Kaj je optimizacija spletnih strani

11. Feb, 2021 | Digitalni marketing na Trnulja.com

V tej objavi je podrobneje razloženo kaj je optimizacija spletnih strani in kako optimizacija spletnih strani prispeva k večji vidnosti internetnih strani na Googlu, posledično večji njeni obiskanosti ter večjemu ustvarjanju poslov (prodaj) s pomočjo SEO optimizacije.

Po raziskavi ReferralCandy Blog – Marketing channels in 2021 (vir 1), kjer se je različne strokovnjake za digitalni marketing spraševalo o tem v kateri digitalno marketinški kanal, nameravajo vlagati največ svojih sredstev in napora, je zdaleč največ strokovnjakov navedlo, da je optimizacija spletnih strani (search engine optimization = SEO) tisti spletni kanal, ki zajema med lastniki in upravljalci spletnih strani, največ pozornosti:

optimizacija spletnih strani trend

Iz raziskave je razvidno, da optimizacija spletnih strani “vodi” za več kot polovico pred izvajanjem email marketinga in digitalnim nastopom na družabnih omrežjih, še bolj v ozadju pa so spletni nastop na YouTube kanalu, webinarji, ustvarjanje t.i. Q&A spletnih vsebin ter plačljivo oglaševanje na Googlu (Google Ads).

Trend zanimanja za optimizacijo spletnih strani v celotnem spektru iskalnega marketinga (search engine marketing = SEM), v primerjavi z plačljivim Google oglaševanjem (PPC), dokazujejo tudi podatki, zbrani s pomočjo samih Google Trends (na spodnji sliki):

seo optimizacija vs ppc trend

Kaj boste našli v tem zapisu…

Kaj je optimizacija spletnih strani

Večina SEO strokovnjakov opisuje optimizacijo spletnih strani kot proces izboljševanja spletnih strani z namenom, da se le te uvrstijo v iskalniku Google, višje, direktna posledica SEO optimizacije pa je povečano število obiskovalcev na spletne strani, kakor tudi večje število realiziranih poslov iz naslova optimizacije.

Optimizacija spletnih strani je metodologija dela, ki, ob rednem izvajanju, prinaša višje uvrstitve spletnih strani na iskalniku Google, sicer pa je tudi na drugih kanalih potrebno spletne vsebine, optimizirati zato, da bi bile bolj izpostavljene in prikazane več spletnim uporabnikom. Tako zraven optimizacije spletnih strani, obstaja tudi SEO optimizacija video vsebin, z namenom, da se le, prikazujejo višje na Youtube, optimizacija slik, da se le v iskalniku Google, prikazujejo višje med slikovnimi prikazi, optimizirati pa je tudi potrebno vsebine, ki jih objavljamo na družabnih omrežjih, saj si tudi tam želimo za vložen čas in denar, pridobiti kar se da, čimveč obiskovalcev, ogledov in sledilcev.

Sama optimizacija spletnih strani se v prvi vrsti posveča hitrosti nalaganja spletne strani in njeni ustreznosti za prikaze na mobilnih napravah (obenem pa tudi varnosti brskanja), kar vse skupaj sodi k. t.i. Core Web Vitals, sicer pa je na področju spletne optimizacije smiselno slediti aktualnim SEO smernicam, saj se standardi in SEO pravila, z evolucijo iskalnikov, praktično iz dneva v dan, zaoustrujejo in poglabljajo.

O aktualnih SEO smernicah, ki se jim splača slediti v letu 2021, je objavljen članek, na povezavi.

NAMIG: Optimizacija spletnih strani (SEO) je področje, ki se dotika prav vseh spletnih strani in ne glede na to ali gre na speltni strani za t.i. lead generation spletno stran ali online trgovino, je za višje uvrstitve na Googlu, potrebno SEO optimizacijo, izvajati na vseh spletnih straneh. Podrobnosti o tem kaj vse naj upošteva optimizacija spletne trgovine in česa vsega se dotika SEO pristajalnih strani, najdete na povezavah.

Kako zgleda spremljanje izvajanja SEO aktivnosti za spletno stran ebonitete.si

Za lažjo predstavo tega kaj je optimizacija spletnih strani in predvsem katere vse aktivnosti sodijo k SEO optimizaciji, poglejte spodnjo sliko.

