SEO članki [Kaj jih naredi kakovostne]

30. Sep, 2021 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Za vse tiste, ki vas zanimajo SEO članki in tudi že veste kako pisati SEO članke, da z njimi dosežete maksimalne SEO rezultate, so spodaj povzete najpomembnejše lastnosti, ki posamezne SEO članke naredijo kakovostne.

Glede na to, da so SEO članki pomembni pri celotni optimizaciji spletnih strani, torej pri onsite SEO optimizaciji, kot pri offsite SEO optimizaciji, so spodnje lastnosti, preko katerih boste prepoznali ali je nek SEO članek res kakovosten, značilne za vse vrste SEO člankov, ne glede na to, ali jih pripravljate za vaše bloge ali za vaše offsite SEO potrebe. Navsezadnje, Google ne razlikuje kakovosti SEO člankov, glede na to, ali jih pišete za offsite SEO ali onsite SEO, ampak glede na samo kakovost.

Dobro preberite spodnjo trditev:

Če so SEO članki kakovostni, jih Google uvrsti (visoko) v svojem iskalniku, ne glede na to, na kateri spletni strani, so objavljeni!!!

Kaj naredi SEO članke kakovostne

SEO članke naredijo kakovostne naslednje značilnosti (opisane od najpomembnejše navzdol):

Popularnost vsebine člankov

Popularnost oz. interes za vsebino je eden izmed signalov Googlu, da je SEO članek, spisan kakovostno. Popularnost vsebine, ki jo obravnava članek, je eden izmed pomembnih faktorjev, ki vplivajo na SEO (1).

seo clanki

Na popularnost vsebine vašega SEO članka glejte znotraj popularnosti in zanimanja za vašo panogo na sploh.

Interes za spremljanje člankov o vaši panogi, o kateri pišete npr. na blogu, je zanesljivo drugačen od interesa v drugih panogah. Ena izmed zelo pogostih napak piscev SEO člankov je ta, da ne pišejo članke o temah, ki so sicer na splošno zelo popularne in sezonsko bolj zanimive in v tovrstne zgodbe umeščajo svojo pojavnost, ponudbo ali storitve.

Za popularnost vaše vsebine vam ni treba skrbeti na način, da se primerjate z najbolj popularnimi temami na svetu, ampak, da svojo poluarnost dosegate nadpovprečno dobro v vaši panogi. Močno bo k izboljšanju popularnosti vaših SEO člankov prispevalo to, da na vašo panogo gledate iz drugega zornega kota kot vaši konkurenti, saj se večina SEO piscev poskuša preriniti v svoji panogi, na Googlu, naprej tako, da bolj temeljito obravnava teme, o katerih sicer članke piše že njihova konkurenca.

Namesto, da se osredotočate na pisanje kakovostnih SEO člankov, ki so boljši od konkurence, se raje osredotočajte na to, da bodo vaši SEO članki, DRUGAČNI od konkurence. 

NAMIG: Seveda ne pozabiti, da je pri pisanju SEO člankov, odločilna tudi hitrost pisanja SEO člankov, saj hitreje kot pišete, več člankov lahko objavite. Še posebej velja to za t.i. SEO podporne članke. Zelo podrobno je o tem kako hitro spisati SEO podporne članke, objasnjeno na povezavi.

Uporabnost vsebine člankov

uporabnost seo vsebinNe glede na to kako sami mislite, da je vaš SEO članek kakovosten ali ne (ponavadi pa za svoje članke (itak) vsi mislimo, da so spisani najboljše na planetu), je kakovosten SEO članek tisti, ki je uporaben (2). Zato iz “igre tekmovanja v pisanju kakovostnih SEO člankov” zelo hitro in skoraj po pravilu, izpadejo t.i. PR članki.

Čeprav PR članke (t.j. reklamne članke podjetij) kljub vsemu najdete tudi na Googlu, na zelo visokih mestih, to še ne pomeni nujno, da so uporabni.

Visoka uvrstitev nekega PR članka je (lahko) posledica njegove kakovostne SEO optimizacije, avtoritete spletne strani, na kateri je PR članek objavljen ali pa preprosto dejstva, da se za targetirano ključno besedo, preprosto ne najde bolj kakovostna ostala vsebina.

Podobno kot v prvem poglavju, na vrhu, na uporabnost vsebine, glejte tudi skozi oči priprave SEO člankov, iz drugačnega zornega kota, kot so članke, pripravili vaši konkurenti.

Zakaj?

Nobena, posebna uporabna vrednost na Googlu, ni, če uporabnik Googla, prispe na prvo stran in med objavljenimi članki, najde 3 ali 4 spletne strani, ki se vse trudijo razložiti nek pojem (ponavadi z razlago kaj to je), le, da so med njimi majhne vsebinske razlike po globini obravnavane tematike.

