Kako SEO analizirati spletno strani

11. Mar, 2021 | Digitalni marketing na Trnulja.com

SEO analiza spletnih strani je prvi korak pred začetkom izvajanje SEO optimizacije posameznih spletnih strani. Brez temeljito opravljene SEO analize, podjetja težko določite cilje prihodnjih SEO kampanj, težko identificirate t.i. hitre SEO priložnosti za hitro izboljšavo optimizacije spletnih strani ter tudi zelo težko določite dolgoročne prioritete na področju izvajanja SEO optimizacije svojih spletnih strani.

Spodaj so, v okviru ostalih zapisov na temo digitalnega marketinga na Trnulja.com, objavljeni najpomembnejši napotki za tiste, ki želite analizirati vaše ali tuje spletne strani iz vidika spletne optimizacije.

Na podlagi spodaj objavljenih napotkov boste, ne samo hitreje, temveč predvsem učinkoviteje, določili vaše prioritete za optimizacijo vaših spletnih strani, hkrati pa se boste, tudi dolgoročno, znali bolj natančno osredotočiti na to, katere SEO cilje, se splača zasledovati in jim slediti in katere lahko opustite (ter s tem prihranite ogromno časa – ki je pri optimizaciji spletnih strani, kot veste, ena izmed glavnih “valut” uspeha).
Zelo podrobno je sicer Google SEO optimizacija opisana na povezavi.

Kaj boste našli v tej objavi….

Kaj vse si želite prepoznati z opravljanjem SEO analize vaše spletne strani

SEO analiza spletne strani, v grobem, pokaže kakšno je trenutno stanje spletne strani iz vidika optimizacije spletne strani. Posledično, bolj kakovostna kot je analiza, upravitelji in lastniki spletnih strani, hitreje prepoznate priložnosti, kje ima vaša spletna stran, rezerve na področju SEO optimizacije in tudi, če je teh več, kje točno se najprej lotiti SEO optimizacije.

SEO analizira se na spletnih straneh predvsem t.i. onsite SEO stanje spletnih strani – to je, kako spletne strani upoštevate izvajanje aktualnih onsite SEO smernic (npr. SEO naslov, meta opisi, h oznake, notranje povezovanje strani med sabo, struktura spletne strani, ipd…), offsite SEO stanje spletne strani – to je, kako se spletna stran na internetu pojavlja/omenja na internetu v povezavi z drugimi spletnimi stranmi ter tehnično stanje spletnih strani (npr. hitrost nalaganja spletnih strani).

Pri izvajanju SEO analize si želite predvsem odkriti t.i. hitre in prve SEO priložnosti, ki se jih boste pri izvajanju optimizacije strani, lotili najprej, saj vam bo to pomagalo, da svojo spletno stran, čim hitreje začnete uvrščati na Googlu, proti prvi strani.

Kako se lotite SEO analiziranja spletne strani

SEO analize spletne strani se lotite tako, da najprej pridobite podatke, ki jih nameravate analizirati.
Za to boste potrebovali Google analitiko in Google Search konzolo, zato si najprej (če še niste) vašo spletno stran povežite z Google analitiko in Google Search konzolo.

Podatke, pridobljene iz Google analitike in Google search konzole, boste morali izvoziti v preglednico. Za to uporabite Google Sheets, v katerem poiščite dodatek (addon) Google Analytics for sheets.

S tem orodjem boste najprej pridobili vse podatke o trenutnem SEO stanju vaše spletne strani in sicer tako, da v Google Analytics for Sheets najprej označite vašo spletno domeno, med filtri izberete “query” in “page” ter obdobje za katerega želite analizirati podatke.

Prejeti podatki se prikažejo v Google Sheets razpredelnici, prikazujejo pa vse ključne besede, s katerimi je vaša spletna stran uvrščena na Googlu, skupaj s pripadajočimi url naslovi, s katerimi se vaša spletna stran uvršča na Googlu.

Ob tem dobite še podatke o tem kateri ulr naslov je v izbranem, analiziranem obdobju tudi prejel koliko klikov ter kakšen je njegov CTR in število prikazov v izbranem obdobju.

Zdaj imate zbrane podatke, ki predstavljajo osnovo za SEO analizo.

seo analiza spletnih strani

Vir slike (2)

Kako uporabite pridobljene podatke iz SEO analize

Podatki, ki ste jih pridobili za potrebe SEO analize, vam pokažejo, za vsak url naslov vaše spletne strani, posebej:

  • s katerimi ključnimi besedami je uvrščen posamezen url naslov na Googlu
  • količino klikov, ki jih dosega posamezen url naslov, za vsako ključno besedo, posebej
  • pozicijo oz. uvrščenost url naslova na Googlu, za vsako, posamezno ključno besedo
  • CTR (click through rate) za vsak url, za vsako ključno besedo, posebej

Pridobljene podatke, potrebne za SEO analizo, lahko uporabite tako, da:

  • izboljšate stopnjo CTR vsakemu url naslovu posebej. To naredite s spreminjanjem in izboljševanjem SEO naslova in meta opisa. CTR je stopnja, ki jo izboljšate tako, da izboljšate predvsem naslov in meta opis, iz nečesa kar upošteva sicer vse SEO zakonitosti v nekaj kaj upošteva tudi marketinško privlačnost. K višji stopnji CTR zelo pomaga uporaba t.i. močnih besed, čustvenih besed, naštevanje številk, ipd…

 

  • s pridobljenimi podatki lahko boljše optimizirate posamezne url naslove za sekundarne ključne besede (ki jih ponavadi “spustimo”, ker se osredotočamo samo na optimizacijo url naslovov za primarne ključne besede).

