Kako deluje ab testiranje

15. Jul, 2021 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Vas zanima kako deluje ab testiranje?

AB testiranje je v digitalnem marketingu izraz/metoda za spremljanje tega katera izmed posredovanih variant vsebin (preko različnih spletnih kanalov) dosega najboljše rezultate (npr. konverzije). V praksi pomeni ab testiranje metodo s katero testiramo dve ali več variant spletne strani z namenom, da ugotovimo katera od variant nam prinaša najboljše rezultate. AB testiranje izvajajte na čimvečjem vzorcu prejemnikov vaših vsebin. korist ab testiranja pa je, med ostalim, tudi v tem, da se testiranje dogaja v istem času za več variant strani, s čimer je odstranjen dejavnik rezultatov na podlagi merjenj v različnih časovnih obdobjih (npr. v sezonskih, dnevnih in drugih nihanjih).

Ab testiranje sodi v sklop spletnih aktivnosti, ki jih uvrščamo k izboljševanju konverzij na spletnih straneh, sama konverzijska optimizacija (cro optimization) pa je sklop aktivnosti, ki sledi seo optimizaciji (seo optimization). Če optimizacija spletnih strani (SEO) skrbi za to, da na internetne strani priteka vedno več obiskovalcev, potem konverzijska optimizacija (CRO) prispeva k temu, da od obstoječih obiskovalcev dosegamo čim višji želen izplen.

Namig: Za podrobnosti o vseh storitvah, ki sodijo k SEO optimizaciji, preverite povezavo optimizacija spletnih strani cenik na Seo-Praktik.si.

Kako deluje ab testiranje

Da si boste lažje predstavljali kako deluje ab testiranje, si predstavljajte situacijo, ko pošiljate svoji bazi naročnikov e novic, vaša email sporočila. Ker želite biti pri pošiljanju vaših e novic kar se da učinkoviti, vas zanima koliko prejemnikov novic vaše novice odpira, koliko jih prebere, koliko se jih nanje odzove in koliko prejemnikov e novic, morebiti preko vaših e novic celo opravi nakup (v kolikor preko e novic prodajate tudi svoje izdelke oz. produkte).

Z ab testiranjem, v tem primeru, določite, da npr. polovici prejemnikov e novic, pošljete A verzijo e sporočila, drugi polovici pa B verzijo sporočila. Zdaj lahko za vsako posamezno poslano verzijo sporočila primerjate posamezne metrike (odprtost, branost, klikabilnost poslanih sporočil, itd…). S tem vam je ab testiranje v email marketingu, pomagalo identificirati varianto email sporočila, ki je bolj učinkovita.

Načeloma metodo ab testiranja v digitalnem marketingu ni nujno samo izvajati za vaše email kampanje. Ab testiranje lahko uporabite tudi pri pripravi različnih pristajalnih strani (kjer določeno število obiskovalcev pošljete na pristajalno stran A, ostale pa na pristajalno stran B (z isto ponudbo, a drugačno predstavitvijo le te)), na družabnih omrežjih (kjer spremljate metrike dosega, všečkanja, komentiranja in sledenja) vašim objavam ter tudi na drugih digitalnih kanalih.

Metodo ab testiranja imenujemo tudi split testing.

kako deluje ab testiranje

Poglejte primer…

Primer možnosti ab testiranja na spletni strani e bonitete

Na spletni strani ebonitete.si (na sliki spodaj) je konverzijski cilj spletne strani ebonitete.si ta, da se čimveč obiskovalcev internetne strani, prijavi na brezplačno testiranje aplikacije ebonitete.

