Kaj so Core Web Vitals [& kako vplivajo na uvrstitev spletne strani v Googlu]

11. Jan, 2021 | Digitalni marketing na Trnulja.com

V okviru gostujočih prispevkov, tukaj na spletni strani Digitalni marketing na Trnulja.com, ki so namenjeni predvsem pojasnjevanju koristi in prednosti, ki jih internetnim stranem prinaša spletna optimizacija, je v nadaljevanju te objave, podrobneje opisano kaj so Core Web Vitals in kako Core Web Vitals pozitivno vplivajo na rezultate optimizacije spletnih strani.

Glede na to, da Google upoštevanje Core Web Vitals, napoveduje za maj 2021 (čas tega zapisa je januar 2021), obstoji teh nekaj mesecev, dovolj časa, da se podjetja s svojimi spletnimi stranmi, temeljito pripravite na to, da bodo vaše internetne strani, v celoti upoštevale Core Web Vitals smernice, s čimer bo posledično spletna stran, ne samo bolj optimizirana, temveč tudi bolje uvrščena v iskalniku Google.

Kaj so Core Web vitals

Core Web Vitals so niz posebnih dejavnikov/faktorjev/elementov, za katere Google ocenjuje, da so pomembni za kakovostno uporabniško izkušnjo internetnih strani. Core Web Vitals sestavljajo tri posebne komponente, ki merijo hitrost nalaganja spletnih strani in interakcijo/odziv uporabnikov. To so:

  • največja vsebinska barva
  • prva vhodna zakasnitev in
  • kumulativni premik postavitve

Skratka, Core Web Vitals so podskupina dejavnikov, ki bodo (z majem 2021) del Googlove ocene »izkušnje s stranjo« (v bistvu Googlov način določanja celotnega uporabniškega indeksa vaše strani). Core Web Vitals v kontekst ostalih pomembnih elementov za ocenjevanje uporabniško kakovostne spletne strani, umešča spodnja slika (vir 1):

core web vitals

Podatek o tem, kako se “obnašajo” oz. kakšne so trenutno vaše Core Web Vitals, najdete v Google Search konzoli, pod zavihkom “Izboljšave” in klikom na “Osnovni podatki za splet”.
Na spodnji sliki so prikazani Core Web Vitals za spletno stran Seo-Praktik.si:

core web vitals

 

Trije signali Core Web vitals

Trije signali Core Web Vitals so največja vsebinska barva, kumulativni premik postavitve in zakasnitev prvega vnosa.

Največja vsebinska barva

Prvi signal ustreznih Core Web Vitals je t.i. največja vsebinska oz. vsebna barva (LCP = largest contentful paint). Ta parameter, laično rečeno, pove kako hitro se stran naloži. Pri največji vsebinski barvi se meri čas upodabljanja največjega vizualnega elementa v vidnem polju spletne strani. Največji vizualni element v vidnem polju spletne strani je lahko največja slika (če je slik več), videoposnetek ali besedilo v prikazu na internetni strani.

V tem pogledu Google zanima, ne glede na to, ali gre za mobilno napravo ali namizno napravo, kako hitro se naloži največji del/kos spletne vsebine, ki se trenutno nahaja v vidnem polju. Če spletno stran “skrolamo”, postane nek nov element (druga slika, drugi del pisne vsebine, drugi video posnetek, na istem url naslovu) predmet spremljanja hitrosti nalaganja te vsebine. Seveda je hitrost nalaganja največjega vsebinskega elementa odvisna tudi od odzivnega časa strežnika, CSS kode, Javascript elementov in samega upodabljanja na strani odjemalca/obiskovalca vsebine.

Kako izmerite largest contentful paint

Largest contentful paint (tudi z vizualnim pregledom) lahko izmerite s številnimi orodji (Google PageSpeed Insights, Pingdom, GT metrix,..). Spodaj je prikazana meritev nalaganja največje vsebinske barve s pomočjo orodja GT Metrix (vir 4) za spletno podstran spletne trgovine Pohištvo123.si pisalne mize:

largest contentful paint pohistvo pisalne mize

 

Cumulative layout shift (CLS)

Drugi signal Core Web Vitals predstavlja t.i. cumulative layout shift oz. po slovensko, kumulativni premik postavitve. Kaj je to?

Google se s to metriko in vprašanjem sprašuje, koliko časa je preteklo, da je stran stabilna? Vsi smo že imeli izkušnjo, da smo kliknili na neko spletno stran in potem želeli na njej klikniti na neko povezavo (npr. članek na novičarskem portalu), a se je stran, tik preden smo kliknili na članek, spremenila. Ta del se imenuje nepričakovan premik postavitve, Google pa v tem segmentu Core Web Vitals zanima čas, ki je pretekel do trenutka, ko je stran postala, stabilna/fiksna.

Dlje časa kot mine do stabilnega izgleda spletne strani, slabša je uporabniška izkušnja. Glavni razlog, da stvari/elementi/delčki vsebin niso na internetni strani stabilni, je ta, da velikosti slik pogosto niso specifično določene. To pomeni, da se sama velikost slik določa, v odvisnosti od naprave, na kateri je vsebina prikazana.

Kako kumulativni premik postavitve vpliva na konverzijo spletne strani

Spodaj je prikazan rezultat študije, ki prikazuje kako kumulativni premik postavitve vpliva na konverzijo spletne strani (vir 5):

kumulativni premik postavitve konverzija

Na sliki lahko vidite, da je konverzija (modra črta) visoka v t.i. “dobrem območju” in znatno upade takoj, ko kumulativni premik postavitve doseže rezultat 0,1. Naslednji večji premik konverzije navzdol je pri doseženem času 0,25, ko konverzija znova znatno, še dodatno upade.

