SEO optimizacija [Kratki odgovori na najpogostejša vprašanja]

18. Nov, 2021 | Digitalni marketing na Trnulja.com

V tej objavi so zbrani odgovori na nekatera najpogostejša vprašanja tistih, ki jih zanima optimizacija spletnih strani..

Kaj je optimizacija spletnih strani

kaj je seoOptimizacija spletnih strani je skupek aktivnosti, ki jih je potrebno izvajati na vaših spletnih straneh, z namenom, da uvrstite vaše spletne strani čim višje v iskalniku Google. Iskalnik Google na eni svoji strani prikazuje 10 Googlu neplačanih prikazov spletnih strani, za katere meni, da so najbolj zaupanja vredne in, ki na najbolj ustrezen način prikazujejo informacije, ki jih iščejo Googlovi uporabniki.

Višje kot je v iskalniku prikazana vaša spletna stran, več uporabnikov Googla, si bo ogledalo vašo spletno stran. Kar pomeni, da je optimizacija spletnih strani postopek, ki prispeva k povečanju obiskovalcev vaših internetnih strani.

Podrobnosti o tem kaj je SEO optimizacija in tudi o tem koliko se prihrani s spletno optimizacijo napram Google oglaševanju (ki je tudi namenjeno temu, da se vaša internetna stran znajde na prvi strani Googla, le, da je z Google oglaševanjem, Googlu treba plačati), najdete na povezavi.

Podroben opis o tem kaj je optimizacija spletnih strani, smo objavili tudi na drugi povezavi.

Kako deluje SEO optimizacija

SEO optimizacija deluje na osnovi upoštevanja SEO pravil. Več SEO pravil kot upošteva neka spletna stran, večja je verjetnost, da bo ta spletna stran, na Googlu, uvrščena višje. SEO pravila, ki jih je potrebno upoštevati pri optimizaciji, se delijo na onsite SEO pravila, offsite SEO pravila ter na tehnična pravila optimizacije spletnih strani.

K onsite SEO pravilom sodijo upoštevanje ustreznega označevanja SEO naslovov, meta opisov, uporaba H oznak, ustrezen format vsebine, ustrezno lovljenje iskalnega namena, ustrezna raba ključni besed, optimizacija slik, notranje in zunanje povezovanje strani med seboj, itd…

Primer delovanja SEO optimizacije na podlagi ustrezne gradnje internih linkov (varčevanje-energije.si)

Na spodnji sliki je izsek vsebine na portalu varčevanje-energije.si. V vsebini, ki sicer govori o pogostih dilemah pri prezračevanju in ob nakupu prezračevalnih sistemov (v letu 2021) lahko opazite notranjo povezavo (t.j. interni link) na katerem se nahaja besedna zveza “lokalno prezračevanje”. To je primer ustrezno zgrajene notranje povezave za spletni portal varčevanje-energije.si, ki se želi na Googlu prikazovati na prvi strani Googla, tistim uporabnikom, ki vanj vtipkajo ključno besedo lokalno prezračevanje:

seo optimizacija interni linki lokalno prezracevanje

K offsite SEO pravilom sodi gradnja povratnih povezav, ki se iz drugih spletnih strani, povezujejo z vašo internetno stranjo. Bolj kakovostne kot so povratne povezave, večja je verjetnost, da bo vaša spletna stran uvrščena na Googlu, višje.

Tehnična SEO optimizacija skrbi za to, da se spletna stran hitro nalaga, da omogoča varno (https) brskanje, da je prijazna prikazom na mobilnih napravah, ipd….

Zakaj se odločiti za SEO optimizacijo

Ni vsak produkt in vsaka spletna strani primerna za SEO optimizacijo. Primernost izvajanja SEO optimizacije za posamezno spletno stran se ugotovi na podlagi analize trga na Googlu, kjer se ugotovi ali se je s SEO optimizacijo sploh vredno “prebijati” proti prvim uvrstitvam na Googlu, z analizo konkurence (ki pomaga odkriti težavnost, strošek in čas, ki bo potreben za doseganje prve strani Googla) ter profitabilnost ponujanih produktov in storitev. V kolikor je pri ponujani storitvi ali produktu premajhna marža (razlika v ceni) se pogosto (kljub visokemu iskalnemu volumnu (t.j število iskanj na Googlu), SEO optimizacija ne splača. Še posebej, ker je SEO optimizacija vezana na doseganje rezultatov v obdobju od 3 do 6 mesecev.

Za SEO optimizacijo se tudi ne odločate takrat, ko se vam s prodajo mudi (npr. prodaja sezonskih artiklov, prodajne akcije, ipd…), razen, če SEO optimizacije niste načrtovali že 3 do 6 mesecev pred samo sezono. Za hitre teste ali bo prodaja preko vaših spletnih strani učinkovita, je bolj primerno Google oglaševanje.

Razlog zakaj se odločiti za SEO (iz primera iz prakse, Ebonitete.si & Prvafina.si)

Poglejte spodnjo sliko. Na njej so prikazani rezultati SEO optimizacije spletne strani ebonitete.si. Kljub temu, da so na sliki zamegljene ključne besede s katerimi ebonitete.si dosegajo uvrstitve na prvi strani Googla, lahko v drugem stolpcu slike vidite iskalne volumne (t.j. št. vtipkanj posameznih besed v Google, na mesec), posledično pa ebonitete.si (ker je spletna stran uvrščena na Googlu visoko) prejema veliko število obiskovalcev. Uvrstitve na Googlu so prikazane v zadnjem stolpcu (za november 2021):

uvrstitve na googlu ebonitete.si

Podoben primer velja tudi za spletno stran prvafina.si.

Tudi na prvafina.si prinaša SEO optimizacija spletne strani, uvrstitve na prvi strani Googla (in s tem posledično največ obiskovalcev, saj na najvišje prikazane spletne strani na Googlu, klika največ Googlovih uporabnikov). Prvafina.si zaseda odlične pozicije (t.j. uvrstitve na Googlu) s pomočjo SEO optimizacije s številnimi ključnimi besedami, spodnja slika pa lepo izda glavni potencial SEO optimizacije – to je, prikaz ključnih besed s katerimi prvafina.si še ne rangira na prvi strani Googla:

seo optimizacija prvafina.si

SEO optimizacija omogoča “nenehno” rast. Bodisi na način, da uvrstite VSE ključne besede na prvo mesto na prvi strani Googla (v vaši panogi), bodisi na način, da poiščete nove ključne besede, s katerimi vaša internetna stran, še ne rangira na prvi strani Googla. Google na svojem blogu sporoča, da se vsak dan v Google vtipka med 15 do 17% ključnih besed, ki še nikoli niso bile vtipkane v iskalnik – to pomeni, da je za vsako spletno stran, na področju SEO optimizacije, večna rezerva za rast.

Poleg tega številni uporabniki Google uporabljajo na različne načine. Uporabniki Googla vtipkamo v iskalnik različne ključne besede, iščemo pa podobno reč.

Primer iz spletne strani prvafina.si….

Prvafina.si se ukvarja z odkupom terjatev. Nekateri uporabniki Googla storitve spletne strani prvafina.si iščejo s pomočjo besede “odkup terjatev”, drugi pa za isto storitev uporabljajo besede: prodaja terjatev, odkup nezapadlih terjatev, “samo” terjatev, itd… Umetnost SEO optimizacije je v tem, da za VSE (ali vsaj čimveč) ključnih besed, prvafina.si, rangira na prvi strani Googla. Tako za besedico “terjatev” kot ostale.

seo optimizacijaKoliko stane optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani stane od 0 pa do 10.000 € in več.
Cena SEO optimizacije je odvisna od tega kako velik je vaš projekt (spletna stran, ki jo je potrebno optimizirati), kako zahtevna je konkurenca v panogi v kateri delujete, koliko predznanja iz SEO optiizacije posedujete sami in koliko SEO aktivnosti ste pripravljeni opraviti sami.

Načeloma so osnovne SEO storitve, to so npr. onsite SEO modifikacije (urejanje seo naslovov, meta opisov, itd…) od 200€ na mesec naprej, cene za offsite SEO optimizacijo se gibljejo na slovenskem trgu med 200€ in 300€ na mesec, izdelava SEO strategije stane okrog 350€ na mesec, vodenje ali SEO mentoriranje zato, da boste sami izvajali optimizacijo vaših spletnih strani, pa stane okrog 300€ na mesec. Podroben cenik storitev SEO optimizacije, vključno s cenami in opisom posameznih SEO storitev, najdete na povezavi Optimizacija spletnih strani cenik.

Kako se naučiti SEO optimizacije

SEO optimizacije se je mogoče učiti na različne načine.