V ta namen je mogoče na spletni strani z ab testom spremeniti postavitev, velikost, položaj, barvo in na sploh, prikaz posameznih gumbov, hkrati pa je za čimboljši konverzijski moment vredno razmisliti ali morebiti ne bi bilo boljše pridobiti podatke (elektronski naslov, telefonska številka) o potencialnih uporabnikih aplikacije ebonitete tako, da se te pridobiva po tem, ko obiskovalec preverja boniteto nekega podjetja in ne v fazi, ko vstaplja na spletno stran:

ab testiranje predlog ebonitete

Kako se lotiti ab testiranja

Proces ab testiranja poskušajte opredeliti z naslednjimi točkami:

 1. najprej pridobite podatek (npr. od konkurence ali v vaši panogi) o metriki katero želite v svojem procesu ab testiranja, izboljšati.
  Primer: če želite izboljšati konverzijo vaše pristajalne spletne strani, pridobite podatek o tem kakšna je povprečna konverzija pristajalnih spletnih strani v vaši panogi (na vašem trgu, npr. Slovenija)
 2. pridobite podatke iz Google analitike o tem kako obiskovalci pridejo do vaše testirane pristajalne strani (od kod pridejo, kako dolgo časa ostajajo na vaši strani, kaj si največkrat na pristajalni strani ogledajo,…)
 3. vnaprej predvidite rezultat (npr. če prestavimo CTA gumb nekoliko višje v vsebini ali, če gumb prestavimo ob neko drugo, bolj smiselno poglavje), pričakujemo izboljšanje stopnje konverzije
 4. izračunajte koliko bi bilo najbolj primerno število dnevnih obiskovalcev zato, da bo vaš test koliko se da natančen. Tak kalkulator najdete npr. tukaj.
 5. Dobljen rezultat testiranja primerjate z vašim predvidevanjem
 6. v kolikor je rezultat ustrezen vašim predvidevanjem, lahko sklenete, da je test potrdil vaše domneve. V nasprotnem vaša teza ni držala in vajo ponovite znova z novim testiranjem

NAMIG: Ena izmed pogosto spregledanih možnosti pri implementaciji ab testiranja, je tudi, da namesto, da razmišljamo kaj dodati in kako spremeniti tekst, barve, ozadje, itd… na pristajalnih spletnih straneh, da razmišljate o tem kaj na spletni strani odstraniti. Najpogosteje se priložnosti za odstranitev elementov iz spletnih strani nahajajo v stranskih vrsticah spletnih strani, pa tudi v nogi in samem besedilu (ki je nemalokrat pisano bolj za potrebe SEO optimizacije, kot za potrebe uporabnikov). Krasna spletna stran, ki je čudovito prečistila tekste na svoji pristajalni strani in, ki je definitivno vredna ogleda, je pristajalna stran za faktoring na prvafina.si.

Kako zastavite metodo ab testiranja

Z aplikacijo, ki omogoča ab testiranje najprej nastavite več variant vaše vsebine (npr. 3 do 5 različnih prikazov iste ponudbe, ki jo boste poslali na 3 do 5 različnih skupin prejemnikov vsebine). To naredite tako, da najprej izdelate eno ponudbo, potem pa to ponudbo “klonirate” v 3 do 5 različnih izgledov. V klonih prvotne verzije ponudbe, spremenite večje, bolj opazne in najbolj vidne elemente vsebine (npr. spremenite položaj slik, zamenjate slike, slike nadomestite z video vsebino, spremenite barvo ozadja vaših klonov, spremenite slogane, spremenite usp – unique selling proposal oz. osnovno, unikatno, prodajno sporočilo, itd…).

Vaše klone prvotne verzije sporočila prenesete iz aplikacije na vašo spletno stran in začnete oglaševati. Glede na to, da je najpogostejša nevarnost, da bo ab testiranje pri izvajanju emailinga dalo popačene rezultate ta, da izvajate ab testiranje na premajhnem vzorcu prejemnikov vaših e sporočil, je smiselno, da klonirane vsebine oglašujete več tisoč obiskovalcem in prejemnikom vaših sporočil. Večji kot je vzorec, bolj zanesljiv bo podatek o tem kateri klon vaše originalne vsebine, je najbolj učinkovit.

