Kako izvajati SEO

14. Feb, 2024 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Kako izvajati SEO po korakih

SEO (Search Engine Optimization) je proces optimizacije vaše spletne strani, da bi dosegli boljše pozicije na spletnih iskalnikih, kot so Google, Bing, Yahoo itd. Tu je nekaj osnovnih korakov, kako izvajati SEO:

 1. Raziskava ključnih besed:
  • Identificirajte ključne besede, ki so relevantne za vašo spletno stran in vašo ciljno publiko.
  • Uporabite orodja, kot so Google Keyword Planner, SEMrush, Moz Keyword Explorer itd., da bi našli relevantne ključne besede.
 2. Optimizacija vsebine:
  • Vključite ključne besede v naslove, podnaslove, meta opise, alt oznake slik, in v samo vsebino, vendar to storite naravno in organsko.
  • Zagotovite, da je vaša vsebina kakovostna, informativna in uporabna za obiskovalce.
 3. Tehnična optimizacija:
  • Poskrbite, da je vaša spletna stran hitra, odzivna in mobilno prijazna.
  • Optimizirajte URL-je, strukturo strani, XML sitemap, robots.txt itd.
  • Zagotovite, da je vaša spletna stran indeksirana in dosegljiva za spletni iskalnik.
 4. Povezave:
  • Gradite kakovostne povratne povezave (backlink-e) iz drugih avtoritativnih spletnih mest.
  • Izbegavajte škodljive povezave in bodite previdni pri pridobivanju povezav.
 5. Lokalno SEO (za lokalna podjetja):
  • Navedite vaše podjetje na lokalnih direktorijih in na kartah (Google My Business, Yelp itd.).
  • Uporabite lokalne ključne besede v vaši vsebini in meta opisih.
 6. Merjenje rezultatov:
  • Uporabljajte analitična orodja, kot je Google Analytics, da spremljate promet na vaši spletni strani, ključne metrike in vedenje uporabnikov.
  • Analizirajte učinkovitost vaših SEO prizadevanj in prilagodite svojo strategijo glede na rezultate.
 7. Nadaljnje optimizacije:
  • SEO je kontinuiran proces. Redno spremljajte spremembe v algoritmih iskalnikov in prilagajajte svojo strategijo glede na nove trende in zahteve.
 8. Vsebina, vsebina, vsebina:
  • Neprestano ustvarjajte kakovostno in privlačno vsebino, ki bo pritegnila uporabnike in spodbudila deljenje ter povečanje obiska na vaši spletni strani.

Izvajanje SEO je dolgoročen proces in zahteva čas, potrpljenje ter nenehno prilagajanje in izboljševanje. Pomembno je biti dosleden in vztrajen pri svojih prizadevanjih za doseganje boljših rezultatov na spletnih iskalnikih.

Katera orodja uporabljati pri izvajanju SEO

Pri izvajanju SEO je pametno uporabljati različna orodja, ki vam pomagajo pri raziskavi ključnih besed, analizi spletnih mest, spremljanju uspešnosti in še več. Tu je nekaj priljubljenih orodij:

 1. Google Keyword Planner: Brezplačno orodje, ki vam pomaga pri iskanju ključnih besed in oceni njihove konkurence in povprečnega mesečnega iskanja.
 2. SEMrush: To orodje ponuja analizo ključnih besed, spremljanje položajev, analizo konkurence, pregled organskega prometa in še več.
 3. Moz Pro: Moz Pro vam ponuja širok nabor orodij za SEO, vključno z iskanjem ključnih besed, spremljanjem položajev, analizo spletnega mesta, gradnjo povezav in druge koristne funkcije.
 4. Ahrefs: Ahrefs je močno orodje za SEO, ki vam omogoča analizo ključnih besed, spremljanje položajev, analizo povezav, raziskovanje konkurence in še več.
 5. Google Analytics: Brezplačno orodje za analizo prometa na spletnem mestu, ki vam omogoča vpogled v obiskovalce, vedenje uporabnikov, vire prometa in druge pomembne metrike.
 6. Google Search Console: Brezplačno orodje, ki vam pomaga spremljati in poročati o uspešnosti vaše spletne strani v iskalniku Google, vključno s podatki o indeksiranju, pojavljanju v rezultatih iskanja, napakah na spletnem mestu in še več.
 7. Screaming Frog: To orodje omogoča analizo tehničnih vidikov vaše spletne strani, kot so URL-ji, meta oznake, notranje povezave, napake in druge pomembne informacije.
 8. SEOptimer: Ponuja analizo spletnega mesta, ki vam pomaga prepoznati težave in priložnosti za izboljšanje SEO.
 9. Yoast SEO (za WordPress): Če uporabljate WordPress, je Yoast SEO odličen dodatek, ki vam pomaga optimizirati vsako objavo ali stran za ključne besede in druge pomembne elemente SEO.
 10. BuzzSumo: To orodje vam omogoča analizo vsebine in družabnih omrežij, da odkrijete popularne vsebine v vaši niši, kar vam lahko pomaga pri načrtovanju vaše lastne vsebine.