Poglejte ta primer….

Na spodnji sliki sta prikazani dve ključni besedi, ki jih je SEO analiza pokazala za spletno stran ebonitete.si, natančneje za url naslov bonitetna ocena, s katerima spletna stran ebonitete.si, rangira na prvi strani Googla, na 4. in 3. mestu.

S tako zbranimi podatki lahko natančneje SEO optimizirate SEO naslov, meta opis ter samo vsebino na url naslovu, kjer je predstavljena bonitetna ocena podjetja na ebonitete.si. Podrobnosti o tem kako naredite to, najdete na dnu tega prispevka, v razdelku dodatne informacije:

bonitetna ocena podjetja

 

  • s pridobljenimi podatki lahko hitro odkrijete t.i. SEO quick wins, to so t.i. SEO hitre zmage. Posameznim url naslovom lahko hitro odkrijete uvrstitve na spodnji strani prve strani Googla ali uvrstitve na drugi strani Googla, s čimer, lahko le z nekaj SEO popravki, hitro izboljšate uvrstitev spletnih strani na Googlu, še višje – na prvo stran ali zgornjo polovico prve strani Googla.

Poglejte primer…

Na spodnji sliki je prikazana ponudba spletne trgovine Pohištvo123.si, na kateri se predstavljajo klubske mizice. S klubskimi mizicami spletna trgovina Pohištvo123.si, že dosega odlično 3.mesto na prvi strani Googla, a podrobnejša SEO analiza recimo pokaže dodatne rezerve url naslova, s katerim Pohištvo123.si predstavlja svoje klubske mizice:

klubske mizice pohistvo123

SEO analiza je pokazala SEO rezervo za izboljšanje H oznak v ponudbi, kjer so predstavljene klubske mizice Pohištvo123.si.

  • s pridobljenimi podatki dobite hiter vpogled v url naslove, na katerih se najprej splača zgraditi notranje povezave, na url naslove, ki so vaši SERP cilji. To naredite tako, da podatke izlistate tako, da vam tabela na vrhu prikazuje tiste url naslove, ki so prejeli največ klikov (v izbranem obdobju) in notranje povezave na SERP cilje, začnete najprej graditi pri njih.

Kako SEO analizirati spletno stran v prihodnosti

SEO analiza spletne strani je priporočljiva tako za obstoječe strani kot spletne strani, ki šele nastajajo in se postavljajo. Še posebej pri spletnih straneh, ki jih šele načrtujete, je SEO analiza ključna zato, da zastavite dobro, t.i. SEO silo stukturo spletne strani (vir 1), s katero boste uvrščanje svojih spletnih strani, na prvo stran Googla, močno olajšali, hkrati pa bodo tudi rezultati vaše spletne optimizacije, trajnejši.

SEO analizo spletnih strani je tudi smiselno najmanj enkrat na leto obnoviti, še posebej, če ste na svoji spletni strani, v minulem obdobju dodali več spletnih vsebin oz., če na svojih internetnih straneh, pogosteje delate.

Dodaten razlog za redno pregledovanje spletnih strani iz vidika SEO optimizacije je tudi v tem, ker Google ves čas posodablja svoj algoritem, s čimer pa aktualne smernice, ki jih je potrebno upoštevati za visoka mesta na Googlu, tudi zaostruje. Zahteve glede hitrosti, interaktivnosti in dinamičnosti spletnih strani (Core Web Vitals), kakor tudi zahteve za varno brskanje po vaših spletnih straneh, se iz leta v leto, zaoustrujejo.

Tretji razlog za redno izvajanje SEO analiz vaših internetnih strani, v prihodnosti, pa je v tem, da na ta način izvajate t.i. monitoring učinkovitosti in uvrščenosti vaših spletnih strani na Googlu. Na ta način, vedno znova, veste, kako ste s svojo spletno stranjo, uvrščeni na Googlu, hkrati pa tudi kje imate rezerve, da svoje strani lahko še izboljšate.

Dodatne informacije:

  • dodatne informacije o tem kako lahko s pridom uporabite podatke, ki jih je pokazala SEO analiza spletnih strani, najdete na povezavi SEO optimizacija spletnih strani na Seo-Praktik.si
  • namig: če vas zanima res vrhunska SEO analiza spletnih strani, potem ni narobe uporabiti naslednji trik. Opazujte (v vaši panogi) kdo so konkurenti, ki s svojimi spletnimi strani, že rangirajo na prvi strani Googla. Lahko ste prepričani, da so med njimi podjetja za katera je opravljena TOP SEO analiza spletnih strani. V panogi aditivov za motor in dizle, boste npr. opazili spletno stran Euroton.si, za katero stoji res renominirana slovenska SEO agencija in lahko ste prepričani, da je za to spletno stran, izdelana TOP analiza strani.

Viri:

1 – SEO silo
2 – How to Conduct an SEO Analysis to Climb SERPs for 2021 (+ SEO Evaluation Tools and Checklists)