Če želite osvojiti srca (in spomin) bralcev vaših člankov, se lotite obravnave tematike (ki jo sicer prežvekuje vaših več konkurentov), na čisto drugačen način, kot oni. V tem primeru boste, ne samo poskrbeli za visoko uvrstitev vaših SEO člankov, ampak tudi za uporabno vrednost.

Zapomnite si:

  • če že samo 2 razlagata eno in isto reč (en na bolj, drugi na manj poglobljen način), drugi ni več tako uporaben, kot prvi!!!

Enostavna razumljivost vsebine člankov

Še tako kakovostno spisani, SEO optimizirani in uporabni članki, nimajo maksimalne vrednosti (če sploh kakšno), če jih bralci ne razumejo. Bralcem mora ob branju članka biti “kristalno jasno” o čem je govora v članku – če želite, da ga sploh preberejo do konca.

Kakšen smisel pa sploh ima pisanje SEO članka do konca, če se ne trudite, skozi celoten članek, bralca pripeljati do konca?

Pri osredotočanju na razumevanje članka, izbrišite vse strokovne besede, ki jih razumejo samo poglobljeni poznavalci vaše stroke, vse tujke in vso vrsto razlage, ki je z besedami obrazložena, prezahtevno. Svoje članke pišite tako, kakor, da jih pišete eni osebi in kakor, da ta oseba obiskuje največ šesti razred osnovne šole.

S tem ne želim reči, da podcenjujete scoje bralce, ravno nasprotno.

Svojim bralcem se trudite vašo panogo in vaše rešitve, predstaviti na njim razumljiv način. Kot je rekel Aristotel: “umetnost je zapletene reči, predstaviti na nezapleten način”. To je vaš izziv pri pisanju kakovostnega SEO članka.

Ton vsebine člankov

Ton vsebine članka odloča o tem ali kako pisati seo člankebodo bralci na vašem članku “vztrajali” ali pa bodo rešitev za svoje težave, raje iskali v kakšnem drugem članku.

Ton pisanja kakovostnih SEO člankov je pogovorni.

SEO članke pišite tako kakor, da se pogovarjate s svojimi bralci.

Že med snovanjem zgodbe članka in že pri strukturiranju poglavij znotraj posameznega SEO članka, razmišljajte o tem kakšna vprašanja si v zvezi z obravnavano tematiko v članku, utegnejo postavljati vaši bralci.

Pri razmišljanju o vprašanjih in vaših odgovorih nanje v članku, ne pozabite na vrsti red poglavij.

Ton pisanja in vrstni red postavljenih poglavij v članku določa, ali bodo bralci sledili zgodbi ali ne.

Če se med dvema poglavljema pojavi pri bralcih vaših člankov neko vprašanje, na katerega ste pozabili odgovoriti, vprašanje pa vaši bralci vseeno imajo v glavi, lahko izgubite osredotočenost vaših bralcev na vašo vsebino.

Z veseljem bi vaši bralci, vaš članek, brali naprej, a kaj, ko jim, po prebranju enega izmed vaših poglavij, roji po glavi, naslednje logično zastavljeno vprašanje, vi pa na tega v svojem SEO članku ne odgovarjate.

Preberite še: Kako postati dober SEO pisec

Format vsebine člankov

formatiranje seo clankovFormat vsebine članka (že) odloča o tem ali se bo vaš SEO članek znašel na Googlu med visoko uvrščenimi članki ali ne.

Napačno je sklepati, da je za vsako ključno besedo, najbolj primeren format vsebine, ravno članek (npr. objavljen na blogu), saj je, še posebej pri optimizaciji spletnih trgovin (t.i. ecommerce SEO), pomembno, da za nakupne ključne besede, identificirate ustrezne formate vsebin, ki bi jih optimizirali.

Pri spletni trgovinah so to ponavadi podstrani s kategorijami izdelkov ter produktne spletne strani na katerih so predstavljeni izdelki. Že res, da lahko pravzaprav za vsako ključno besedo, napišete kakovosten SEO članek, a, če ne drugo, ni najmanj iz vidika “porabe časa” smiselno, da za neko, močno, nakupno ključno besedo, preko katere, na prvi strani Googla, rangirajo same spletne trgovine s svojimi izdelki in kategorijami izdelkov, da sami pripravljate SEO optimiziran članek.

Največkrat boste najlažje visoke uvrstitve ne Googlu dosegli s kakovostno napisanimi SEO članki, ki targetirajo na informativne ključne besede.

Oblika vsebine člankov

Od oblike vsebine članka je odvisno ali bodo bralci vaš članek prebrali do konca in ali se bodo na podlagi prebranega vašega enega članka, radi vračali nazaj na vaš blog in prebirali tudi druge članke (namig: kakovostni članki so vrhunska podlaga za kakovosten email marketing). 