Pri izbiri orodij za SEO je pomembno, da izberete tiste, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam in ciljem ter ki vam omogočajo učinkovito izvajanje vaše strategije SEO.

Kako se odločiti ali SEO izvajati sam ali s pomočjo SEO strokovnjakov in agencij

Odločitev o tem, ali izvajati SEO sami ali s pomočjo SEO strokovnjakov in agencij, je odvisna od več dejavnikov. Tu je nekaj vidikov, ki jih morate upoštevati pri svoji odločitvi:

 1. Vaše znanje in izkušnje: Če imate dobro razumevanje osnov SEO in časa za izobraževanje in izvajanje strategije, lahko poskusite izvajati SEO sami. Če pa nimate ustreznega znanja o SEO in ne želite porabiti veliko časa za učenje, je morda bolje poiskati strokovnjake.
 2. Razpoložljivi čas in viri: Izvajanje učinkovite strategije SEO zahteva čas in nenehno vzdrževanje. Če nimate dovolj časa ali kadrovskih virov, da se posvetite SEO, bi bilo morda bolje zaposliti agencijo ali strokovnjaka.
 3. Proračun: Strokovnjaki za SEO in agencije ponavadi zaračunavajo za svoje storitve. Če imate omejen proračun, se morda odločite, da boste izvajali SEO sami. Če pa lahko privoščite, da plačate strokovnjake, vam lahko to prihrani čas in trud.
 4. Obseg projekta: Če gre za manjši projekt ali osebno spletno stran, boste morda lahko sami izvajali SEO. Za večje projekte ali poslovne spletne strani pa je pogosto priporočljivo, da se obrnete na strokovnjake, ki imajo izkušnje z obvladovanjem večjih projektov.
 5. Cilji in pričakovanja: Če imate visoke cilje glede svoje prisotnosti na spletu in želite doseči hitre rezultate, bi bilo morda smiselno sodelovati s strokovnjaki, ki imajo izkušnje pri doseganju takšnih ciljev.

V vsakem primeru je pomembno, da temeljito razmislite o svojih potrebah, ciljih in razpoložljivih virih ter pretehtate prednosti in slabosti izvajanja SEO sami v primerjavi s sodelovanjem s strokovnjaki ali agencijo. Če niste prepričani, se posvetujte s strokovnjaki za SEO, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi in vam svetujejo glede najboljše možnosti za vašo situacijo.

Ali izvajati SEO, če že izvajam Google oglaševanje

Da, izvajanje SEO je smiselno tudi v primeru, ko že izvajate Google oglaševanje. Čeprav se lahko zdi, da Google oglaševanje in SEO služita istemu cilju – povečati spletno prisotnost in promet na spletni strani – imata ti dve metodi nekaj bistvenih razlik in dopolnjujeta druga drugo. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je smiselno izvajati oboje:

 1. Raznolikost načinov privabljanja prometa: Google oglaševanje prinaša takojšnje rezultate v obliki plačanih oglasov na vrhu strani rezultatov iskanja, medtem ko SEO prinaša organski promet prek neplačanih rezultatov iskanja. Tako imate več načinov, kako doseči uporabnike v različnih fazah nakupnega procesa.
 2. Večja pokritost ključnih besed: Z Google oglaševanjem lahko ciljate na določene ključne besede in takoj pridobite vidnost za te besede, medtem ko SEO omogoča bolj dolgoročno in trajno prisotnost za širši nabor ključnih besed, ki jih morda ne pokrivate s plačanimi oglasi.
 3. Dolgoročni rezultati: Medtem ko Google oglaševanje prinaša takojšnje rezultate, so rezultati SEO dolgoročni. Z ustrezno optimizacijo lahko vaše spletno mesto doseže visoke pozicije v organskih rezultatih iskanja in privablja promet brez dodatnih stroškov oglaševanja.
 4. Nižji stroški prometa: Medtem ko so stroški oglaševanja na klik (CPC) lahko visoki, lahko SEO dolgoročno zmanjša stroške privabljanja prometa, saj ni neposrednih stroškov za vsak klik.
 5. Avtoriteta in zaupanje: Visoka pozicija v organskih rezultatih iskanja lahko poveča avtoriteto in zaupanje vaše blagovne znamke, kar lahko pozitivno vpliva tudi na učinkovitost vaših plačanih oglasov.

Vseeno pa je pomembno upoštevati, da je tako Google oglaševanje kot tudi SEO dolgoročni procesi, ki zahtevajo čas, trud in doslednost. Poleg tega je treba upoštevati, da obstajajo tudi drugi dejavniki, kot so ciljna publika, proračun in cilji kampanje, ki vplivajo na to, ali je smiselno izvajati oboje hkrati.

