Kotli na sekance ali mobilna kotlovnica: odlična alternativa ogrevanju na plin

3. Okt, 2022 | Utrinki z ekološkega posestva

V teh negotovih časih, ko cene plina in drugih energentov dosegajo rekordne vrednosti, se zdi menjava plinske peči za drugo obliko ogrevanja precej smiselna naložba. A katera alternativa ogrevanju na plin je najbolj smotrna? Med najbolj priljubljenimi in rentabilnimi oblikami so prav gotovo kotli na sekance.

Še ena možnost, na katero morda še niste pomislili, je mobilna kotlovnica, v kateri se nahaja vse potrebno za ogrevanje vašega objekta. Idealna je v primeru, ko nimate prostora za izgradnjo ali preureditev obstoječe kotlovnice ali potrebujete hitro nadomestilo trenutnemu sistemu ogrevanja.

Spoznajte iz prve roke, kako dobra alternativa ogrevanju na plin so sekanci in zakaj je mobilna kotlovnica na sekance morda tisto, kar potrebujete za ogrevanje vašega objekta.

mobilna kotlovnica in kotli na sekance v kontejnerju
mobilna kotlovnica in kotli na sekance: odprt kontejner

Kakšne prednosti prinaša mobilna kotlovnica?

Mobilna kotlovnica pride še posebej v poštev za ogrevanje prostorov in sanitarne vode srednje velikih in večjih porabnikov. Uporabljajo jo lahko vrtci, šole, trgovski ali poslovni objekti, domovi za ostarele in seveda tudi gospodinjstva. Idealna je v primeru, ko nimate prostora za gradnjo klasične kotlovnice. Kontejner s kotlovnico je namreč postavljen na prostem, kar vam prihrani prostor v objektu, poleg tega pa ne potrebujete dovoljenj, potrebnih za fiksne objekte. 

Premična oz. mobilna kotlovnica vas lahko reši hudih skrbi, ko zaradi okvare čez noč ostanete brez ogrevalnega sistema. Postavljena je hitro in je popolnoma opremljena z vsemi inštalacijami za takojšen priklop. Potrebni niso nobeni gradbeni posegi na samem prostoru namestitve. Edino delo, ki ga je treba opraviti, je povezati cevi od zunaj z vašim obstoječim sistemom ogrevanja. To pomeni, da je kotlovnica v zelo kratkem času postavljena na svoje mesto, priključena in popolnoma pripravljena za delovanje.

mobilna kotlovnica in kotli na sekance: notranjost kontejnerja
mobilna kotlovnica in kotli na sekance: zalogovnik s sekanci

Kot kurivo se v mobilni kotlovnici uporabljajo sekanci. Gre za naraven, ekološko sprejemljiv način ogrevanja, ki ima poleg tega odličen izkoristek izgorevanja, ki se giblje pri skoraj 95 odstotkih.

Kot zanimivost naj povemo še, da je premična oz. mobilna kotlovnica na sekance nadvse primerna tudi za ogrevanje rastlinjakov, prireditvenih prostorov, stavb med renovacijo oziroma novogradenj v fazah nedokončane gradnje in velikih industrijskih proizvodnih prostorov.

Zakaj je menjava plinske peči za mobilno kotlovnico dobra ideja?

 • hitra postavitev praktično brez gradbenih posegov

 • vse potrebne inštalacije že predpripravljene

 • prihranek prostora, ker je enota zunaj na prostem

 • nobenih posebnih gradbenih dovoljenj za kotlovnico

 • odličen izkoristek prostora s kotlom in zalogovnikom v kontejnerju

 • popolnoma avtomatizirano delovanje

 • samodejno čiščenje izgorevalne komore in cevnega toplotnega izmenjevalnika

 • samodejno odstranjevanje pepela iz izgorevalne komore in izmenjevalnika toplote v sprednje posode za pepel
mobilna kotlovnica in kotli na sekance: instalacije

Mobilna kotlovnica na voljo za nakup na posestvu Trnulja

Mobilna kotlovnica na sekance je odlična alternativa ogrevanju na plin, zato je menjava plinske peči s kotli na sekance naložba, ki hitro pokaže svoje pozitivne plati.

