Izgorelost na delovnem mestu – progam za premagovanje stresa [team building]

9. Jun, 2020 | Team building programi

Namen delavnice je:

 • predstavitev vpliva današnjega načina življenja na telo
 • učenje uporabnih vaj, namenjene izboljšanju telesnega občutka in sproščanju mišic (v sedečem položaju)

Skozi teoretično predstavitev in praktično učenje bomo namenili pozornost nevarnostim in težavam, ki jih prinaša sodobni način življenja ter predstavili rešitve za odpravo telesnih bolečin in dvig zavedanja lastnega telesa. Zaradi vsakodnevnega stresa smo izgubili stik s telesom. Z dvigovanjem bolečinskega praga smo telo postavili na gugalnico, ki je na drevo privezana s tanko in rahlo nitko, ki samo čaka, da se strga. Tanka nitka ali kaplja čez rob nas lahko telesno ohromi in zaustavi naše še tako velike ambicije. Izčrpano in izgorelo telo sta posledica izgube telesnega stika in posledično kronično zakrčenih mišic, ki jih tudi v spanju ne znamo/zmoremo sprostiti. Z učenjem AEQ vaj klinične somatike lahko pridobimo pozabljene telesne občutke za gib. Zmanjša se poraba energije, ki je bila potrebna za vzdrževanje kronično zakrčenih mišic. Zato se posledično zmanjšajo telesne bolečine. Zaradi povečanja telesne učinkovitosti se zmanjša utrujenost. Izboljša se sposobnost usmeriti in obdržati pozornost v določeno delo. Zaradi ekonomičnega delovanja našega telesa in misli, se postopno zmanjšuje možnost za utrujanje in izčrpavanje, ki vodi v izgorelost.

Izgorelost na delovnem mestu je v sodobnem svetu pogost pojav. Izgorelost se razvija počasi, tekom let.

Delo je eno izmed zelo pomembnih področij v naših življenjih, saj posamezniku na eni strani zagotavlja eksistencialno varnost, ga izpopolnjuje, mu zagotavlja socialno mrežo, prinaša samospoštovanje in samozavest, po drugi strani pa je lahko tudi vir nezadovoljstva, negativnih vplivov in stresnega življenja. Ob prisotnosti visokih delovnih zahtev, se pojavijo visoka stopnja stresa na delovnem mestu in visoka pričakovanja.

Izgorelost na delovnem mestu

Zato se sčasoma pojavi kronična utrujenost, ter psihična in fizična izčrpanost. Lahko se pojavijo tudi motnje spanja in druge zdravstvene težave, kot je glavobol in različne bolečine.Kasneje pa tudi apatija, depresivnost, dolgočasje, negativen odnos do dela, ravnodušnost (depersonalizacija), v zadnji stopnji procesa izgorevanja pa posameznik občuti obup in nemoč.

V okviru naše ponudbe Team building programov ponujamo program s pomočjo katerega učinkovito premagujemo izgorelost na delovnem mestu in se borimo proti stresnemu življenju.

Za lažje razumevanje delovanja našega telesa in poti do izboljšanja telesnega stanja, ki je odraz duševnega (psihološkega) stanja, v nadaljevanju pojasnjujemo osnove delovanja t.i. AEQ metode, s pomočjo katere izvajamo Team building program.

Kaj vodi v izgorelost na delovnem mestu

Izgorelost je bila sprva opisana v povezavi s poklici, kjer zaposleni dela z ljudmi, kasneje pa tudi v povezavi z ostalimi poklici in tudi ostalimi (s službo nepovezanimi) področji posameznikovega življenja.

Kronične težave in stres na kateremkoli področju človekovega življenja lahko vodijo v izgorelost, ki je v Mednarodni klasifikaciji bolezni opredeljena kot stanje življenjske izčrpanosti. Izgorelost se razlikuje od delovne izčrpanosti. Slednja je normalna posledica prekomernega dela, ki jo lahko odpravimo s počitkom, medtem ko pri izgorelosti počitek ne zadostuje.

Izgorelost na delovnem mestu se pojavi ob previsokih pričakovanjih oz. zahtevah nadrejenih ali pa nas samih ali okolice. Zasledujemo previsoke cilje, ki pa so izven naših okvirjev zmožnosti. To velikokrat zanemarimo in slepo sledimo pričakovanjem naprej. To vodi v stres in izgorelost na delovnem mestu in v osebnem življenju. Za spopadanje s to težavo izvajamo kakovosten Team building program, v okviru katerega izvajamo aktivnosti, ki jih opisujemo v nadaljevanju.

Učinkovitost giba – vzpostavljanje vezi med umom in telesom

Gibanje čez čas postaja samoumevno (da smo se naučili hoditi po stopnicah smo potrebovali skoraj 3 leta). Vendar pa se mnogo ljudi ne zaveda pomembnosti učinkovitega izvajanja gibanja. Učinkovito gibanje zahteva dober občutek in nadzor živčnega sistema nad mišicami.

