijazajšek.com

 

Iztočnice za učinkovito lead generation strategijo (obrazložitev s primerom)

Pri načrtovanju svoje lead generation strategije, se le te, lotite po naslednjem vrstnem redu:

 • najprej definirajte CILJE vaše lead generation strategije. Natančno zapišite kaj bodo vaši cilji. Na primer:
  – cilj lead generation strategije je pridobivanje večjega števila elektronskih naslovov iz vašega bloga

 

 • ko imate definiran in natančno določen cilj lead generation strategije, določite TAKTIKE (poti) kako boste dosegali zastavljen cilj. Iz prej omenjenega primera:
  – več obiskovalcev na blog (ter posledino večje število sledi) boste dosegali z objavami vaših blog objav na družabnih omrežjih in s SEO optimizacijo

 

 • ko imate definirate taktike (poti) za doseganje ciljev, določite VRSTE SPLETNIH VSEBIN s katerimi boste dosegali cilje. Iz primera:
  – na blogu boste objavljali uporabne nasvete; dostop do podrobnosti in prikazov primerov iz objavljenih nasvetov, pa omogočili le tistim, ki oddajo elektronski naslov (t.i. gated content/zaklenjene vsebine)

Dodatne informacije:

Zelo dober video o tem kako avtomatizirati lead generation sistem za vašo spletno stran (v angl.):

Več:

Viri:

1 – Lead generation – Marketo