Konkreten primer kako deluje ab testiranje, si lahko ogledate na strani FunneltoGo.com

Koristi ab testiranja

Glavne koristi, ki jih prinaša metoda ab testiranja, so:

 • izboljšana udeležba uporabnikov/prejemnikov sporočil
 • izboljšane vsebine (na podlagi metrik)
 • zmanjšanja stopnja odboja (bounce rate)
 • povečane stopnje konverzij
 • zvišanje vrednosti posameznih konverzij
 • enostavnost analiziranja rezultatov
 • hitrejše doseganje rezultatov
 • možnost testiranja vsega

Kaj vse je mogoče ab testirati

Ab testirajo se lahko praktično vsi elementi na vsaki spletni strani, je pa iz vidika tega, da zaznate čimprej največje razlike med doseganjem ciljev posameznih vsebin, smiselno ab testirati predvsem največje vsebinske elemente na spletnih straneh. Ab testiranje se največkrat izvaja za:

 • testiranje glavnega naslova (ta je označen z H 1 oznako). Npr. v eni varianti naslova začnete z vprašanjem, v drugi varianti naslova tega opremite s pogumno trditvijo, v tretji varianti naslova pa tega opremite z izsledkom iz ene od študij
 • testiranje naslovov poglavij (naslovi poglavij so največkrat opremljeni z H2 do H6 oznakami), lahko pa so v različnih variantah oblikovani kot vprašanja, trdilni stavki, pomisleki, vključujejo emojije, števila, itd… Več o H oznakah, na povezavi.
 • testiranje posameznih odstavkov (pri testiranju posameznih odstavkov se splača najprej biti pozoren na prvi in zadnji odstavek ter tudi na odstavke, ki se nahajajo v bližini slik, ker obstoji za te odstavke, večja verjetnost, da bodo prebrani). V prvem odstavku testirate različne tekste z namenom, da preverite kako le ti uspejo bralce potegniti v branje nadaljne vsebine, v zadnjem odstavku ponavadi testirate vaš t.i. “pitch” oz. prodajni nagovor (saj se blizu zadnjega poglavja zagotovo nahaja gumb CTA). Pri testiranju posameznih odstavkov lahko testirate tudi barvo ozadij odstavkov za npr. odstavke, ki povezujejo povezave do vaših ostalih vsebin oz. odstavke ob katerih se nahaja gumb CTA
 • testiranje CTA gumbov (na njih lahko testirate posamezne barve kot tudi tekst na gumbih)
 • testiranje klikabilnosti na povezave (glede na to, da lahko v Google analitiki natančno spremljate iz katere vaše spletne vsebine prihajao koliko obiskovalcev na drugo vašo spletno vsebino), lahko z ab testiranjem spremljate tudi učinkovitost klikanosti na vaše ostale vsebine
 • testiranje slik (kjer lahko testirate cenike, tabele, učinkovitost downloadanja vaših materialov,…)
 • testiranje elementov zaupanja na vaših spletnih straneh (ki pomagajo k dvigu kredibilnosti in stopnji zaupanja v vašo spletno stran). Npr. slike referenc – načeloma lahko z “bogatejšimi” referencami na trgu svojo ceno postavljate višje.

Dodatne informacije:

 • ostale, uporabne nasvete za digitalni marketing na Trnulja.com, lahko spremljate na povezavi, za dodatne informacije o digitalnem marketingu pa lahko obiščete tudi stran digitalni marketing MatijaZajšek.com
 • če vas resnično zanima kako deluje ab testiranje, ni narobe, če o njihovih ab eksperimentih in rezultatih povprašate ab testing mojstre. Eni izmed takšnih, številne ab teste izvajajo tudi za spletno stran medex.si, zato mogoče ni narobe, če na medex-u preverite kdo pri njih izvaja SEO in CRO optimizacijo.

Podrobnosti o tem kaj je in kako deluje ab testiranje, najdete tudi v spodnjem videu: