5 odgovorov na najpogostejša SEO vprašanja

10. Mar, 2022 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Spodaj so predstavljena nekatera najpogostejša vprašanja, ki jih postavljajo tisti, ki se samostojno lotevajo SEO optimizacije spletnih strani.

Koliko časa traja, da spletno stran uvrstite na prvo stran Googla

Uvrstitev spletne strani, med organskimi prikazi internetnih strani na Googlu, je odvisna od več faktorjev. Od tega kako “stara” je vaša spletna domena, pri čemer Google bolj zaupa starejšim spletnim stranem. Do tega kako kakovostna je spletna vsebina na internetni strani. Stopnja zaupanja v Google se povečuje tudi s tem koliko in kakšne druge spletne strani “priporočajo” ogled vsebin na vaših internetnih straneh. Več drugih spletnih strani (ki niso vaše) kot “priporoča” ogled vaših spletnih vsebin vpliva na to, da Google bolj zaupa vaši spletni strani in jo posledično uvrsti višje v iskalniku.

Pri novih spletnih straneh lahko traja eno ali celo več let, da pridete na prvo stran Googla. Pri starejših in na internetu že več let, delujočijh spletnih straneh, je mogoče prvo stran Googla doseči v obdobju od treh do šest mesecev. Je pa rezultat odvisen tudi od težavnosti konkurence in panoge v kateri deluje vaša spletna stran.

Je pa mogoče z vašimi spletnimi vsebinami priti na prvo stran Googla tudi v enem ali dveh dneh, ob pogoju, da s spletno vsebino targetirate na lažje in manj konkurenčne ključne besede, hkrati pa pripravite kakovostno vsebino, zanje.

Koliko časa je potrebno, da spletno stran uvrstite na prvo stran Googla, prikazuje spodnja slika.
Na njej je prikazano napredovanje spletne strani www.ebonitete.si proti prvi strani Googla in tudi meseci, v katerih spletna stran ostaja na prvi Googlovi strani:

prva stran googla ebonitete.si

Evidenca uvrščanja spletne strani www.ebonitete.si na prvo stran Googla. Kliknite na bonitete prijava, da vidite kako SEO optimizirajo spletno stran www.ebonitete.si zato, da dosega na sliki evidentirane uvrstitve na prvi strani Googla.

Še bolj evidenten prikaz koliko časa traja, da se spletna stran uvrsti na prvo stran Googla, prikazuje spodnja slika.
Na njej je prikazano napredovanje spletne strani www.prvafina.si proti prvi strani Googla, pri čemer so izhodiščne uvrstitve precej drugačne od primera zgoraj:

prva stran googla prvafina

Iz vrstice 4 (na sliki) je razvidno npr. pomikanje spletne strani www.prvafina.si proti prvi strani Googla. Po 9 mesecih je spletna stran dosegla prvo stran. V vrstici 3 je prikazano premikanje iste spletne strani (z drugim url naslovom) na prvo stran Googla iz pozicije 6 na prvo mesto. Čas = 10 mesecev.

 

Ali so uvrstitve spletnih vsebin na Googlu odvisne od količine teksta

Uvrstitve na Googlu niso odvisne od količine teksta, ki je predstavljen na url naslovu spletne strani, ki je uvrščena na prvo stran Googla, kakor tudi ne od skupne količine vseh zapisov in vsebin, ki jih ima objavljene na svoji spletni strani, vaša internetna stran. To pomeni, da z vašo internetno stranjo ne boste rangirali na prvi strani Googla, če boste imeli objavljenih več vsebin ali, če bodo vaše vsebine daljše, ampak, če bodo vaše vsebine kakovostne.

Kaj točno pomeni kakovostna spletna vsebina?

Kakovostna spletna vsebina je tista, ki najhitreje, najbolj temeljito in najbolj natančno zadovolji namen uporabnika Googla, ki je nanjo prispel. Uporabniki Googla na spletne strani prispejo na podlagi ključnih besed, ki jih vtipkajo ali izgovarjajo v Google, medtem, ko brskajo po spletnem iskalniku.

Na podlagi teh ključnih besed se uporabnikom Googla, izlistajo različne spletne strani, na vrhu iskalnika pa se prikažejo tiste spletne strani, ki, kot rečeno najprej, najbolj jasno in pregledno ter najbolj natančno zadovoljijo namen uporabnika Googla.

Dokaz, da količina teksta ne vpliva na uvrstitev spletne strani na Googlu, je npr. v tem, da v Google vtipkate ključno besedo “vreme” in na vrhu iskalnika se vam pokaže informacija o trenutnem vremenu in vremenu v nekaj prihodnjih dneh. Ta informacija, gledano iz tekstovnega vidika, sploh ne vsebuje dosti teksta, ker je podana v obliki slik in številk, ki prikazujejo vremensko napoved.

NAMIG: Količina teksta ne vpliva na uvrstitev spletne strani na Googlu. Močno pa na uvrstitev spletne strani na Googlu vpliva izbor ustrezne vrste vsebine (content format) s katero se želite uvrstiti na prvo stran Googla. Če želite pregledati kakšne vse vrste spletnih vsebin je mogoče uvrščati na prvo Googlovo stran, priporočam članek v katerem so prikazani primeri vsebinskega marketinga.

