4 (skrite) koristi off site optimizacije spletnih strani

8. Nov, 2022 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Off site optimizacija je aktivnost pri optimizaciji spletnih strani, s katero se prvenstveno gradijo povratne povezave (t.j. backlinki) na spletne strani oz. url naslove, ki jih želite na Googlu, med organskimi prikazi spletnih strani, uvrstiti najvišje.

Za uvrščanje t.i. lahko ključnih besed (t.j. long tail besed) zadošča manj izvajane off site optimizacije, za generične ključne besede pa več, bolj intenzivno in predvsem, redno.

V tem zapisu so predstavljene in podrobneje opisane še nekatere skrite koristi izvajanja off site optimizacije, ki se je sicer večina SEO optimizatorjev niti ne zaveda. Pozornost na njih pa lahko v vašim SEO rezultatom prispeva še bolj znatno kot sicer.

Višje uvrščanje spletnih strani na prvi stran Googla

Višje uvrščanje spletnih strani na prvi strani Googla, s pomočjo off site optimizacije, ni, kot rečeno uvodoma, še nobena posebna skrivnost, saj se večina SEO optimizatorjev zaveda, da bo backlinke, še posebej pri težkih generičnih ključnih besedah in v zelo konkurenčnih panogah, pač konstantno treba graditi.

Zato so visoke uvrstitve na Googlu, zaradi izvajanja off site optimizacije, tukaj zgolj kot navedene kot očiten rezultat izvajanja off site SEO. Bolj podrobno o tem in taktikah za gradnjo čim bolj diverzificiranega portfelja backlinkov, najdete v kategoriji off site optimizacija na blogu Seo-Praktik.si.

Možnost zasedanja več mest na prvi strani Googla (t.i. “napadanje” Googlove vertikale) s pisanjem SEO člankov

Druga, SEO optimizatorjem, manj očitna korist izvajanja off site optimizacije je priložnost, da s pomočjo off site SEO zasedate več pozicij na prvi strani Googla (preko različnih domen).

Če npr. pišete SEO članke, ki jih objavljate na raznih off site mrežah, lahko tudi te spišete in optimizirate tako, da se ti uvrščajo na prvo stran Googla. Vključno z vašim url naslovom, zaradi katerega so sploh pisani ti SEO članki (v kateri vstavljate backlinke za vaše ciljane url naslove, ki jih na Googlu želite uvrstiti na prvo stran).

Rezultat tega je lahko, da imate na prvi strani Googla, ne samo vašo vsebino, iz vaše t.i. money site spletne strani, ampak tudi ostale vsebine. S čimer vaše konkurente potiskate na drugo stran Googla, če imate teh člankov več pa lahko vsi ti, iz prve strani Googla, v svojih vsebinah, z backlinki, priporočajo vašo spletno stran za več informacij.

Gradnja avtoritete na drugi spletni strani (ki jo lahko v prihodnosti redirektate na vaše ciljne url naslove)

Ena izmed manj poznanih koristi off site optimizacije je ta, da v bistvu s pisanjem off site SEO člankov, ki jih objavljate na različnih spletnih straneh, lahko zgradite avtoriteto spletne strani. Tako, da več člankov na eni strani, med samo povežete s t.i. internimi linki. V tem primeru postajajajo vaši članki skupaj kot neke vrste avtoriteta.

Če članke, ki sicer z off site backlinki kažejo na vašo spletno stran vse interno linkate na en, točno določen url naslov, pa s tem gradite dodatno možnost, da nekoč v prihodnosti ta url naslov redirektate (301) na vaše ciljne url-je.

Kaj pridobite s tem? Vso “moč” backlinkov, ki ste jo do trenutka, ko boste redirektali vaš glavni off site url naslov na vaš money site url naslov, boste pretočili direktno na money site url naslov.

POZOR: Premislite o anchor tekstih še preden boste redirektali stran na vaš money site url naslov.

Offsite optimizacijski članki lahko koristijo tudi za onsite SEO

Zadnja, manj poznana korist off site člankov za SEO je v tem, da jih, v kolikor jih dobro optimizirate in napišete tako, da tudi z njimi targetirate na dolgorepe ključne besede, ter nato z njimi dejansko tudi dosežete visoke uvrstitve na Googlu, lahko uporabite za onsite dopolnitev k vašim obstoječim onsite SEO vsebinam (še posebej, če ste s temi članki “prehiteli” svoje onsite SEO članke na Googlu).

Avtor člankov ste vi. S tem ostaja v vaši moči pravica in odločitev kje naj bodo vaši članki objavljeni. Ampak, ker kot izkušen SEO optimizator veste, da ni skrivnost uspeha pri spletni optimizaciji zgolj v tem, da na nek url napišete čimveč vsebine, ampak res samo tisto, ki je koristna in dodaja vrednost, to pomeni, da so lahko vaši off site SEO članki, neke vrste, “trening” in test. Če se obnesejo (uvrstijo na Googlu) visoko, je to signal, da jih je vredno “prestaviti” na vaše onsite money url naslove.

NAMIG: Še posebej dobro se zgoraj opisana taktika obnese, če boste latniki svojih speltnih trgovin, glavne url naslove off site SEO člankov, redirektali (301) na money site url naslove vaših spletnih trgovin. Dodatne SEO trike in hitre namige za optimizacijo spletne trgovine najdete na povezavi.

Več informacij:

SEO članki – Kaj jih naredi kakovostne

Koristi off site optimizacije (angl)