Konopljino olje za hujšanje [Učinki in uporaba]

8. Maj, 2020 | Ekološke dobrote s Trnulje

Konopljino olje za hujšanje je bogat vir esencialnih maščobnih kislin (EFA)Omega 6 (Linolna maščobna kislina), Omega 3 (alfaLinolenska) in GLA (gamaLinolenska), ki so pomembne za optimalno delovanje našega telesa. Esecialno pomeni, da jih telo samo ne more proizvajati, so pa vitalnega pomena za strukturo in delovanje tkiva v telesu.

Konopljino olje za hujšanje

Konopljino olje za hujšanje

Konopljino olje je odlično za številne težave, saj vsebuje okoli 80 % esencialnih maščobnih kislin (55 % linolne kisline (omega 6) in 22 % alfa linolenske kisline (omega 3) ter 1-4% gama linolenske kisline).

V primerjavi z ostalimi rastlinskimi olji, ima konopljino olje veliko bolj ustrezno razmerje nenasičenih maščobnih kislin. Rastlinska olja imajo razmerje med omega 6 in omega 3 4:1, konopljino olje pa ima razmerje 3:1, kar veliko ugodnejše vpliva na človeško telo.

Konopljino olje poleg zdravih maščobnih kislin vsebuje tudi kompleks vitaminov B in veliko vitamina E (100-150mg/100g). Kompleks vitaminov B zmanjšuje utrujenost in okrepi delovanje imunskega sistema, vitamin E pa deluje kot antioksidant, ki je ključen pri preprečevanju znakov zgodnjega staranja.

Konopljino olje (olje konopljinega semena) je olje, pridobljeno s stiskanjem konopljinih semen. Hladno stisnjeno, nerafinirano konopljino olje je temne do prozorne svetlo zelene barve.

Konopljino olje ima podoben okus kot temno olivno olje in velja kot okusna alternativna olivnemu olju. Ima nežen okus po oreščkih, tako da ga lahko brez težav uporabljamo kot dodatek različnim jedem, kot so solate, testenine, krompir, zelenjava ipd. Zaradi svojih lastnosti je konopljino olje edinstveno med jedilnimi olji. Konopljino olje uživamo hladno oziroma z njim načeloma ne kuhamo.

Konopljino olje se pridobiva na različne načine, od česar je odvisna tudi njegova kakovost in delovanje:

 • Nerafinirano, ki je hladno stiskano, je temne zelenkaste barve s prijetnim okusom in vsebuje veliko vitaminov, esencialnih maščobnih kislin in antioksidantov.
 • Rafinirano konopljino olje, pa je bistro, brez barve in malo okusa. Slednje ima veliko manj vitaminov in zdravih maščobnih kislin. Rafinirano konopljino olje se velikokrat uporablja v barvilih, mazivih, črnilih, gorivu, plastiki in kozmetiki (šamponi, mila in detergenti).

Pri izbiri konopljinega olja morate biti pozorni, da izberete nerafiniranega in po možnosti z oznako bio.

Prednosti uporabe konopljinega olja so zelo široke. Razne študije dokazujejo, da je konopoljino olje učinkovito tudi za hujšanje.

Učinki konopljinega olja na hujšanje

Konopljino olje deluje kot sredstvo za uničenje maščob in krepitev imunskega sistema ter celotnega delovanja telesa. Za razliko od cvetov in listov rastline konoplje, semena konoplje ne zastrupljajo, ampak združujejo številne dragocene vitamine in elemente v sledeh. Okusno konopljino olje vsebuje idealno ravnovesje maščobnih kislin omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, ki jih telo ne proizvaja samo in so zato življenjsko pomembne za naš organizem in zdravje. Poleg palmitinske in oleinske kisline olje vsebuje tudi stearinsko kislino, zagotavlja vitamine B1 in B2, E in železo, kalcij, klorofil, pa tudi baker, kalij, fosfor, cink, mangan in magnezij. Brez teh elementov v sledovih se v našem telesu ne morejo odvijati življenjsko pomembni procesi.

Hladno stisnjeno konopljino olje za hujšanje zagotavlja dragocene beljakovine in karotenoide, ki spodbujajo izgubo telesne teže.