Kako izmerite kumulativni premik postavitve

Izračun kumulativnega premika postavitve vam pokaže npr. Google PageSpeed Insights (vir 6)
Spodaj je prikazan primer za spletno stran ebonitete.si:

 

kumulativni premik postavitve ebonitete

 

 

First input delay (FID)

Tretji segment med Core Web Vitals je t.i. zakasnitev prvega vnosa (FID). Pri tem parametru/metriki se Google sprašuje kako hitro je stran interaktivna. Povedano drugače: Google zanima, kako hitro lahko brskalnik, ko uporabnik klikne na nek element na spletni strani (gumb ali dogodek JavaScript), začne ta klik obdelovati in ustvariti rezultat.

Ni dobra uporabniška izkušnja ta, ko kliknemo na nek CTA gumb in se ne zgodi nič ali se naslednji korak odvija počasi. Google meri, kako hitro se, v tem primeru, izvede/naloži naslednja aktivnost, potem, ko smo kliknili gumb/element na eni strani. Hitrost tega je odvisna od kode (JavaScripta), kode tretjih oseb, če imamo nekatere dele na strani programirane samo za nas, ipd.. Obstajajo različni načini, kako odkrijemo in odpravimo te pomanjklivosti na spletnih straneh.

Kot rečeno že na vrhu te vsebine, pridete do podatkov o vseh treh metrikah, tudi tako, da v Googlovem Help Centru (vir 3) kliknete na open report in izberete svojo znamko, za katero želite preveriti Core Web Vitals:

core web vitals report

 

Zakaj so Core Web Vitals pomembne

Razlog zakaj so Core Web Vitals pomembne se skriva predvsem v posledicah, ki jih prinaša počasno nalagajoča se spletna stran. Po Googlovih študijah, se na spletnih straneh, kjer se čas nalaganja spletnih strani, poveča iz 1 sekunde na 3 sekunde, poveča stopnja odboja od spletnih strani za 32%. Če se čas nalaganja spletne strani poveča od 1 na 6 sekund, se stopnja odboja obiskovalcev od spletne strani, poveča za 106%.

Generalno gledano, naslednje smernice in doseženi rezultati za Core Web Vitals predstavljajo dobro, solidno in slabo uporabniško izkušnjo:

core web vitals metrike

Po objavah Googla, namerava Google, v prihodnosti izkušnjo spletne strani, umestiti med uradne t.i. Googlove faktorje uvrščanja/razvrščanja spletnih strani v svojem iskalniku. O tem si lahko podrobneje preberete na Google Search Central v članku Evaluating page experinece for better web (vir 2):

uporaniska izkusnja strani core web vitals

To pomeni, da so/bodo Google Core Web Vitals pomembne predvsem zato, ker predstavljajo merljive parametre preko katerih bodo spletne strani uvrščane v iskalniku, kako pomembne pa so visoke pozicije spletnih strani na Googlu, pa vsi, ki se z optimizacijo spletnih strani, ukvarjamo bolj resno, že vemo. Spletne strani z boljšimi Core Web Vitals parametri bodo (ob podobno kakovostnem izvajanju onsite SEO in offsite SEO optimizacije, na Googlu, s časom uvrščane višje, od tistih, ki imajo svoje Web Core Vitals, slabše.

NAMIG: Kljub temu, da bodo (v prihodnosti) Core Web Vitals, vplivali tako na prikaze na mobilnih, kot namiznih napravah, pri izboljševanju Core Web Vitals parametrov ni potrebno hiteti, niti ustvarjati “panike”, saj hitrost nalaganja spletnih strani, ni prva prioriteta pri uvrščanju spletnih strani na Googlu, hkrati pa Core Web Vitals ne bodo vplivali na vse panoge in vse niše, z enako intenziteto. V konkurečnih panogah, kjer sta onsite seo in offsite seo optimizacija, bolj razviti in redno izvajani, bodo Core Web Vitals bolj odločujoči, v manj konkurenčnih panogah, ni pametno začeti dosegati boljše/višje uvrstitve na Googlu, najprej pri izboljševanju hitrosti nalaganja spletne strani.

Dodatne informacije:

  • Zelo uporabne informacije in predvsem praktične primere kako se izvaja optimizacija spletnih strani, zraven tehnične optimizacije spletnih strani, je objavljenih tudi na spletnih straneh Spletni marketing na Vgradneomare.eu in v rubriki Kako gradimo in razvijamo spletno stran Mizarstvo.si.
  • NAMIG: Zelo uporabne informacije tehnične optimizacije spletnih strani (kamor sodijo Core Web Vitals) najdete tudi tako, da opazujete kako se tehnične optimizacije lotevajo največje blagovne znamke. V kolikor se slučajno nahajate v branži otroških oblačil, igrač, pohištva za otroke in podobno, priporočam, da si, iz vidika tehnične optimizacije, ogledate spletno stran Pikapolonica.

Sliko rezultatov, ki jih na Seo-Praktik.si dosegamo s tehnično optimizacijo spletnih strani, objavljam spodaj.
Hitrost nalaganja spletne strani izmerjena z Google PageSpeed Insights:

hitrost nalaganja spletne strani seo praktik

Avtor: Matija Zajšek

Viri:

1 – Core Web vitals – Backlinko
2 – Evaluating page experience for a better web
3 – Core Web Vitals report
4 – How fast does your website load
5 – Cumulative Layout Shift: What it measures, when it works (and doesn’t), and how to use it
6 – Google PageSpeed Insights