Na sliki so prikazane evidentirane aktivnosti, ki jih na področju SEO optimizacije, izvaja (in spremlja) spletna stran ebonitete.si:

seo aktivnosti ebonitete

Iz slike je razvidno, da celovita optimizacija spletnih strani zajema:

1 – izvajanje in implementacijo vseh onsite SEO rezerv ter upoštevanje vseh onsite SEO pravil, ki trenutno veljajo za optimiziranje vsebin na spletnih straneh

2 – spremljanje uvrstitev spletne strani ebonitete.si za vse vse identificirane ključne besede ter pripadajoče url naslove (z znanimi iskalnimi volumni)

3 – spremljanje in beleženje vseh offsite SEO aktivnosti, ki prispevajo k izbolješvanju pozicij spletne strani ebonitete.si proti prvi strani Googla

Kako se deli optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani se deli na:

 • onsite SEO optimizacijo
 • offsite SEO optimizacijo
 • tehnično optimizacijo spletnih strani

Kaj je onsite SEO optimizacija

Onsite SEO optimizacija je izraz s katerim označujemo izvajanje vseh tistih aktivnosti, ki jih izvajamo na samih spletnih straneh. Sem sodijo:

 • priprava ustreznega SEO naslova
 • priprava ustreznih meta opisov
 • optimizacija slik za SEO (alt tag, imena datotek, velikost slik,..)
 • optimizacija H oznak
 • upoštevanje ustrezne gostote ponavljanj ključnih besed
 • ustrezno notranje in zunanje povezovanje strani med seboj
 • itd…

Kaj je offsite SEO optimizacija

Offsite SEO optimizacija je pojem s katerim označujemo izvajanje vseh tistih spletnih aktivnosti, ki jih ne izvajamo direktno na lastni spletni strani, ampak na drugih spletnih straneh, z namenom, da iz drugih spletnih strani “zgradimo” t.i. povratne povezave (backlinks) nazaj na našo spletno stran. S čimer iskalniku Google in drugim pomagamo razumeti medsebojno povezanost in relacijo naše spletne strani, v odnosu do drugih. Več kot ima spletna stran zgrajenih kakovostnih povratnih povezav, večja je posledično stopnja zaupanja Googla, v spletno stran, posledično pa se to pozna v višjih uvrstitvah spletnih strani v samem iskalniku.

Offsite SEO optimiizacija, tako kot ostala področja SEO optimizacije, skozi čas, evolvira in, če je v preteklosti veljalo, da so se višje uvrščale tiste spletne strani, ki so imele največ (oz. čimveč) povratnih povezav, danes velja, da se na vrhu iskalnika, pojavljajo tiste spletne strani, ki imajo vse elemente SEO optimizacije, upoštevane kakovostno (offsite SEO optimizacija pa je samo del vseh SEO elementov in pravil).

Primer prikaza rezultatov SEO optimizacije za spletno trgovino Pohištvo123.si

Spodnja slika prikazuje uvrstitve spletne trgovine Pohištvo123.si, na prvi strani Googla za ključne besede, za katere je bila optimizacija spletnih strani, izvajana v preteklosti (monitoring), kakor tudi za ključne besede, za katere SEO kampanja poteka v trenutku priprave tega zapisa (aktualno):

optimizacija spletne trgovine pohistvo123

 

Kaj je tehnična optimizacija spletnih strani

Tehnična optimizacija spletnih strani je pojem s katerim označujemo skrb za hitro nalaganje spletne strani, skrb za varno brskanje po spletni strani ter skrb za pozitivno uporabniško izkušnjo uporabnikov v spletnimi stranmi. Hkrati k tehničnemu optimiziranju spletnih strani sodi tudi upoštevanje, da spletne strani niso preveč vsiljive s svojimi pojavnimi okni, zagotavljajo čimprejšnjo t.i. vizualno stabilnost in kakovostno ter hitro odzivnost.

Dodatne informacije:

 • Podrobnejše informacije o tem kaj je optimizacija spletnih strani in predvsem kako optimizacija spletnih strani, dejansko deluje v praksi, boste lahko videli in slišali na predavanju z naslovom optimizacija spletnih strani iz prakse. Podorbnosti o predavanju najdete na povezavi.

 

 • v Sloveniji se s SEO optimizacijo ukvarja ogromno spletnih agencij in tudi SEO strokovnjakov/freelancerjev. Eden izmed bolj uporabnih nasvetov, če želite spoznati kaj je učinkovita optimizacija spletnih strani je, da opazujete kako se SEO optimizacije lotevajo drugi. Med njimi se vam, še posebej, če s svojo spletno stranjo, delujete v panogi otroških oblačil in igrač, splača “zaviti” na spletno stran Pikapolonica.si in opazovati kako SEO pravila in aktualne smernice, upoštevajo na svoji strani. Pikapolonica.si je namreč, v panogi otroških oblačil, hrane, igrač in podobno, ena izmed vodilnih spletnih strani na Googlu. Očitno ne po naključju.

 

Viri:

1 – Marketing Channels In 2021: 17 Recommendations From Digital Experts
2 – What is SEO?