Največ se SEO optimizacije sami naučite tako, da postavite svojo spletno stran in jo poskušate uvrstiti na prvo stran Googla. Ta pot učenja SEO vam sicer da največ izkušenj, traja pa najdlje časa. Druge, hitreješe možnosti spoznavanja SEO optimizacije, so:

  • poiščete delo v spletni agenciji, ki izvaja SEO storitve
  • se udeležite seminarjev na temo spletne optimizacije
  • prebirate knjige in bloge na temo spletne optimizacije
  • opravite tečaj SEO optimizacije. Na povezavi boste našli brezplačni SEO tečaj spletne optimizacije iz prakse. Po njem optimiziram svoje spletne strani in spletne strani naših strank, Seo-Praktik.si, Matija Zajšek (že 10 let).

Koliko časa traja, da SEO optimizacija prinese rezultate

SEO optimizacija prinese rezultate v povprečju v obdobju 3 do 6 mesecev, vendar morajo zato biti izpolnjeni določeni pogoji. Spletna stran, na kateri se izvaja SEO optimizacija, mora biti na internetu prisotna že dlje časa (ker Google bolj zaupa starejšim spletnim stranem), hkrati pa moramo točno vedeti kaj počnemo, da bi SEO optimizacija v prve pol leta prinesla rezultate. Če se npr. SEO optimizacije učite pol leta, je teh pol leta treba prišteti k pol leta izvajanju SEO aktivnosti.

Za novo postavljene spletne strani (mlajše od enega leta) utegne SEO optimizacija rezultate prinesti šele čez leto ali več. Rezultati SEO optimizacije pa so odvisni tudi od težavnosti panoge v kateri spletno nastopate in prodajate.

Kako optimizirati spletno stran

Spletno stran optimizirate tako, da na njej vzpostavite REDNO izvajanje naslednjih aktivnosti:

  • redno onsite SEO izboljševanje obstoječih spletnih vsebin na vaši strani
  • redno dodajanje novih spletnih vsebin (npr. s pomočjo blog zapisov ali dodajanjem novic)
  • redna gradnja povratnih povezav (t.j. redno izvajanje offsite SEO optimizacije)
  • redna skrb za tehnične izboljšave spletne strani (t.i. tehnična optimizacija strani, npr. skrb za hitro nalaganje spletne strani, skrb za varno brskanje po spletni strani, skrb za delovanje funkcionalnosti na spletni strani, itd….)
  • vodnik o tem kako optimizirati spletno stran najdete na povezavi Vodnik za SEO

Katera SEO orodja so uporabna za optimizacijo spletnih strani

Najbolj poznana SEO orodja, ki se uporabljajo za SEO optimizacijo so AHrefs, Semrush, Majestic, Moz, Hubspot, itd…

SEO orodja, ki jih je smiselno uporabljati za SEO optimizacijo, se sicer načeloma delijo na dvoje. Plačljiva in neplačljiva.

Za plačljiva SEO orodja se ponavadi odločajo SEO in digitalne agencije, medtem, ko neplačljiva orodja uporabljamo freelancerji, manjši samostojni podjetniki in drugi, ki moramo poskrbeti za optimizacijo kvečjemu ene ali dveh, treh spletnih strani. Dražja in večja SEO, plačljiva orodja, so bolj primerna za agencije, ki morajo skrbeti za več spletnih strani svojih strank. V slovenskem jeziku, je delovanje posameznih, plačljivih in neplačljivih SEO orodij, opisano na povezavi Seznam uporabnih orodij za SEO

Dodatne informacije in namig:

Namig:

  • ena od najlažjih, a vseeno delujočih poti, da spoznate kaj prinaša, kako deluje in zakaj se SEO optimizacija splača je, da pri svojih konkurentih preverite ali, kako in zakaj SEO optimizacijo izvajajo oni. Na ta način boste zelo hitro prišli do odgovora ali SEO optimizacijo izvajati tudi vi. Če jo izvaja vaša konkurenca in, če to ta dela več let, potem je logično (najbrž vsem), da se SEO optimizacija splača. V nasprotnem je vaši konkurenti najbrž ne bi izvajali. Če niste povsem prepričani, preverite več vaših konkurentov. Če slučajno  delujete v panogi spletne prodaje pnevmatik, nujno poglejte spletno stran Gumitehna. Tam se SEO optimizacija izvaja, hmmm, … kako naj rečem, “v nulo”.