Kako motivirati zaposlene

11. Sep, 2020 | Team building programi

Kako motivirati zaposlene, da bojo le-ti kar najbolj učinkoviti pri svojem delu? Raziskave kažejo, da več kot 30% ljudi meni, da pri svojem delu “ne dajo vse od sebe”. Podjetja so za svoj obstanek na trgu prisiljena svoje zaposlene pripraviti in naučiti delati na več področjih, saj morajo z razmeroma majhno ekipo ustvarjati prihodek. kako motivirati zaposlene

Zaposleni so različni; nekatere motivira zgolj plačilo, druge več prostega časa, tretje samo pohvala. Glede na to, kakšni so vaši zaposleni, vas vodimo skozi vodnik “Kako motivirati zaposlene”.

Kako motivirati zaposlene – glede na to kakšni so zaposleni: 

Zaposleni, ki so analitičarji: Zaposleni, ki so izraziti analitičarji, radi slišijo, da delajo na pomembnem projektu. Ker radi pustijo viden pečat v podjetju, so to večinoma dobri in zagreti delavci. Toda previdno – v kolikor so sami opravili večino dela na nekem projektu, ne pričakujte, da bodo zadovoljni, če boste za to nagradili celotno ekipo. Želijo, da poudarite njihov doprinos k projektu. 

Zaposleni, ki so izrazito socialni: Posamezniki, ki so izrazito družbeno usmerjeni, radi slišijo, da so pripomogli k napredku projekta, na katerem so delali. V kolikor boste izrazili zaupanje v njihove sposobnosti, se bodo za vas še toliko bolj potrudili. Osebna nagrada jih bo v zadostni meri zadovoljila, da bojo motivirani še naprej.

Tihi in mirni zaposleni: Gre za osebe, ki nimajo rade sprememb. Nikoli ne bodo zahtevali napredovanja ali nagrade, zato je na vas, da opazite njihov dosežek in jih nagradite.Tihe in zadržane osebe ne marajo veliko drame. Najbolj vam bodo hvaležne, če jih pohvalite osebno brez navzočnosti drugih.

Ekspresivni zaposleni: Takšne zaposlene boste najbolj motivirali tako, da ste jim vedno na voljo za nasvete. Nagradite jih glasno, saj jim ta potrditev veliko pomeni.

Timsko naravnani zaposleni: Zaposleni, ki so izrazito fokusirani ekipni delavci, bodo zelo motivirani le ob vodstvu dobrega ekipnega vodje. V nasprotnem primeru lahko delajo veliko napak. Ko bo čas za nagrade, bodo to dobro vedeli, nikoli pa ne bodo pozabili na morebitno obljubljeno nagrado, na katero ste pozabili.

Fleksibilni delavci: Gre za osebe, ki se znajo prilagajati ekipi, a le, če projekt ne krši njihovih moralnih prepričanj in verovanj. Takšne osebe bodo vesele kakršne koli nagrade.

Kako motivirati zaposlene – s kakšnimi nagradami?

Zaupanje – če svojim zaposlenim daste vedeti, da jim zaupate in da ste odvisni od njih, bodo pograbili za delo, prej kot si mislite. Pridobljena samozavest lahko ima daljnosežne posledice. Dajte jim vedeti, da verjamete v njih, da bodo delo opravili po svojih najboljših močeh in le redko vas bodo razočarali.

Prost dan – Imate velike ambicije, a do velikih ciljev boste prispeli tako, da jih razbijete na manjše. Tako bodo zaposleni ostali fokusirani. Namesto da si želite v letu dni zaslužiti milijon evrov, se raje osredotočite na to, kako boste ta teden pridobili npr. 20 novih kupcev. Ti vas bodo pripeljali do tistega milijona. Nato nagradite ekipo, ker je dosegla cilj, tako da jim namenite prost popoldan, jih peljete na zabavo ipd.

Zabava in energičnost na delovnem mestu – Če v pisarni oddajate dobro energijo, in se znate pri delu tudi zabavati (npr. ob glasbi, kakšnem vicu ipd.), bo energija v vašem delovnem okolju pozitivna. To bo vašim zaposlenim dalo še dodatno motivacijo za delo.

Pohvala – nikoli ne pozabite pohvaliti. To pomeni, da bo tudi vaša morebitna kritika posledično dobro sprejeta, saj zaposleni vedo, da znate tudi pohvaliti. Ta izjemno preprosta in dolgo poznana motivacijska nagrada deluje že stoletja. S tem zaposleni vedo, da je njihovo delo in trud opažen.

Odprtost za predloge in ideje – Zaposlenim veliko pomeni, če imajo možnosti sodelovanja pri odločitvah in lahko izrazijo predloge in pobude. S tem se okrepi njihova samozavest in posledično motivacija za delo. Povprašajte jih za mnenje, tudi če tega sami ne izrazijo.

Plača – Čeprav plača ne velja za najboljšega motivatorja, hkrati pa vemo, da naši zaposleni ne morejo živeti zgolj od pohval, je potrebno plačni sistem prilagoditi tako, da bo plača primerna delu. V kolikor je le mogoče, naj bo plača v skladu z meriljivimi učinki pri delu, torej prilagodljiva glede na učinkovitost posameznega zaposlenega pri delu.

Napredovanje – zaposlenim omogočite možnost napredovanja. S tem jih boste visoko motivirali na dolgi rok in jim omogočili vedno nove izzive.

Team building in neformalna druženja – Kako motivirati zaposlene na zabaven in sproščujoč način? Ena izmed najučinkovitejših tehnik motiviranja zaposlenih pri delu je kakovosten team building program, ki zaposlene poveže izven podjetja. S tem dosežemo višjo motivacijo zaposlenih pri delu, boljšo komunikacijo in odnose v podjetju, kar se kaže kot večja učinkovitost pri delu in boljši rezultati podjetja. Na našem ekološkem posestvu izvajamo raznovrstne team building programe – kulinarične, izobraževalne, športne in sproščujoče. Mnoga podjetja so naši vrhunski team building programi že navdušili.

Preverite našo ponudbo, in nas kontatkirajte