fbpx
Prvo trajnostno posestvo v SLOVENIJI
> Povpraševanje
> Top razlogi za obisk

O POSESTVU

Posestvo Trnulja

Kot v črni trn ukleta lepotica je bilo videti posestvo leta 2002, ko sva ga kupila. Zapuščeno in poraščeno, a z obetom, da skriva to, kar želiva, naju je posestvo silovito nagovorilo k rešitvi iz trnovega objema. S potrpežljivostjo in veliko dobre volje sva ga osvobajala trmastih dotikov divjine. Ime za najin novi dom je ponudila narava kar sama – trnulja, plod črnega trna, ki je posestvo tako vztrajno čuval za naju.

Posestvo Trnulja danes nastavlja soncu svoj prebujeni obraz. Ekološka kmetija je usmerjena v pridelavo oljnic in žit ter njihovo predelavo v ekološka olja, namaze, navadne in polnozrnate moke. V želji deliti z vami najino naklonjenost sreči in zdravju pa so na posestvu nastali tudi ekološka izletniška turistična kmetija, apartmaji za nastanitev gostov ter prodajni prostor z ekološkimi živili z lastnega posestva in okoliških kmetij.

Naše poslanstvo

Z obiskovalci želimo deliti spoštovanje načinu življenja, ki mu je narava dragocen vir in iskren sopotnik.

Naša vizija

Postati želimo najprepoznavnejše trajnostno posestvo v Evropi.

Urša in Miha – gostitelja

Življenje v sožitju z naravo nama je velika spodbuda. Doživljava jo celostno, z razumevanjem, sprejemanjem in hvaležnostjo. Vrača nama bogato.

Urša:  Sem magistra ekonomskih znanosti. Tako v turizmu kot v kmetijstvu imam dolgoletne praktične izkušnje, ki sem je v vseh letih dopolnjevala tudi s potrebnim teoretičnim znanjem.
Moje posebno veselje so konji in spreminjanje plodov narave v dišeče slastne jedi. Narava je najpopolnejša umetnina, verjetno potem ni nenavadno, da mi je  blizu tudi umetnost, predvsem glasba.

Miha:  Po izobrazbi sem diplomirani inženir tehnologije prometa in aktivni član Zveze združenj ekoloških kmetov osrednje Slovenije. Svoje znanje o ekološkem načinu kmetovanja sem pridobil z lastnim dolgoletnim delom na kmetiji, prek seminarjev, sejmov, znancev in stalnih strokovnih izpopolnjevanj. Rad zaigram na kontrabas.

Lokacija

Ekološko Posestvo Trnulja se nahaja na pragu Ljubljane, in sicer v Črni vasi na Ljubljanskem barju, ki navdihuje s svojo rastlinsko, živalsko in krajinsko posebnostjo.

Natura 2000

Posestvo Trnulja se nahaja v območju Nature 2000.  To je je evropsko omrežje posebnih varstvenih območij s ciljem ohraniti biotsko raznovrstnost za prihodnje rodove – ohraniti živalske in rastlinske vrste ter habitate, ki so redki ali pa so v Evropi že ogroženi. Evropska unija je omrežje Natura 2000 uvedla kot enega od pomembnih delov izvajanja habitatne direktive in direktive o pticah. Preplet različnih življenjskih okolij zagotavlja življenjski prostor mnogim rastlinam, živalim, žuželkam in pticam, ki jih drugod v Sloveniji in Evropi le še redko srečamo. Posebej smo ponosni na veliko populacijo kosca, ki je celo v svetovnem merilu ogrožena vrsta.

Črna vas

Črna vas je svoje ime dobila po hišah, zaščitenih s črno barjansko zemljo in je od središča Ljubljane oddaljena 7 km. Zgodovinski viri pričajo, da je bilo ozemlje današnje Črne vasi naseljeno pred skoraj dvesto leti, okrog leta 1825, ko je bilo Barje v glavnem že izsušeno in z »urbanim svetom« povezano s cestami. Revni priseljenci so prihajali predvsem iz okolice Ljubljane. Vsak od njih je dobil nekaj oralov zemlje in si postavil leseno hišo. Vsakdanji kruh so si služili z rezanjem in prodajanjem šote, obdelovali pa so tudi zemljo kot travnike, vrtove in njive. V veliko pomoč pri tem jim je bilo leta 1900 ustanovljeno društvo za obdelovanje Barja. Kasneje je v naselju nastala tudi drevesnica.

Miren in z delom zapolnjen vsakdan pa so Črnovaščanom pogosto prekinjale vsakoletne poplave. Prav zato so domačini iskali zaposlitev tudi v Ljubljani. Kmetijstvo je ponovno dobilo nov zagon po prvi svetovni vojni. Pomembno jedro splošnega, kulturnega in gospodarskega razvoja Barjanov in tudi samih Črnovaščanov je bila Šola na Barju, ki je bila zgrajena leta 1895. Šole niso obiskovali zgolj otroci. Ob nedeljah je svoja vrata odprla tudi odraslim, ki so se učili o novih merah in utežeh. V šoli je potekal tudi pouk o ženskih ročnih delih, tu je svoj prostor našla še knjižnica in v letu 1935 tudi skromna kapelica. Pravo duhovno središče pa so Črnovaščani dobili z znamenito cerkvijo sv. Mihaela, ki je bila zgrajena kot plod Plečnikove zamisli in ustvarjalnosti. (več na: http://www.crnavas.si/zgodovina)

Zakaj smo drugačni in boljši?

Posestvo Trnulja je način našega življenja, odraža naše sobivanje z naravo, katero zelo spoštujemo. Je odraz naše življenjske filozofije, ki jo bomo z veseljem delili z vami. 

TRNULJIN PRODAJNI AVTOMAT
Naše ekološke proizvode, narejene izključno iz ekoloških pridelkov z naše kmetije, lahko 24/7 kupite v našem prodajnem avtomatu na posestvu. Trenutno so na volji sledeči proizvodi - CENIK

Za vsa pojasnila in informacije smo na voljo na telefonskih številkah 041 622 062 in 041 610 522 ali po elektronski pošti info@trnulja.com
Veseli bomo vašega obiska!

Facebook

Lokacija

Kontakt

POSESTVO TRNULJA
Črna vas 265
1000 Ljubljana
Slovenija

46.00 vzporednik potuje točno čez posestvo

Lokacija: N 46° 00′ 00″, E 14° 28′ 41″

m +386 41 610 522 (rezervacije)
m +386 41 622 062 (proizvodi)
t +386 1 4271 903
e info@trnulja.com

Urnik

PONEDELJEK – NEDELJA
po predhodnem dogovoru za skupine.

Restavracija:
NEDELJE od 12.00 do 18.00
(ekološka kosila – obvezne rezervacije, prodaja lastnih proizvodov)

Za informacije in skupine nad 15 oseb nas pokličite na +386 41 610 522!

Vreme

Ljubljana
14. maja, 2022, 22:23
Partly cloudy
Partly cloudy
20°C
wind speed: 3 m/s NW
sunrise: 5:41
sunset: 21:04