Znanstvene študije molekularne in celične biokemije so pokazale, da konopljino olje za hujšanje, spodbuja proces izgube telesne teže, tako da:

 • stimulira beljakovine v naših genih in s tem izboljša izgubo maščobe
 • zavira proizvodnjo
 • maščobnih celic (lipogenezo)
 • znižuje krvni tlak, kar je pogosto povezano s prekomerno telesno težo
 • vzpostavi naravno ravnovesje v našem hormonskem sistemu
 • zmanjšuje apetit in občutek lakote
 • odpravlja motnje prehranjevanja in prekomernega hrepenenja (želji) po hrani
 • odpravlja kronična vnetja
 • spodbuja spanec, ki je pomemben dejavnik pri izgubljanju telesne teže
 • odpravlja tesnobo in depresijo, ki pri nekaterih spodbujata željo po prekomernem vnosu hrane
Konopljino olje za hujšanje - ekološko posestvo Trnulja

Konopljino olje za hujšanje – ekološko posestvo Trnulja

 

Na našem ekološkem posestvu Trnulja, z izjemnim občutkom do narave in v želji po ohranjanju njenih najpristenjših lastnosti, pridelujemo ekološke oljnice in žita, ki vsebujejo kar največ koristnih sestavin za naše telo.

Naše prvovrstno bio konopljino olje, pridelano na popolnoma ekološki način, je izjemno bogato z esencialnimi kislinami, vitamini in antioksidanti. S svojim nežnim in čutnim okusom, je navdušilo že mnoge uporabnike, saj se odlično poda k raznim jedem, zagotavlja dobro počutje in učinkuje tudi pri izgubi odvečnih kilogramov.

 

Poleg učinka na hujšanje, konopljino olje pripomore tudi lepoti, sijaju ter regeneraciji las in kože, spodbuja delovanje imunskega sistema in odpravlja številne težave in bolezni:

 1. Ekceme, psoriazo (luskavico) in akne: Omega 3, 6 in GLA so v biokemičnem optimalnem razmerju 3:1. Prisotnost teh maščobnih kislin v tem razmerju izboljšujejo stanje naše kože, kot npr. ekceme, psoriazo (luskavica) in akne.
 2. Alergije:Že stoletja so uporabljali konopljino olje za razne medicinske namene, od kožnih težav do kardiovaskularnih bolezni. Ker je konoplja brez laktoze in glutena, je še posebej primerna za tiste diete, kjer ne smemo uživati laktoze, mlečnih izdelkov, veliko sladkorja ali maščob, primerna je tudi za vegane.
 3. Neurodermitis
 4. Revmatičen artritis in osteoporoza: Konopljino olje pripomore pri vnetjih, npr. pri revmatičnem artritisu, osteoporozi, Crohnovi bolezni, ulceroznem kolitisu ipd.
 5. Diabetična neuropatija
 6. PMS, menopavzo in artritis: Konopljino olje vsebuje aktivno komponento GLA, ki je lahko uspešna pri blaženju simptomov PMSa, pri menopavzi in artritisu.
 7. Visok krvni pritisk in srčna obolenja: Študije na živalih so pokazale, da GLA (sama ali v kombinaciji z omego 3) lahko zniža krvni pritisk in pomaga preprečiti srčne bolezni. V neki študiji so ljudje z periferno arterijsko boleznijo, tj. blokado krvnih žil v nogah, zaznali izboljšanje krvnega pritiska.
 8. Ulkus (razjeda, čir): Predhodne raziskave so pokazale, da bi lahko imela GLA protirazjedne lastnosti.
 9. Preprečuje strjevanje krvi
 10. Bolezni živčevja
 11. Ulcerozni kolitis
 12. Diabetes: GLA kot dodatek lahko podpira delovanje živcev (celična vlakna, ki prevajajo dražljaje) in pomaga preprečevati bolezni živcev, ki jih povzroči diabetes; npr. periferna neuropatija, odrevenelost, šumenje, bolečine, vročičnost, pomanjkanje občutka v stopalih in/ali nogah
 13. Kronično vnetje mehurja
 14. Občutek slabosti
 15. Očesne bolezni: GLA lahko pomaga če imamo suhe oči, npr. Sjögrenov sindrom, kjer imamo simptome sušenja oči, suha usta in pogosto tudi artritis tj. vnetje sklepov.
 16. Alkoholizem: GLA lahko domnevno zmanjša hrepenenje po alkoholu in preprečuje poškodbe jeter.
 17. Predmenstrualne težave
 18. Pomanjkanje pozornosti / hiperaktivna motnja (ADHD): Čeprav so potrebne še nadaljnje raziskave vedenja otrok, je dieta z omega 3, omega 6 in GLA vredna truda.

Kako uporabljati konopljino olje za hujšanje

Vsekakor je priporočljivo konopljino olje za hujšanje uživati daljše obdobje ali ga dolgoročno vključiti v svojo prehrano.