Bolj kot so vaši SEO članki pripravljeni kakovostno, več prijavljenih na prebiranje bodočih vaših člankov, si lahko obetate (ob pogoju, da poskrbite za čim višjo konverzijo bralcev v prijave na vaše email marketing kampanje).

Obliko kakovostnih SEO člankov določa več (razgibanih) elementov:

  • vsak članek naj vsebuje vsaj nekaj naštevanja v obliki bulletinga (še posebej pa naj naštevanje (npr. korakov) vsebujejo članki, ki odgovarjajo na vprašanja “kako”)
  • v vaše članke vstavljajte čimveč slik (vsaj v vsako poglavje eno). S tem razbijete monotonost besedila in vašim bralcem odvzamete strah pred preveliko količino branja (še posebej, če so vaši SEO članki, dolgi)
  • vaše članke opremite z uporabnimi video vsebinami (iz youtube-a). Ne samo zarai potreb SEO (po kateri bi naj vpet video iz YouTuba v povprečju uvrstitev SEO članka, izboljšal za dve mesti), ampak predvsem zato, da zraven uporabne vrednosti, ki jo v članku podajate v pisni in slikovni obliki, uporabno vrednost dodajate še v video obliki.
  • vaše članke opremite s kakovostnimi izsledki raziskav (po možnosti naj bodo te raziskave originalne, vaše)
  • SEO članki naj bodo razdeljeni na poglavja (po smiselnem vrstnem redu (katerega pomena sem pojasnil v poglavju o pomenu tona vsebine člankov, zgoraj)

Primer oblike članka o odkupu terjatev na prvafina.si

Spodaj je na sliki prikazano kako je oblikovan SEO članek na spletni strani prvafina.si, na katerem je podrobneje predstavljena storitev odkupa in prodaje terjatev. Z ikonami na slikah je prikazano kakšne vrste storitev prinaša oz. predstavlja odkup terjatev; ugodno financiranje, načrtovanje denarnega toka, hitrejše obračanje sredstev, izboljšanje finančnih kazalnikov, ohranitev kreditinih limitov ter ohranitev odličnih odnosov s strankami:

oblikovanje seo clanka odkup terjatev prvafina

Engagmenent vsebine člankov (spodbujanje bralcev k reakciji na članek)

Engagement bralcev v vsebino vaših člankov je sicer tudi pomembna značilnost kakovostno spisanih SEO člankov, a za engagement člankov ne priporočam omogočanje objavljanja komentarjev pod vašimi članki, na blogih. K takšnim člankom se ponavadi najprej “priklopijo* kot komentatorji spamerji in vaši SEO konkurenti.

Če želite skrbeti za engagement vaših člankov, obstaja danes hitrejša in lažja pot – to je, da vaše SEO članke, na ustrezen način, promovirate na družabnih omrežjih. Obetati si premike med uvrstitvami vaših člankov na Googlu, na podlagi objav teh člankov na družabnih omrežjih, si, sicer ne gre, lahko pa na tak način, krasno zasledujete druge marketinške cilje (npr. povečevanje števila sledilcev, doseg objav/branding, itd…)

Primer engagementa v SEO članku o tem kaj je bonitetna ocena podjetja na ebonitete.si

Na spodnji sliki lahko vidite kako sta med SEO članek vpeta 2 poziva k akciji (naroči bonitetno poročilo) in (brezplačno testiranje ebonitete.si), katerih namen je spodbuditi bralce članka, ki zraven tega kaj je bonitetna ocena podjetja pojasnjuje tudi kako se bonitetne ocene podjetij izračunavajo ter kaj bonitetne ocene podjetij, povedo, cilja na to, da bralci naredijo naslednji korak:

engagement seo clankov

SEO optimizacija člankov

SEO optimizacija člankov je namensko iz vidika priprave kakovostnih SEO člankov, omenjena NA KONCU.

Ogromno SEO optimizatorjev in ustvarjalcev spletnih vsebin, se preveč osredotoča na samo SEO optimizacijo člankov in upoštevanje aktualnih SEO pravil v člankih, pri čemer številni, sicer kakovostno zamišljeni članki, postanejo prava besedilna “skropucala” (npr. prepogosto ponavljanje enih in istih ključnih besed).

SEO optimizacija članka je ZADNJE kar vpliva na kakovost članka.
Ni nepomembna, zagotovo ne.

Seveda se bo vaš, predhodno dobro zamišljen, zasnovan, oblikovan in spisan članek, uvrstil v iskalniku višje, če bo kakovostno SEO optimiziran, a cilj vašega pisanja člankov mora biti, da članki dodajajo vrednost (kot je konkurenčni članki ne). Šele nato pride na vrsto SEO optimizacija člankov.

Dodatne informacije:

Viri:

1 – 31 SEO statistics for 2021 and what they tell us
2 – SEO and Usability