Kako preverite kako je optimizirana spletna stran

13. Maj, 2021 | Digitalni marketing na Trnulja.com

SEO pregled oz. SEO analiza je potrebna zato, da sploh vemo kje se lotiti optimizacije spletnih strani, hkrati pa marsikoga, ki deluje na področju SEO optimizacije, tudi zanima kako imajo drugi lastniki interetnih strani, le te optimizirane.

Poti do preverjanja kakovosti SEO optimizacije posameznih spletnih strani je precej, spodaj pa je naštetih nekaj najbolj enostavnih in hitrih (s pomočjo brezplačnih taktik in orodij), ki ne zahtevajo ne dosti znanja in tudi ne dosti časa. S spodnjimi orodji lahko SEO pregledate tako celotne internetne strani, kot posamezne url naslove ali pa celo vsak, samostojen SEO članek, objavljen na vaši strani.

Preverjanje optimizacije spletne strani z Detailed SEO extention (primer: ebonitete.si)

Detailed SEO extention je SEO orodje, ki ga brezplačno najdete v Googlovi spletni trgovini in v svoj Chrome brskalnik ga inštalirate z enim klikom.

Ikonica za Detailed SEO extention se vam “naseli” na zgornji, desni del brskalnika, z enim klikom na njo, pa se vam pokažejo marsikateri elementi spletne strani na kateri se z brskalnikom, trenutno nahajate, seveda iz vidika ustreznosti SEO optimizacije.

Poglejte sliko za primer spletne strani ebonitete.si, ki na svoji internetni strani, predstavlja bonitetne storitve:

seo preverjanje detailed seo extention ebonitete

Na desni strani slike lahko vidite katera SEO pravila preverja Detailed SEO extention. Bonitetne storitve ebonitete.si imajo SEO ustrezno urejen SEO naslov, kakovostno opremljen (a rahlo predolg, meta opis), sicer pa Detailed SEO extention analizira še url naslov, kanonično oznako, datoteko robots, število besed v spletni vsebini, h oznake, ustrezno SEO optimizacijo slik, schema mark up označevanje podatkov, število povezav, itd… Podrobnosti o tem kaj vsebuje kakovostna in dobra SEO analiza spletnih strani, so opisane na povezavi.

Preverjanje optimizacije strani s SEO Optimer (primer: Magus.si)

Na spodnji sliki je prikazano SEO preverjanje spletne strani Magus.si, ki je ena izmed vodilnih slovenskih spletnih strani na področju predstavljanja rešitev za tegobe in težave z revmo, artritisom ter bolečinami v kolenu, križu, kolkih in podobno.

Iz spodnje slike lahko vidite, da je SEO optimer na spletni strani Magus pregledal on page SEO, uvrstitve spletne strani Magus na Googlu, povezave, uporabniško izkušnjo, učinkovitost delovanja (t.j. tehnično izvedbo optimizacije strani), socialno angažiranost in vpletenost in tudi podal predloge kaj je mogoče na strani Magus še izboljšati:

seo optimer magus

Preverjanje optimizacije internetne strani s SiteCheckerPro (primer: Pohištvo123.si)

SiteChecker Pro se je med SEO strokovnjaki izkazal za uporabno SEO orodje predvsem zato, ker zelo nazorno in hitro prikaže SEO priložnosti in rezerve, ki jih je mogoče na hitro, na internetni strani, popraviti.

SEO rezerve, ki se jih splača, izboljšati, loči na 3 segmente in sicer:

  • kritične izboljšave,
  • opozorila in
  • opombe

Kritične izboljšave se splača lotiti SEO izboljšati takoj, za ostala opozorila in opombe pa si vzamite čas, šele po tem, ko imate druge SEO procese na spletni strani, vpeljane.