Gib bi moral delovati po principu: ko se določena mišica skrči – skrajša, se njej nasprotna mišica sprosti – podaljša. Zaradi kronično zakrčenih mišic pa ta princip ne more delovati, ker takrat izgubimo možnost mišičnega sproščanja. Gibanje postaja čedalje bolj neučinkovito, s tem pa se viša tudi poraba energije. To lahko vodi v utrujenost, izčrpanost in na koncu v izgorelost, ko tudi v spanju ne znamo/zmoremo sprostiti kronično zakrčenih mišic.

Senzorno motorna amnezija SMA – “Vse me boli… Staram se?”

Staranje je neizbežen proces vsakega izmed nas. Vendar pa staranje ne pomeni slabo obdobje, če smo ga pripravljeni sprejeti. S starostjo postajamo modrejši. Če sprejmemo dejstvo, da sta um in telo celota, ki sta povezana, potem bi morali s starostjo pridobiti mentalno in telesno znanje. Za doseganje zadovoljivega nivoja telesne učinkovitosti in ekonomičnosti, moramo postati učenci lastnega telesa in uma.

Naša telesa so opremljena z vrhunskimi sistemi za sprejemanje in obdelavo podatkov iz okolja. To so senzorno-motorični sistemi, ki se stalno odzivajo na vse vsakodnevne obremenitve in travme z natančno določenimi mišičnimi refleksi.

Če prihaja do ponavljajočih, dlje trajajočih življenjskih obremenitev/travm, lahko izzvani refleks povzroči stalno zakrčenost mišic, ki jih ne znamo oz. ne moremo zavestno sprostiti.

Mišični refleksi se odzivajo na vsakodnevne obremenitve ter so prilagoditev na stres, ki ga povrzoča tudi izgorelost na delovnem mestu. Ti mišični refleksi se pojavljajo vsakodnevno in nas lahko varujejo pred nevarnostjo ali pa nas ohromijo zaradi njihovega stalnega pojavljanja. Če se določen refleks nenehno pojavlja, potem se ga sčasoma ne zavedamo in ga posledično ne moremo nadzorovati. To pomeni, da se refleks sproži tudi takrat, ko ni razloga za njegovo reakcijo.

Torej je SMA – senzorno motorna anamnezija, prilagoditveni odziv na življenje, zato ga lahko z zavestnim učenjem popravimo oz. prilagodimo.

Refleks zelene luči – se znamo umiriti in sprostiti?

Refleks zelene luči v telesu sproži držo vojaka, pripravljenega za akcijo in spremembo. Hrbet se usloči, ritne in zadnje stegenske mišice ter meča napnejo, ramena se potegnejo nazaj, glava dvigne. Običajne težave, ki jih povzroča refleks zelene luči, so:

 • išias,
 • bolečine v spodnjem delu hrbta,
 • bolečine v vratu in ramenih,
 • hernije diska,
 • bolečine v čeljusti ter
 • napetostne glavobole in druge manj pogoste težave.

Refleks zelene luči se pojavalja pri ljudeh, ki sprejemajo veliko odločitev,  imajo pretiran občutek odgovornosti ter polno misli v glavi (misli jim begajo). Običajno nekam hitijo, opravljajo delo hitro ter sprejemajo odločitve namesto drugih, tudi ko jim to ni potrebno. Podzavesten, stalno aktiviran refleks zelene luči jih sili v nenehno akcijo. Ko vstopajo v srednja leta, postajajo bolj utrujeni in tudi naveličani. To ljudje prepoznajo kot pomanjkanje kondicije, moči ter energije, kar pa je zmotno. Posledično se podajo v športne aktivnosti in pogosto tudi pretiravajo. S športom in rekreacijo namreč rešujejo vsakdanji stres oz. izgorelost na delovnem mestu. Hodijo hitro, s kratkimi koraki, nagnjeni naprej, z boki potisnjenimi nazaj, z mislimi pa vedno nekje drugje.

Refleks rdeče luči 

Sodoben način življenja – veliko sedenja, gledanja v ekran, premalo ali nič gibanja, naglica, stres in strahovi vsakodnevnega življenja, pa tudi bolečine ob izgubi ljubih oseb, ter izgorelost na delovnem mestu povzročijo refleks rdeče luči. S tem refleksom se naše telo obvaruje pred nevarnostjo, nam omogoči umik in nas sili, da si naše telo nevarnosti in bolečine zapomni ter jih ne ponovi v prihodnosti. Refleks rdeče luči povzroča:

 • Pogrbljeno držo,
 • bolečine v prsnem košu,
 • glavobole,
 • težave s prebavo in presnovo,
 • težave z dihanjem,
 • težave s srčnim utripom,
 • občutek polnega mehurja,
 • težave s kolki,
 • hemeroide in druge težave.

Skozi somatske vaje in aktivno terapijo se naučimo izklopiti ta refleks, ko ga ne potrebujemo. Na ta način spremenimo držo, počutje in energijo. To je še posebno pomembno za ljudi, ki preživijo večji del dneva v sedečem položaju.

Izvajamo “Team building” programe za skupine ter podjetja, in zagotavljamo koristno in prijetno preživet čas na našem posestvu. Poleg prijetnega ambienta ponujamo izbrano 100% certificirano ekološko kulinariko, za katero več kot polovico sestavin pridelamo na naši ekološki kmetiji. Na posestvu je obenem, na voljo tudi 5 trajnostno grajenih apartmajev, ki sprejmejo do 20 oseb.

Vabljeni!