Pomen email marketinga [za učinkovit spletni posel]

19. Avg, 2021 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Razlogov, da na svojih spletnih straneh, zraven številnih ostalih spletnih kanalov, začnete uporabljati tudi email marketing, je nešteto. Od tega, da email marketing pomaga graditi odnose s sledmi (leads), ki jih prejema spletna stran, do tega, da email marketing predstavlja priložnost za povečanje prodaje, izboljšanje ozaveščenosti o blagovni znamki in tako naprej. Podrobno je o tem kaj je email marketing in kako deluje, opisano na povezavi.

Preden si podrobneje ogledate razloge zakaj je email marketing pomemben za vaš spletni posel, si poglejte rezultate ene izmed nedavnih marketinških raziskav (vir 1).

Raziskava marketinške agencije Telligent je pokazala, da izmed vseh spletno, marketinških kanalov, email marketing prinaša največjo možnost povrnitve stroškov za izvajanje marketinške kampanje (t.i. ROI = return of investment):

email marketing pomen

Zgornja slika pove, da je med vsemi spletno marketinškimi kanali, email marketing, najbolj stroškovno učinkovit.

Iz zgornje slike lahko vidite, da se bo vaša investicija, vložena v email marketing, v največji meri povrnila ravno s pomočjo email marketinga, na drugem mestu je SEO optimizacija spletnih strani, temu pa sledi slikovno oglaševanje na internetu (Internet display).

Razlog zakaj je ROI pri email marketingu tako visok, se skriva tudi v možnosti hitre, enostavne in avtomatizirane email marketinške kampanje.

Medtem ko je pri večini ostalih spletno marketinških kanalov, potrebno ogromno sredstev in pogosto tudi več vpletenih v pripravo materialov za izvedbo posameznih kampanj (npr. dizajnerji, računalniški programerji, pisci besedil za SEO, upravitelji Google Ads plačljivih kampanj, itd,…), email marketing kampanje lahko zastavite tako, da so pošiljane po vnaprej določenem urniku (t.i. marketinška avtomatizacija), vsebine za izvedbo email kampanj pa lahko črpate iz objav na drugih kanalih (npr. iz blogov, ki so pisani za potrebe razvijanja SEO kanala, iz objav na socialnih omrežjih, iz katalogov, itd…).

Pomen email marketinga iz naslova merjenja rezultatov

Čeprav večina spletnih kanalov omogoča zelo natančno merjenje in spremljanje rezultatov izvajanja posameznih spletnih kampanj, je email marketing, kot eden izmed najbolj zrelih spletnih kanalov, s pomočjo programov za izvajanje email marketinga, dodelan tako, da je merjenje rezultatov email marketinga razumljivo in enostavno tudi tistim, ki se sistematično email marketinga šele lotevajo.

Večina sodobnih programov za izvajanje email marketinga omogoča pregled nad analitiko uspešnosti email marketing kampanj. Vpogled v stopnjo odpiranja posameznih poslanih e sporočil (t.i. open rate), pogled v stopnjo klikanja na vsebine v sporočilih (t.i. CTR – click through rate), merjenje konverzij, itd… so vse razmeroma enostavno spremljane metrike učinkovitosti email marketinga, poleg tega pa jih večina email marketing programov, omogoča že ob osnovni/začetni uporabi programov.

Ker je spremljanje rezultatov email marketing kampanj, enostavno in hitro, to posledično pomeni tudi, da je prilagajanje in izboljševanje vsake naslednje email kampanje, hitrejše. S tem dobiva email marketing poseben vzvod, ki omogoča, da je vsaka naslednja email marketing kampanja, še bolj učinkovita.

Če boste svoje email marketing kampanje načrtovali strateško, boste lead magnete (t.i. “vabe” preko katerih obiskovalci vaših spletnih strani oddajo svoje elektronske naslove), na vaši spletni strani, umestili v vnaprej začrtane stopnje prodajnega lijaka. Glede na to v kakšni fazi ozaveščenosti o vašem produktu oz. storitvi, se obiskovalec nahaja. Podrobnosti o prodajnem lijaku, najdete na povezavi Kaj je prodajni lijak.