Na posestvu Trnulja je za prodajo na voljo mobilna kotlovnica na sekance priznane blagovne znamke Herz. Gre za podjetje s sedežem v Avstriji, specializirano za proizvodnjo sodobnih, cenovno ugodnih in okolju prijaznih ogrevalnih sistemov, ki so izjemno preposti za uporabo. Ker je kotlovnica v kontejnerju premična, jo lahko preprosto odpeljete in priključite na svoj obstoječ sistem ogrevanja.

Obiščite nas na ekološkem posestvu Trnulja v Črni vas pri Ljubljani za ogled in podrobne informacije ali pokličite na telefonsko številko: +386 1 4271 903.

Informacije o mobilni kotlovnici na Trnulji:

za ogled in podrobne informacije pokličite na telefonsko številko: +386 1 4271 903.

Menjava plinske peči: zakaj so kotli na sekance odlična alternativa ogrevanju na plin

Cene energentov se v zadnjem času nenehno spreminjajo. Nekatere se prilagajajo in spreminjajo glede na tržne razmere, druge v boju proti energetski draginji regulira vlada. Za prihajajočo zimo, ki naj bi bila po ocenah strokovnjakov izrazito huda, verjetno mrzlično iščete ugodno rešitev za ogrevanje. Sekanci so v tem pogledu idealna izbira, saj so cenovno ugodnejši od plina, hkrati pa so od vse biomase najcenejši.

Kot že rečeno, se je država zaradi energetske krize odločila za reguliranje cen zemeljskega plina in električne energije ter znižanje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) za večino energentov z izjemo kurilnega olja. Čeprav cena biomase, kamor spadajo tudi lesni sekanci, ni regulirana, ta še vedno ostaja precej nizka. Na spodnjem grafu lahko vidite, kako se trenutno gibljejo cene lesnih goriv (v €/MWh z DDV) v primerjavi s kurilnim oljem.

sekanci cena, če se odločite za kotel na sekance

Dejstvo sicer je, da se tudi biomasa draži zaradi kriznih žarišč po svetu, je pa cena še vedno veliko ugodnejša kot za kurilno olje, drva, elektriko ali zemeljski plin. Ta je dolga leta veljal na enega najcenejših energentov, zato ima veliko odjemalcev, a se je zaradi trenutnih razmer v svetu, zlasti vojne v Ukrajini, kljub regulaciji podražil za okoli 50 odstotkov v primerjavi z lanskim letom (vir 3). 

Sledi kratek pregled trenutnih cen energentov, kakšne so veljale v septembru 2022, ter končen strošek ogrevanja na leto na primeru povprečne enodružinske hiše.

Kurilno olje: cena na liter in za celotno sezono ogrevanja

Še vedno se v Sloveniji veliko ljudi ogreva s kurilnim oljem. Do nedavnega je bila cena litra kurilnega olja izjemno ugodna. A na ceno kurilnega olja poleg ponudbe in povpraševanja vplivajo nepredvideni gospodarski, politični in drugi dogodki. Zato so lahko nihanja cen iz tedna v teden precejšnja. To se je pokazalo zlasti letos, ko je cene močno dvignila vojna v Ukrajini.

Še lani je bila cena za kurilno olje okoli 1,019 EUR na liter, danes pa je nekaj več kot 1,3 EUR/l, kar pomeni podražitev za okoli 33 odstotkov. Če torej enodružinsko hišo ogrevate na kurilno olje, vas kurjava na leto stane okrog 3.500 EUR/leto (vir 4, 5).