Spodaj je prikazan primer kako SiteCheckerPro pregleda SEO optimizacijo spletne strani (na primeru spletne pohištvene trgovine Pohištvo123):

sitechecker pro pohistvo123

Na sliki so posebej označene nekatere najpomembnejše točke, ki jih orodje preveri iz vidika SEO optimizacije, sicer pa je zraven označenih, na voljo še cela gora drugih pregledov za SEO:

1 – skupna SEO ocena spletne trgovine Pohištvo123.si
2 – kritične točke, ki se jih splača v trgovini Pohištvo123.si, takoj izboljšati (v bistvu gre za 12 ponavljanj SEO naslovov)
3 – število SEO opozoril za trgovino Pohištvo123.si, ki se jih splača izboljšati, po tem, ko optimizacijski prioritetni procesi, v trgovini redno tečejo
4 – SEO opombe (bolj v vednost, ko SEO optimizator, ne ve več kaj točno še naj izboljša na spletni strani)
5 – možnost izvoza poročila v pdf obliki
6 – SEO orodje omogoča spremljanje uvrsitev na Googlu
7 – SEO orodje omogoča spremljanje zgrajenih povratnih povezav

SEO preverjanje strani z Ahrefs onsite SEO audit tool-om (primer: matijazajšek.com)

Ahrefs SEO orodje je v zadnjih letih postalo pri marsikaterem SEO strokovnjaku, prvo orodje za SEO optimizacijo, kljub temu, da je na trg raznoraznih SEO rešitev, vstopilo razmeroma pozno (napram orodjem kot so Semrush, Moz, Majestic, itd….). In kljub temu, da je Ahrefs, v plačljivi verziji, ki zraven spodaj prikazanega, omogoča še nešteto drugih SEO preverjanj, razmeroma drag (cca. 100€ na mesec).

Na spodnji sliki je prikazano kaj zmore pregledati Ahrefs iz vidika SEO že v svoji brezplačni verziji. Primer je prikazan na moji, osebni, nedavno grafično prenovljeni internetni strani matijazajšek.com. Na sliki bodite pozorni na to, da spodnja SEO ocena ni dokončna, ker crawlanje (SEO pregled strani), medtem, ko nastaja ta zapis, še poteka (točka 7 = crawling):

ahrefs seo pregled matijazajsek

Kaj pomenijo označene točke na sliki:

1 – ime spletne domene za katero izvajate SEO pregled (v tem primeru je to matijazajšek.com)
2 – kam kliknite (na site audit), da pridete do SEO pregleda strani
3 – sklop elementov na internetni strani za katere se opravi onsite SEO audit (t.j. SEO pregled)
4 – skupna SEO ocena, v razmerju med številom pregledanih url naslovov in url naslovov, ki nimajo težav
5 – podobno kot SiteChecker Pro (opisan v enem poglavju višje) so podani predlogi za hitre in nujne izboljšave, opozorila in opomniki
6 – razmerje distribucije napak znotraj posameznih url naslovov
7 – status SEO pregleda
8, 9 – vrstni red predlogov za SEO izboljšave od najbolj nujnih navzdol

NAMIG: če želite SEO izboljšati svojo spletno stran s pomočjo orodja Ahrefs onsite SEO tool, si za to rezervirajte bodisi en dan v tednu (nekaj naslednjih mesecev), bodisi to delo predate SEO strokovnjakom, ki se z optimizacijo spletnih strani, ukvarjajo profesionalno. Na Seo-Praktik.si nam je SEO optimizacija spletnih strani, primarna dejavnost že 10 let, zato se za SEO pregled vaše internetne strani, priporočamo tudi mi.

Dodatne informacije:

 

 

  • zraven vseh naštetih orodij in možnosti, da preverite kako je optimizirana vaša (ali konkurenčna) internetna stran, ne pozabite tudi na možnost (ki jo sicer zelo rado spregleda kar precej tistih, ki se ukvarja s SEO optimizacijo spletnih strani), da pregledate izvajanje SEO optimizacije tako, da preprosto opazujete kako konkurenčna internetna stran, sama izvaja SEO. S tem, da preprosto sledite spletnim aktivnostim, ki jih izvaja konkurenca (prijavite se na sledenje na njihovih družabnih omrežjih, spremljajte kako pogosto in kako sploh pišejo bloge, prijavite se na njihov emailing, itd….). Če ne drugo, boste na ta način, najlažje prišli do “občutka” koliko dela boste morali sami vložiti v svoj spletni nastop in prodajo. Namig: če ste slučajno v panogi prodaje tekstila (npr. majic), toplo priporočam, da se prijavite na spremljanje izvajanja spletnih aktinvosti internetne strani Euroton.