Na spodnji sliki lahko vidite spremljanje učinkovitosti email marketinških kampanj iz vidika tega kateri dan v tednu se najbolj splača izvajati email marketing, s katerim želite dosegati večje konverzije:

email marketing konverzije

Pomen email marketing iz vidika personalizacije

Personalizacija je, ne samo v email marketingu, temveč tudi v vseh ostalih splltnih kanalih, pojem, ki vse bolj pridobiva na teži. Po nekaterih marketinških študijah sodi personalizacija v email marketingu celo med zdaleč najbolj učinkovitimi email marketing taktikami (vir 2):

email marketing pomen personalizacije

Personalizacija v email marketingu pomeni, da natančneje (npr. z naslavljanjem prejemnika e sporočila z imenom in priimkom) targetiramo na svoje prejemnike e sporočil. S tem dosegamo večjo stopnjo odpiranja e sporočil, saj smo prejemniki le teh, v kolikor v glavi sporočila zagledamo svoje ime, bolj dovzetni za to, da preberemo kaj v sporočilu piše.

Personalizacijo v email marketingu lahko izvajamo za različne potrebe:

  • za opominjanje o nedokočanju nakupa
  • za spominjanje o nedokončanem koraku na naši spletni strani
  • za pošiljanje čestitk ob rojstnih dnevih in drugih slavnostnih priložnostih naših prejemnikov
  • za organizacijo nagradnih iger preko e pošte
  • ipd…

Pomen email marketinga iz vidika gradnje poglobljenih odnosov s svojimi obiskovalci

Po nekaterih marketinških študijah, posamezno spletno stran zapusti okrog 90% vseh tistih, ki jo obišče, le 10% obiskovalcev pa na spletni strani izvede določeno akcijo, opravijo nakup, se naroči na e novice, sname katalog ali kaj podobnega.

V tem pogledu je zato email marketing odlično orodje, da obiskovalce spletne strani, ki so le to zapustili, brez, da bi na njej opravili želeno akcijo (npr. opravili nakup), opomni o obstoju naše blagovne znamke in dejavnosti s katero se naše podjetje sploh ukvarja.

Ob poplavi nenehnega digitalnega “bombardiranja” z najrazličnejšimi marketinškimi sporočili vseh mogočih podjetij in posameznikov, je smiselno pričakovati, da v kolikor svojih potencialnih strank, ne informirate redno o svojem obstoju in dejavnostih, da vas bodo preprosto pozabili. Če ne drugega, pa najmanj zaradi aktivnosti, ki jih izvajajo vaši konkurenti.

V tem pogledu je zato smiselno preko email marketinga sestaviti nek načrt vsebin, ki jih boste redno/sistematično pošiljali svojim obiskovalcem. S katerimi jih boste “nežno” opominjali, da ste v panogi, ki vaše obiskovalce zanima, prisotni kot podjetje ali posameznik, tudi vi.

Email marketing lahko v tem pogledu prispeva ogromno zato, ker z njegovo pomočjo nagovarjate vsakega psoameznika posebej (četudi vsem pošiljate enako sporočilo). To pomeni, da lahko vsebinsko vaša elektronska sporočila in novice oblikujete tako, da se podrobneje vzpostavi tesnejši odnos s prejemniki sporočil (npr. v obliki objav odgovorov na najpogostejša vprašanja in pomisleke vaših strank, itd…).

BONUS: Eden izmed razlogov zakaj je email marketing tako privlačen spletni kanal, katerega se sistematično loteva vedno večja gora podjetij in podjetnikov, se skriva tudi v potencialu segmentiranja email marketing sporočil. Segmentirane email marketing kampanje so bolj natančne, naslavljajo pravo/zainteresirano množico ljudi ter sporočajo bolj specifična sporočila. Posledično je izplen iz segmentiranih email marketing kampanj, še boljši.

Če ste lastnik malega podjetja in, če razumete angleško, so podrobnosti o učinkovitem email marketingu za mala podjetja, podrobno predstavljene v članku Email marketing for small business.

Pomen email marketing je dodatno pojasnjen v spodnjem videu:

 

 

Viri:

1 – Email marketing for lawyers
2 – Email Personalization & Design: What, How, & Why? (Featuring 10+ Email Experts)