Zemeljski plin: cena na liter in za celotno sezono ogrevanja

Da bi omilila energetsko draginjo, je vlada ceno zemeljskega plina letos regulirala. Tako bodo za gospodinjstva in za skupne gospodinjske odjemalce med 1. septembrom 2022 in 31. avgustom 2023 najvišje dovoljene tarifne postavke cene za plin znašale 73 evra na megavatno uro brez DDV oziroma 79,9 evra na MWh z vštetim DDV. 

To je vseeno več kot 50-odstotna podražitev od lani, ko je bila povprečna cena zemeljskega plina na letni ravni okoli 57 evrov na megavatno uro. Na leto vas bo ogrevanje s plinom stalo okrog 3.000 EUR/leto (vir 4, 5).

kotli na sekance in ogrevanje
kotli na sekance in varčevanje

Drva: cena na m3 in za celotno sezono ogrevanja

Drva, ki so eden od najbolj priljubljenih energentov za ogrevanje, so se že lani v primerjavi s preteklimi leti podražila. Cene za biomaso so trenutno zelo različne, npr. suha bukova drva stanejo okrog 88 EUR/m3, mešana drva pa okrog 72 EUR/m3.

Najcenejše kurivo na letni ravni tako še vedno ostajajo polena oziroma drva, ki stanejo okrog 1.000 EUR/leto. Ceno ogrevanja lahko sicer še precej znižate, če uporabljate lasten les, ki ga za kurjavo pripravite sami (vir 4, 5).


Sekanci: cena na kg in za celotno sezono ogrevanja

Kot smo že omenili in je razvidno iz grafa primerjave cen lesne biomase, so za ogrevanje najcenejši med lesnimi kurivi sekanci. Njihova cena se giblje okoli 69 EUR/tono oz. le 0,07 EUR/kg. To pomeni, da vas bodo sekanci za ogrevanje povprečne enodružinske hiše na letni ravni stali okoli 1.500 EUR/leto (vir 4, 5).

Kaj so lesni sekanci?

Lesni sekanci so na koščke razsekana lesna biomasa iz lesa nižje kakovosti in odsluženega lesa. Izdelujejo se z mehansko obdelavo z ostrim orodjem. Za izdelavo sekancev se uporablja predvsem les najslabše kakovosti, droben les, sečne ostanke ter predvsem ostanke iz lesne industrije. Vhodna surovina mora biti posekana pravočasno, da se lahko s skladiščenjem na sončni in zračni lokaciji posuši, vsaj do vsebnosti vode pod 30 %.

Sekanci veljajo za ekološki in okolju relativno prijazen energent. Ob njihovem izgorevanju ne nastajajo žvepleni ostanki, prav tako je količina sproščenega CO2 enaka količini, ki nastane v procesu naravnega trohnenja v gozdu (vir 5). Sodobni kotli na sekance namreč zaradi zelo dobrega sistema zgorevanja in celotne regulacije ne povzročajo onesnaževanja okolja.

priprava sekancev
lesni sekanci za ogrevanje s kotli na sekance

Izberite ugodno obliko ogrevanja s preizkušeno mobilno kotlovnico

Če smo vas z informacijami v članku prepričali o prednostih, ki jih prinaša mobilna kotlovnica na sekance kot alternativa ogrevanju na plin, vas vabimo, da se oglasite pri nas na Trnulji, kjer lahko ta sistem ogrevanja podrobneje spoznate. Več informacij dobite na +386 1 4271 903.

Informacije o mobilni kotlovnici na Trnulji:

za ogled in podrobne informacije pokličite na telefonsko številko: +386 1 4271 903.

 • Vir 1 – Heizcontainer (heizen-mit-herz.de)
 • Vir 2 – Kotli na sekance in pelete HERZ firematic (agni.si)
 • Vir 3 – Cene lesnih goriv (wcm.gozdis.si)
 • Vir 4 – Preverili smo, kako se trenutno gibajo cene posameznih najpogostejših energentov pri nas (cekin.si) 
 • Vir 5 – Cena energentov in cena ogrevanja – katero kurivo izbrati? (mojmojster.net)