SEO smernice [ki se jim v 2021 splača nameniti največ pozornosti]

30. Nov, 2020 | Digitalni marketing na Trnulja.com

SEO smernice, ki se že od ustanovitve in prvega pojava iskalnika Google, uporabljajo pri optimizaciji spletnih strani, z namenom, da se le te, uvrščajo v iskalniku Google, na višja mesta (med organskimi, t.i. neplačanimi prikazi), se iz leta v leto “zaoustrujejo”. Ambicija iskalnika Google je, da na vrhnjih pozicijah, t.j. visokih pozicijah na Googlu, prikazuje tiste spletne strani, ki so najbolj koristne in uporabne za uporabnike Googla.

Nekatere, osnovne SEO smernice, sicer ostajajo iz leta v leto, podobne, celotna usmeritev optimizacije spletnih strani pa gre, skupaj z razvojem iskalnika Google, k še večji kakovosti spletnih vsebin (in tudi kakovosti prikazanih spletnih strani, v celoti). Zato so v tej objavi pojasnjene aktualne SEO smernice, ki se jih splača upoštevati pri optimizaciji spletnih strani v letu 2021.

Še več energije vložite v uporabnost spletnih vsebin

O tem, kako je za SEO optimizacijo spletnih strani, pomembna uporabnost spletne vsebine je praktično, na vsaki spletni strani, ki ponuja nasvete za optimizacijo spletnih strani, napisano že ogromno. V eni izmed marketinških raziskav (vir 1 – 10 Crucial SEO Ranking Factors You Need to Know) so vrednost uporabnosti vsebine za SEO optimizacijo, celo izmerili:

uporabnost spletne vsebine

Napram “splošnemu” prepričanju, da je za SEO optimizacijo, pomembno “klasično” upoštevanje ključnih besed v naslovu, meta opisih, H oznakah in dolžina spletnih vsebin, so v zgornji raziskavi izmerili, da je, v povezavi z objavljeno spletno vsebino, na prvem mestu relevantnost/ustreznost spletne vsebine, glede na vtipkano ali v Google, izgovorjeno ključno besedo.

Prav nič ne koristi SEO optimizaciji, če tudi upoštevate vsa aktualna SEO pravila, če s spletno vsebino ne “zadenete” ustreznosti, ki jo išče/raziskuje Googlov uporabnik.

Dodatno: 5 koristi, ki jih podjetjem prinaša vsebinski marketing + prikaz primerov rabe

Kako dosežete relevantnost svojih spletnih vsebin?

Relevantnost/utreznost spletnih vsebin dosežete tako, da najprej, pred pripravo spletnih vsebin, identificirate značilnosti, lastnosti svojih idealnih strank (in obiskovalcev spletne strani). Ko razumete kakšen je profil vašega idealnega kupca in katere težave in problemi ga tarejo, se lotite razumevanja t.i. search intenta (opisano v drugem poglavju). Razumevanje search intenta vam pomaga razumeti kakšno spletno vsebino pričakuje uporabnik Googla, po tem, ko v iskalnik, vtipka določene ključne besede. Ali si želi videti ponudbo izdelkov, želi videti cenik, želi videti primerjavo med produkte, išče dokazilo o kredibilnosti (zaupanja vrednosti vsebine, itd….)?

Razumevanju lastnosti idealne stranke (t.i. customer persona) in razumevanu zadovoljevanja namena uporabnikov Googla (search intent) sledi izdelava seznama ključnih besed, za katere pripravite različne vrste spletnih, uporabnih vsebin. Šele nato sledi optimizacija spletnih vsebin.

Relevantnost spletnih vsebin, še preden uporabnik Googla, sploh obišče vašo spletno stran, dosegate (tudi) z ustreznim opremljanjem SEO naslova in meta opisa. To sta prva dva SEO elementa, ki ju uporabnik Googla, opazi, še preden klikne na spletno stran. Bolj kot ste s SEO naslovom in meta opisom natančni pri opisovanju tega kaj je predstavljeno v sami spletni vsebini, za klikom, bolj boste relevantni z vsebino za tistega uporabnika Googla, ki je kliknil na vaš prikaz spletne strani v Googlu.

Trudite se ČIMPREJ zadovoljiti search intent

Predvsem začetniki pri SEO optimizaciji spletnih strani, sklepajo, da za optimizacijo spletnih strani, “zadošča” poznavanje osnovnih SEO pravil, ki jih pač implementirajo k identificiranim ključnim besedam. Rezultati, neuspešne uvrstitve na Googlu, po tako izvajani SEO optimizaciji, govorijo, da temu ni tako.

Ni vsaka ključna beseda, primerna za vsako vrsto in format vsebine, saj morata tako vrsta kot format spletne vsebine, biti pripravljena tako, da zadovoljita namen uporabnikov Googla.

Poglejte primer:

Če v Google vtipkate ključno besedo “vodena vadba”, sam iskalnik Google, “izda”, da je najbolj primerna vrsta in format spletne vsebine, preprosto video vsebina, ki prikazuje vodeno vadbo:

search intent vodena vadba

Očitno je, da za ključno besedo “vodena vadba” ni najbolj primerno, če pripravimo spletno vsebino v obliki blog zapisa (o vodeni vadbi), ampak, da preprosto posnamemo video, ki prikazuje vodeno vadbo.

Vsebino prilagodite za prikaz na mobilnih napravah

Da je priprava spletnih vsebin, optimiziranih za prikaze na mobilnih napravah, ena od najpomembnejših SEO smernic, dokazuje dejstvo, da trend uporabe mobilnih naprav za raziskovanje po spletu, raste (vir 4 – 30+ compelling mobile search statistics). Kako pomembno je, da so spletne vsebine pripravljene za prikaze na mobilnih napravah, dokazuje tudi spodnja slika:

prilagodljivost na mobilne naprave

  • 61% obiskovalcev spletnih strani bo takoj zapustilo spletno stran, če je vsebino, prikazano na mobilnih napravah, potrebno zoomirati!

Upoštevajte aktualne SEO smernice in pravila

Šele na 4. mestu aktualnih SEO smernic se nahaja upoštevanje aktualnih SEO pravil, ki, z nekaj manjšimi nadgradnjami in “zaostritvami”, veljajo za aktualne že vrsto let.

Te so:

  • SEO naslov optimiziramo tako, da primarno ključno besedo uporabimo v SEO naslovu, čimprej iz leve proti desni

Poglejte sliko primera na spletni strani ebonitete.si, kjer je SEO optimizirana vsebina v kateri je razloženo kaj je bonitetna ocena in kako se izračuna bonitetna ocena podjetja:

seo naslov bonitetna ocena

  • meta opis optimiziramo tako, da 165 znakov, ki jih imamo na voljo, uporabimo za primarno in sekundarne ključne besede (sinonime, sorodna iskanja,..)

Poglejte sliko primera v katerem je objavljena vsebina za tiste uporabnike Googla, ki jih zanima poroka:

meta opis poroka

Meta opis optimizirate tako, da je zraven SEO ustreznosti (ključna beseda “poroka” na začetku meta opisa), upoštevana tudi marketinška privlačnost (srčki v SEO naslovu in meta opisu), kakor tudi, da je vsebina strukturirana tako, da meta opis ponudi dodatne t.i. jump linke (cerkvena poroka, poroka bo, poročna obleka,…)

  • H oznake optimiziramo tako, da sledimo logičnemu zaporedju označevanja poglavij (od H1 v H2, itd..)

Poglejte sliko, kjer je v spletni trgovini Pohistvo123.si, optimizirana kategorija v kateri so predstavljene vzmetnice:

h oznake vzmetnice

  • v prvem odstavku spletne vsebine uporabimo ključno besedo, ki jo nato še nekajkrat (od 0,5% do 2%) ponovimo, enakomerno razpršeno po celotni tekstovni vsebini
  • slike opremimo z alt oznakami, ki vključujejo ključno besedo
  • notranje povezave iz objavljenih vsebin zgradimo tako, da le te “kažejo” na naše t.i. SERP cilje (spletne vsebine, optimizirane za težke ključne besede, preko katerih želimo svojo spletno stran, uvrstiti višje v iskalniku Google)
  • zunanje povezave zgradimo na spletne strani, ki so tematsko sorodne naši panogi z namenom, da svojo spletno stran in vsebine, tematsko pozicioniramo k sorodnim spletnim vsebinam

onsite seo

NAMIG: Najbolj enostavna pot, da sledite najbolj aktualnim in ažurnim SEO smernicam je ta, da spremljate kako SEO smernice upoštevajo največje blagovne znamke. Za njih ste lahko prepričani, da zagotovo zasledujejo najbolj aktualne SEO smernice. Ena izmed takšnih, zelo uspešnih SEO zgodb, je slovenska spletna trgovina Pikapolonica.

Dodatne informacije:

Optimizacija spletnih strani za Googlove TOP pozicije – MatijaZajšek.com

Viri:

1 – 10 Crucial SEO Ranking Factors You Need to Know
2 – 10 Ways to Make Your Website Content More Relevant (and Rank Higher)
3 – Mobile Readiness: Google’s April 21 Deadline
4 – 30+ compelling mobile search statistics