Kaj je najpomembnejše pri izvajanju optimizacije spletnih strani

Mnenja o tem kaj je pri optimizaciji spletnih strani najbolj pomembno, se od SEO strokovnjaka do SEO strokovnjaka, zelo razlikujejo. Generalno pa si je večina SEO strokovnjakov enotnih, da igrajo najpomembnejšo vlogo pri doseganju visokih uvrstitev na Googlu naslednje točke:

  • hitro, jasno in pregledno ter natančno zadovoljevanje search intenta (namena uporabnikov Googla),
  • kakovostna vsebina,
  • uporabniška izkušnja,
  • konsistentnost pri izvajanju optimizacije spletne strani (redne objave),
  • avtoritativnost spletne strani (stopnja zaupanja Googla v ekspertizo spletne strani) ter
  • tehnično čimbolj kakovostno izdelana spletna stran (hitro nalaganje, varna spletna stran, itd…).

Pri optimizaciji spletnih strani je zelo pomembno, da prepoznate, da je optimizacija spletnih strani PROCES, ki ga je potrebno vedno izvajati na vaših inetrnetnih straneh. Tudi takrat, ko boste s svojimi stranmi dosegli najvišje uvrstitve na Googlu. Saj vas bodo v nasprotnem, s časom prehitele tiste internetne strani, ki optimizacijo izvajajo naprej. Precej težav pri optimiziranju spletnih strani predstavlja razumevanje SEO optimizacije kot nekaj kar naredite na vaši spletni strani enkrat in nikoli več.

Spoznavanje t.i. SEO pravil in smernic, ki so pomembne za prve uvrstitve na Googlu, je pravzaprav, “lažji del”; težji del SEO optimizacije je vzpostavitev rednega izvajanja procesa, po tem, ko ste osvojili kaj je sploh pri optimizaciji internetnih strani potrebno upoštevati.

Ali se optimizacija spletnih strani splača

SEO optimizacija spletnih strani se ne splača v vseh primerih. So primeri, ko boste svoje marketinške in prodajne spletne rezultate dosegli hitreje in lažje preko trženja in promocije na drugih spletnih kanalih, hkrati pa so nekatere panoge v spletni optimizaciji tako zahtevne, da je vredno kar dvakrat premisliti ali se optimizacija vaših spletnih strani, v tistih panogah, dejansko splača.

Optimizacija spletnih strani se splača v primeru, ko se želite dolgoročno pozicionirati na spletu, na prvi strani Googla in, ko se vam za prodajne rezultate ne mudi. V primeru, da potrebujete hitre prodajne rezultate je bolje poseči po Google Ads oglaševanju ali drugih oblikah spletnega oglaševanja. Kar vas sicer stane denarja, a do obiskovalcev vaše internetne strani boste prišli hitreje.

Kadar pa razmišljate dolgoročno strateško in, ko se želite dolgoročno znebiti stroškov plačljivega spletnega oglaševanja, je smiselno razmisliti o vložku za SEO, saj SEO prinaša, ko ste enkrat na iskalniku na prvih straneh, bistveno več strank kot plačljivo oglaševanje (ki je hkrati, iz leta v leto, tudi vedno dražje).

Če smatrate, da boste na internetu delovali dlje časa in vas to veseli, je vložek v SEO optimizacijo zelo smiselen, še posebej vložek v znanje o tem kako optimizirati vaše spletne strani. Če pa razmišljate, da bi vložek v optimizacijo spletnih strani, namenili za to, da vam drugi izvajajo spletno optimizacijo, pa se to kaj dosti ne razlikuje od tega, kot, da vlagate v Google Ads oglaševanje – ker morate v obeh primerih nekoga za izvajanje, plačevati (bodisi Google bodisi SEO strokovnjake).

Kako pogosto morate pisati SEO članke

Pogostost pisanja SEO člankov zato, da bi vašo spletno stran, uvrstili na prvo stran Googla, še posebej tistih člankov, ki jih objavljate na vaši spletni strani, nima povezave z višjo uvrstitvijo na Googlu. Načeloma je pisanje SEO člankov, ki jih objavljate na vaših spletnih straneh, bolj povezano z ambicijo kako hitro želite imeti objavljene spletne vsebine, glede na vse raziskane in najdene ključne besede v vaši panogi, ne pa s samo uvrstitvijo spletne strani na Googlu (kot posledico vseh teh objalvjenih člankov).

Če v svoji panogi najdete ogromno ključnih besed, za katere se splača pripravljati kakovostne spletne vsebine, boste verjetno želeli čim hitreje napisati in objaviti te vsebine – saj vam nepojavljanje vaše internetne strani za vse te ključne besede predstavlja izgubljeno priložnost in uporabnike Googla, ki si namesto vaše spletne strani, oglejujejo vašo konkurenco. Zato je pogostost in hitrost pisanja člankov povezana z velikostjo raziskanih ključnih besed, sicer pogostost pisanj ačlankov nima vpliva na višje uvrstitve strani na Googlu.

Nasprotno je celo bolj priporočljivo staviti na manj pisanja, a bolj kakovostne vsebine, ki dejansko dosegajo visoke uvrstitve na Googlu. Ne pa več pisanja, posledična izgorelost ter slabše uvrstitve na Googlu. Nič ne koristi, če imate 100 napisanih in objavljenih SEO člankov na vaši speltni strani, če se ti ne uvrstijo na prvo stran Googla.

Dodatne informacije:

Ostali nasveti: