Kaj je ekološka kmetija?

25. Mar, 2019 | Utrinki z ekološkega posestva

Zagotovo vam je že kdaj prišla na uho besedna zveza, kaj je ekološka kmetija. Uradno definicijo in obrazložitev lahko najdete na povezavi. Čisto laično pa bi lahko rekli, da gre za pridelavo hrane in vzrejo živali brez uporabe pesticidov oz. krmil, ki vsebujejo snovi, ki so škodljive za živali in ljudi. Prav tako ekološka pridelava deluje na principu, da ohranja naravo in je s pridelavo hrane ne uničuje.

Kaj je certificirana ekološka kmetija?

Če vam nekdo reče, da je ekološki, to ni še noben dokaz, da je temu res tako.

Prav zato je upavičeno vprašanje, kaj je certificirana ekološka kmetija. Vse kmetije, ki so res ekološke, imajo ustrezen certifikat, ki ga pridobijo pri pooblaščenih certifikacijskih organizacijah. Seznam certifikatov je javno dostopen na povezavi.

Primer dobre prakse prepoznavne ekološke kmetije

Vedno nas zanima, kje lahko ekološko kmetijo tudi v praksi vidimo in obiščemo. V okolici Ljubljane se nahaja naša ekološka kmetija Posestvo Trnulja. Poleg 100% certificirane pridelave in predelave ima ekološko Posestvo Trnulja tudi svoji restavraciji izključno ekološke sestavine za svoje kulinarične mojstrovine.

kaj je ekološka kmetija posestvo trnulja

Naše ekološko posestvo: levo apartmaji, desno, v pritljičju, restavracija. Zgoraj degustacijska soba.

S čim vse se ukvarjajo ekološke kmetije?

Poleg osnovne kmetijske dejavnosti ima veliko kmetij registrirano dopolnilno dejavnost na kmetiji, ki sega od predelave kmetijskih pridelkov v končne proizvode pa vse do degustacij, nastanitve v apartmajih ali sobah in še cel sklop drugih aktivnosti in dejavnosti, ki pa morajo biti registrirane pri pristojni upravni enoti. Prav tako morajo kmetije izpolnjevati določene pogoje (1), da lahko registrirajo te dejavnosti.

Zakaj so ekološki kmetje prepoznavni, drugačni in boljši?

Vse ekološke kmetije delujejo po principu z roko v roki z naravo, jo ohranjajo in ji vračajo vsaj toliko, kot ona daje njim. S tem pa veliko storijo za vse Zemljane, čeprav se tega večina ne zaveda. Na srečo pa se ekološki trendi povečujejo, še posebej pri mlajših generacijah. Lokalna ekološka hrana pridobiva na veljavi, za to pa so zaslužni prav slovenski ekološki kmetje.