Ali se izvajanje SEO skozi leta spreminja

Da, izvajanje SEO se skozi leta spreminja zaradi številnih dejavnikov, vključno z algoritmi iskalnikov, tehnološkimi spremembami, spremembami vedenja uporabnikov in trendi v digitalnem marketingu. Nekateri ključni dejavniki, ki vplivajo na to, kako se izvaja SEO, vključujejo:

 1. Algoritmske spremembe iskalnikov: Iskalniki, kot je Google, redno spreminjajo svoje algoritme, da bi izboljšali kakovost rezultatov iskanja in omejili zlorabe. Te spremembe vključujejo posodobitve, kot so Panda, Penguin, Hummingbird in BERT, ki vplivajo na to, kako so ocenjene in rangirane spletne strani.
 2. Mobilno iskanje: Z naraščajočim številom uporabnikov, ki uporabljajo pametne telefone za brskanje po spletu, je mobilno prijaznost postalo ključnega pomena za SEO. Iskalniki dajejo prednost spletnim mestom, ki so prilagojena mobilnim napravam.
 3. Vsebina in uporabniška izkušnja: Iskalniki cenijo visoko kakovostno in relevantno vsebino, ki je koristna za uporabnike. Poleg tega upoštevajo tudi uporabniško izkušnjo, kot je hitrost nalaganja strani, enostavnost navigacije in odzivnost spletnega mesta.
 4. Lokalno iskanje: Za lokalna podjetja je lokalno SEO postalo vedno pomembnejše. Iskalniki prikazujejo rezultate iskanja na podlagi lokacije uporabnika, zato je optimizacija za lokalno iskanje ključnega pomena za podjetja, ki ciljajo na lokalno občinstvo.
 5. Video in slikovno iskanje: Video vsebina in slike postajajo vse pomembnejše pri iskanju. Zato je optimizacija video vsebin in slik postala del strategije SEO.
 6. Podatkovna analitika: Podatkovna analitika igra ključno vlogo pri izvajanju SEO. S spremljanjem ključnih metrik, kot so promet, stopnje konverzije in povprečno mesto na strani, lahko spremljate uspešnost vaše strategije SEO in nenehno izboljšujete svoje prizadevanje.

Zaradi teh in drugih sprememb je pomembno, da se SEO strokovnjaki nenehno izobražujejo, prilagajajo svoje strategije in ostanejo na tekočem s trendi v industriji, da bi ohranili ali izboljšali pozicije spletnih strani na iskalnikih.

Zakaj izvajati SEO

V digitalni dobi je ključnega pomena, da se kot lastnik spletnega mesta posvetite optimizaciji iskalnikov ali SEO (Search Engine Optimization). SEO je proces, ki vam omogoča, da izboljšate vidljivost svojega spletnega mesta na spletnih iskalnikih, kot so Google, Bing in Yahoo. Z dobrim razumevanjem SEO-ja lahko dosežete višje uvrstitve v iskalnih rezultatih, kar vodi do večje promocije vaše spletne strani in posledično večje obiskanosti. Obstajata dve glavni kategoriji SEO-ja, in sicer offsite SEO in onsite SEO.

Offsite SEO

Offsite SEO se osredotoča na dejavnosti zunaj vaše spletne strani, ki vplivajo na njeno vidnost in avtoriteto na spletu. Ključna komponenta offsite SEO-ja je pridobivanje visoko kakovostnih povratnih povezav ali backlinkov. To pomeni, da druga spletna mesta povezujejo s vašim, kar kaže na to, da je vaša vsebina zanesljiva in koristna. Pomembno je, da pridobite backlinke iz relevantnih in avtoritativnih virov, saj vam to lahko pomaga pri izboljšanju vaše spletne avtoritete. Poleg pridobivanja backlinkov offsite SEO vključuje tudi druge dejavnosti, kot so gostovanje gostujočih objav, sodelovanje v forumih, družabnih omrežjih in javnih seznamih.

seo

Onsite SEO

Onsite SEO se nanaša na optimizacijo dejavnikov na vaši spletni strani, ki vplivajo na njeno uvrstitev v iskalnikih. To vključuje optimizacijo vsebine, meta oznak, URL-jev, sličic in drugih tehničnih elementov. Ključni cilj onsite SEO-ja je ustvariti uporabniku prijazno in enostavno razumljivo spletno stran, ki zagotavlja vredno vsebino za obiskovalce. Pomembno je, da vključite ciljane ključne besede v vašo vsebino, vendar to storite na naraven in organski način, ki ne vpliva na bralno izkušnjo. Poleg tega je treba upoštevati tudi tehnične vidike, kot so hitrost nalaganja strani, mobilna prijaznost in varnostno zaščito, saj ti dejavniki vplivajo na uporabniško izkušnjo in s tem tudi na vašo uvrstitev v iskalnikih.

V zaključku je treba omeniti, da je SEO neprestan proces, ki zahteva čas, trud in nenehno spremljanje sprememb algoritmov iskalnikov. Z ustrezno uporabo offsite in onsite SEO tehnik pa lahko znatno izboljšate svojo spletno prisotnost, povečate promet na svoji spletni strani in dosežete svoje poslovne cilje. Zato je pametno vlagati v SEO kot ključni element vaše digitalne strategije.

Spremljajte še: