5 koristi, ki jih podjetjem prinaša vsebinski marketing [+ prikaz primerov rabe]

9. Nov, 2020 | Digitalni marketing na Trnulja.com

93% vseh podjetij, ki delujejo na BTB trgih danes, (vir 1 – 25 Content Marketing Strategy Mistakes You Might Be Making (And How to Fix Them)), med številnimi svojimi spletnimi aktivnostmi uporablja, tudi t.i. vsebinski marketing. Podrobnosti o tem kaj je vsebinski marketing in kako deluje, najdete na povezavi.

vsebinski marketing statistika

  • kar 73% ustvarjalcev spletnih vsebin, vidi svoj NAJVEČJI IZZIV v ustvarjanju ustreznih in bolj atraktivnih spletnih vsebin (vir 2 – 42 Visual Content Marketing Statistics You Should Know):

vsebinski marketing izzivi

Z namenom, da podrobneje predstavimo koristi, ki jih podjetjem prinaša vsebinski marketing, ni spodaj predstavljenih “samo” 5 koristi, ki jih vsebinski marketing ponuja podjetjem, ki delujete na internetu, ampak tudi primeri, kako s pomočjo vsebinskega marketinga hitreje in lažje dosegate svoje marketinške cilje.

1. korist = vsebinski marketing je OSNOVA za vse ostale spletne aktivnosti, da obiskovalci pristanejo na vaših pristajalnih straneh

Prva korist, ki jo vsebinski marketing prinaša podjetjem je ta, da lahko vsebine, ki jih sicer prvenstveno uporabljate za en spletni kanal, uporabite tudi za ostale spletne kanale.

Blog zapise na spletni strani lahko “vnovčujete” na družabnih omrežjih in v email marketingu, vaše najbolj brane spletne vsebine na blogu, pa lahko kasneje celo preoblikujete v najrazličnejše e vodnike (ki jih uporabite za pristajalne spletne strani s katerimi pridobivate elektronske naslove obiskovalcev).
Več: Kako načrtovati, da bo pristajalna stran, bolj učinkovita

Kako BTB podjetja ocenjujejo uspešnost svojega vsebinskega marketinga, prikazuje spodnja študija (vir 4 – The 8 Qualities That Make the Best Content Marketer and Why):

vsebinski marketing ucinkovitost

NAMIG: Precej podjetij in podjetnikov smatra, da je vsebinski marketing predvsem “duhamorno in nikoli končano” pisanje blogov! Kar ne drži.
Še posebej za podjetja, ki prvenstveno delujete na BTB trgu, je odlična spletna platforma za distribucijo vaših vsebin, LinkedIn. Na LinkedIn omrežju vam ni potrebno vedno objavljati vaših novih blog zapisov (čeprav to ne škodi :)), ampak se raje osredotočite na konstantno objavljanje krajših, uporabnih vsebin, povezanih z vašo panogo. Podobno prakso uporabljajo številna slovenska podjetja v finančni panogi. Finančna panoga (vzajemni skladi, varčevanje, bonitete podjetij, itd…) je za LinkedIn, za BTB podjetja, praktično pisana “na kožo”. Poglejte nastop za spletno stran ebonitete.si, ki jo upravlja Prva bonitetna agencija d.o.o. Ali spletno stran TriglavSkladi.si.

Spletne vsebine, ki jih v različnih oblikah in formatih, uporabite za različne namene, lahko s pomočjo plačljive ali organske/neplačljive distribucije uporabite za prepoznavnost na različnih kanalih in platformah, med seboj pa jih lahko tudi združujete, da so uporabne na več spletnih kanalih hkrati.

Kako?

YouTube spletne vsebine lahko npr. “vpnete” v blog zapise (po nekaterih marketinških študijah, se v povprečju YouTube vsebina, vpeta v blog zapis, uvrsti v iskalniku Google, za najmanj 2 uvrstitvi višje, kot ista spletna vsebina, ki ne vključuje YouTube videa).

2. korist = ker Google ljubi vsebine, posledično spletne strani z bolj kakovostnimi vsebinami, uvršča v svojem iskalniku višje

Druga korist ustvarjanja spletnih vsebin izhaja iz tega, ker Google ljubi vsebine.

Spletne strani in online trgovine brez bloga, zgodb in uporabnih nasvetov, so “samo” spletne vizitke.
Ki jih obiščejo kvečjemu tisti, ki so za vašo spletno stran izvedeli preko drugih (kanalov, oseb,….).

Vsebina je tista, ki priteguje in zadržuje obiskovalce na spletnih straneh, hkrati pa je vsebina tudi tista s pomočjo katere dosegate, da se obiskovalci na vašo spletno stran, vračajo.

Google, kot največji spletni iskalnik, na svetu, ljubi vsebino. Na vrhu svojega iskalnika želi svojim uporabnikom prikazovati uporabne in koristne informacije. In ravno vsebina, ki ni zgolj ponudba spletne trgovine, je tista, ki privablja nove obiskovalce.

Ustrezno predstavljena in tudi optimizirana spletna vsebina (optimizacija spletnih strani oz. SEO) za Google, je tista, ki privablja več obiskovalcev na spletno stran:

  • skozi visoko uvrstitev spletne vsebine na Googlu, dobite tiste obiskovalce na spletno stran, ki so dejansko določeno besedno zvezo, vtipkali v Google
  • skozi ustrezno optimizacijo spletne vsebine se vaša spletna vsebina znajde v Google Discover
  • skozi objavo spletne vsebine v Google my Business profilu, dobite obiskovalce, ki so vas poiskali čez Google zemljevide
  • skozi ustrezno strukturiranje podatkov v vsebinah (schema mark up) so vaši izdelki bolj opazni v iskalniku
  • itd…

Spodnja študija (vir 5 – No. 1 Position in Google Gets 33% of Search Traffic [Study]) prikazuje koliko obiskovalcev, v odstotkih, si lahko obeta spletna stran, če je njena vsebina uvrščena visoko na prvi strani Googla:

prva stran google obisk

NAMIG: Ko uspete REDNO izvajanje vsebinskega marketinga, učinkovito implementirati v svoj proces spletnega nastopa, na domačem trgu, uporabite isto “formulo” tudi za pohod na nove trge. Še posebej pri izvajanju vsebinskega marketinga s pomočjo bloga, ogromno podjetnikov, ocenjuje, da “zadošča” zgolj, da v tuji jezik prevedejo spletne vsebine, ki jih imajo objavljene na domačem blogu, a to NI NAJBOLJ OPTIMALNA POT. Prevedene vsebine v tuji jezik, na katerega ciljate, naj bodo optimizirane za ključne besede, ki jih uporabniki vtipkujejo na TUJEM trgu. Uspešno prakso poglejte na blogu slovenske spletne trgovine z oblekami za dojenčke in nosečnice Bambini, ki ustvarja spletne vsebine tudi za blog njihove hrvaške spletne trgovine Bambini.hr.

3. korist = več vsebin, več strank

Po eni izmed marketinških raziskav (vir 3 – 8 WAYS TO IMPROVE CONTENT MARKETING STRATEGIES TO INCREASE LEADS), podjetja, ki na svojih spletnih straneh blogajo, generirajo 67% več sledi, kot podjetja, ki na svojih spletnih straneh, nimajo bloga.

Poglejte sliko:

vsebinski marketing sledi

Redno bloganje (kot ena izmed možnosti vsebinskega marketinga) prinaša nove sledi (e naslove, povpraševanja, kupce), zato je logično, da blogerji, iz leta v leto, investirajo vedno več časa v pripravo blogov (vir 6 – New Blogging Statistics: Blogging still works, especially for the 10% of bloggers who do things very differently…):

vsebinski marketing blog čas

Že zdavnaj je minil čas, ko je večina vsebinskih ustvarjalcev (in podjetnikov) smatrala, da je glavni smisel bloganja pač ta, da je na spletnih straneh napisano nekaj “novega”.

Vedno več podjetnikov razume kratkoročno in dolgoročno dodano vrednost bloganja.
In vedno več podjetnikov, na “resen” način investira v znanja za ustvarjanje učinkovitega prodajnega bloga.

4. korist = vsebinski marketing vam omogoča, da nadzorujete prodajni lijak in pogovor s strankami

Z različnimi spletnimi vsebinami imamo različne namene.

Večina vsebinskih, blog ustvarjalcev, sicer še vedno smatra, da je bloganje ena izmed oblik PR promocije spletnih strani, a glede na to, da k vsebinskemu marketingu, sodi priprava različnih vrst spletnih vsebin, lahko različne vrste spletnih vsebin uporabite za različne faze svojega prodajnega lijaka:

  • z bloganjem povečujete naravno obiskanost spletnih strani
  • s promocijo blog zapisov na vaših spletnih straneh pridobivate nove sledilce na družabnih omrežjih
  • z vsebinami, s katerimi navajate statistike in trende, pridobivate povratne povezave
  • z video vsebinami povečujete prepoznavnost na YouTube kanalu, itd…

Niso vsi vaši obiskovalci spletne strani v isti fazi vašega prodajnega procesa.
Nekateri se informirajo, drugi bi radi vaše storitve primerjali z drugimi, tretji kupujejo, četrti niti ne vedo, da obstaja vaša rešitev za njihovo težavo,….

S premišljenim načrtom in zasnovo spletnih vsebin, v različnih oblikah in formatih, na različnih spletnih kanalih, nadzorujete točke vstopa obiskovalcev v vaš prodajni lijak.
Podrobnosti o tem kaj je prodajni lijak in kako ga učinkovito načrtovati na spletu, najdete na povezavi.

NAMIG: Vsebine, ki so namenjene prodaji, oblikujte kot prodajne (oglase), vsebine, ki so namenjene informiranju obiskovalcev, oblikujte kot povabilo k prebiranju dodatnih informacij.
 V blog zapise ne vabite z naslovom “Kupite tukaj”, ker se v blogu, v prvi vrsti, najprej nahaja vsebina, ki informira. In potencialne kupce ne naslavljate s pozivi k akciji, kot je npr.:” preberite več”, ker (vroč) kupec nima želje po prebiranju, ampak nakupu.

Poglejte spodaj kako je opremljen naslov in meta opis za spletno trgovino Pohištvo123.si, kjer se prodajajo vzmetnice:

vsebina oglas

 

5. korist = vsebinski marketing vas ne naredi “nadležnega”

Za razliko od “klasičnih” oblik marketinga, preko plačljivih oglasov, vsebinski marketing, namesto, da “potiska” vsebino pred oči potencialnih interesentov, z vsebino “priteguje“. Zgodbe in ostale vrste vsebin, pritegujejo. Tako push kot pull marketing imata svoje posebnosti (vir 7 – Understanding Push Vs Pull Marketing):

push pull marketing

Dodatne informacije:

Viri:

125 Content Marketing Strategy Mistakes You Might Be Making (And How to Fix Them)
2 – 42 Visual Content Marketing Statistics You Should Know
3 – 8 WAYS TO IMPROVE CONTENT MARKETING STRATEGIES TO INCREASE LEADS
4 – The 8 Qualities That Make the Best Content Marketer and Why
5 – No. 1 Position in Google Gets 33% of Search Traffic [Study]
6 – New Blogging Statistics: Blogging still works, especially for the 10% of bloggers who do things very differently…
7 – Understanding Push Vs Pull Marketing