V boju proti odvečnim kilogramom, je potrebno poleg uživanja konopljinega olja, spremeniti oz. prilagoditi vaš življenjski slog in prehrambne navade.

Konopljino olje ob uravnoteženi in zdravi prehrani ter redni telesni aktivnosti, dokazano pripomore k hujšanju.

Konopljino olje za hujšanje lahko vključite v vsakodnevno prehrano kot dodatek k uravnoteženi prehrani. Tri žlice konopljinih semen ali ena žlica konopljinega olja na dan z vsebnostjo esencialnih maščobnih kislin uravnava presnovne funkcije v telesu. Priporočjiv odmerek je ena do dve jedilni žlici konopljinega olja na dan. Postopoma lahko dnevno količino postopno povečujete, v kolikor se ob uživanju počutite dobro in vam ustreza. Osebe z večjo telesno težo ali osebe, ki redno uživajo konopljo, morda potrebujejo večji odmerek, medtem ko osebe, ki so bolj občutljive na konopljo, lahko vzamejo zelo majhno količino, da bo učinkovina delovala.

Priporočljivo je uživanje olja zjutraj na tešče, saj se na ta način zdravilne sestavine konopljinega olja najbolje absorbirajo v telo.

Konopljino olje lahko dodajamo jedem, vendar pazimo, da je temperatura ne presega 150 °C, saj s segrevanjem uničimo njegove koristne lastnosti. Segrevanje na višjo temperaturo pa vsekakor ni priporočljivo in lahko vodi v tvorbo transmaščobnih kislin. Najboljše ga je uživati hladnega (optimalna temperatura je 10 °C), saj s tem ne uničujemo dragocenih vitaminov in maščobnih kislin. Največkrat konopljino olje dodajamo solatam, saj je prijetnega okusa, ki doda noto svežine in polnosti. Odlično se poda tudi v raznih hladnih omakah, polivkah in namazih.

Ne glede na to, kako ga uporabljate, vam bo konopljino olje nedvomno koristilo na poti zdravja in dobrega počutja.

Študije učinkov konopljinege olja na hujšanje

Konoplja je v zadnjih letih nedvomno postala ena izmed najbolj znanih in iskanih rastlin. Številne raziskave so dokazale pozitivne učinke konopljinega olja na telo –  predvsem preprečevanje različnih bolezni in odpravljanje raznih težav, zaviranje rakavih obolenj, uravnavanje krvnega tlaka, presnove ipd. Kljub temu pa so mnogi o uporabi konoplje še vedno v dvomih, saj veliko ljudi ob omembi besede najprej pomisli na drogo oz. opojno substanco, tj. hašiševo olje, ki ga ne smemo zamenjevati s konopljinim oljem, saj ta ne vsebuje psihoaktivne snovi THC.

V študijah so ugotovili, da imajo redni uživalci konopljinega olja nižji indeks telesne mase in nižji odstotek telesne maščobe kot ne-uživalci.

Dokazano je tudi, da imajo tisti, ki konopljino olje redno uživajo, učinkovitejšo presnovo in imajo manj trebušne maščobe kot uporabniki, ki ne uživajo konoplje.

Poleg tega so študije pokazale, da lahko kanabinoidi in zdravljenje s kanabinoidi, podobno kot uporaba CBD-ja, pomagajo znižati raven sladkorja v krvi in ​​celo preprečijo sladkorno bolezen tipa II.Nedavne raziskave so pokazale, da ima pozitiven vpliv na ožilje, psihične motnje in imunski sistem. Še posebej pozitivno vpliva na artritis, diabetes, nevropatijo in simptome, povezane s pred menstrualni sindrom (PMS).

Čeprav je konopljino olje zaradi svoje psihoaktivne različice v nekaterih primerih še vedno deležno neodobravanja, pa so toliko bolj zgovorne številne študije z različnih področij, ki dokazujejo pozitivne učinke konopljinega olja ne samo na zdravje, temveč tudi počutje ljudi.

Torej, če želite narediti nekaj koristnega za svoje telo in dobro počutje, morate konopljino olje uživati vsakodnevno v svoji prehrani.Ob rednem uživanju konopljinega olja je pričakovano izboljšanje ali celo odprava vrste indikacij, med katerimi so po pričevanju mnogih virov med drugim razna vnetja, zvišan holesterol, kožne bolezni, stres in slabo počutje, revmatoidni artritis, predmenstrualni sindrom, akne, luskavica, izboljšan imunski sistem in po zadnjih raziskavah konopljino olje, ob ustrezni telesni aktivnosti in prehrani, pripomere tudi k hujšanju.