Kaj je lokalna hrana in zakaj lokalno ni enako ekološkemu?

18. Mar, 2019 | Ekološke dobrote s Trnulje

Glede na pogostost pojavljanja besedne zveze »lokalna hrana« ste se gotovo že večkrat vprašali, kaj je lokalna hrana. Odgovor je preprost: gre za hrano, ki so jo pridelale kmetije v radiusu 50 km od vašega doma. Ta oddaljenost sicer ni fiksno definirana, je pa po zdravi kmečki pameti to sprejemljivo, saj ne bo več imelo lokalne kvalitete, če bo transport do nas trajal več dni.

Ali je lokalno oz. domače tudi ekološko?

Ne, žal ne.

Pridelano lokalno odgovarja zgornji definiciji, ni pa nobene garancije, da je ta hrana tudi ekološko certificirana, torej, da je pridelana brez pesticidov in drugih zdravju škodljivih tretmajev.

Ekološki certifikat pridelovalec dobi, če se drži ekoloških smernic kvalificiranih kontrolnih organizacij. V Sloveniji imamo 4, ki na licu mesta najmanj 1x letno preverijo, ali je to res.

4 kontrolne organizacije, ki preverjajo ekološko ustreznost, v Sloveniji, so:

Kako preveriti, ali je ekološko res ekološko ali je samo domače?

Vse ekološko certificirane kmetije in proizvajalce lahko najdete na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tam tudi vidite, katera živila imajo kmetije na certifikatu.

Termin domača hrana se pogosto zlorablja v namene zavajanja kupcev, češ, da gre za ekološko pridelane kmetijske pridelke. Brez certifikata NI ekološkega dokazila, čeprav je res, da je veliko kmetij »ekoloških« brez certifikata, ker certificiranje ogromno stane – žal pa potrošnik tega ne more preveriti.

kaj je lokalna hrana znakKaj pomeni zeleni ekološki znak na embalaži in kako zgleda?

To je dokaz, da je proizvod certificiran. Pod znakom je tudi označba kontrolne organizacije, ki potrjuje, da je izdelek ekološki.

Kako dolgo velja ekološki certifikat?

Certifikat se podaljšuje za obdobje enega leta, na aktualnem certifikatu pa so samo pridelki, ki jih kmetija ali podjetje prideluje v tistem letu. To se preveri na osnovi t.i. zbirne vloge, ki predstavlja zahtevek za izplačilo subvencij za določeno leto.

Upamo, da smo vam z objavljenim zapisom, pomagali razumeti kaj je lokalna hrana.