Bonton pri mizi [pravila in pogoste napake]

30. Okt, 2020 | Team building programi

Imate poslovno kosilo s poslovnimi partnerji? Ste povabljeni na sprejem? Tudi, če greste zgolj na praznovanje ob večerji k prijateljem, morate poznati sodobni bonton pri mizi. Predstavljamo osnovna pravila bontona pri mizi ter pogoste napake, ki jih počnemo. bonton pri mizi

Bonton pri mizi – osnovna pravila

Kako sedimo?

Za mizo sedimo na celotnem sedalu stola, ne zgolj na njegovem robu, pri tem pa smo lahko naslonjeni na naslonjalo stola. S stolom se ne gugamo, komolcev ne držimo na mizi, prav tako pa rok ne skrivamo pod njo.

Dober tek – kako ga izrečemo?

Nekdaj je držalo, da se sme zaželeti dober tek samo doma. Danes si lahko v novejših izdajah bontona preberemo, da je zaželeti dober tek vljudno, seveda pa moramo to storiti mirno in ne preglasno. Če nam dober tek zaželijo drugi, je prav, da odgovorimo s hvala, enako.

Kako uporabljamo prtiček?

Prtiček si razgrnemo v naročje in si z njim popivnamo usta tudi preden pijemo (da na kozarcu ni mastnih madežev). Če odidemo od mize med obrokom, ga s čisto stranjo navzgor položimo na stol. Ko smo zaključili z jedjo, položimo prtiček s čisto stranjo navzgor levo od krožnika.

Priborbonton pri mizi

Bonton pri mizi zapoveduje, da pribor vedno jemljemo od zunaj navznoter (proti krožniku). Če med obedom začasno odložimo pribor, ga enostavno odložimo na krožnik kot smo ga držali (vilico levo, nož desno) – ne prislonimo ga na rob krožnika, saj tako s pribora teče proti ročaju in si lahko kasneje umažemo prste. Ko z jedjo zaključimo, nož in vilico položimo vzporedno na desni strani.

Koliko hrane na krožnik?

Kadar si hrano na krožnik nadevamo sami, jo naložimo toliko, kot mislimo, da jo bomo pojedli. Svetujemo, da si raje nadevate večkrat po malo, kot preveč. Nikar ne pretiravajte s količino, saj se, če si hrano nalagate sami, spodobi, da jo tudi pojeste. Če pa so vam hrano na krožnik naložili drugi, jo lahko pustite.

Kdaj lahko pričnemo jesti?

Na kosilo ali večerjo se potrudite vedno priti točni, pomembno pa je tudi, kdaj pričnete jesti. Nekoč je veljalo, da ne smete pričeti z obedom, dokler niso postreženi vsi za mizo. A ker na tak način tvegate, da se bo hrana ohladila, novejše različice bontona dovoljujejo, da z jedjo pričnete prej. Seveda to ne pomeni, da se zaženete v krožnik takoj, ko ga postavijo pred vas. Najprej vljudno nakažete, da boste pričeli z jedjo, nato pa se mirno lotite jedi.

Če vam hrana ne odgovarja ali potrebujete začimbe

Bonton pri mizi pravi tudi: Če česa ne marate, tega ne pokažite očitno. Potrdudite se vsaj poskusiti, če le niste alergični na kakšno sestavino. Hrano si začinite potem, ko ste jo poiskusili in ne prej. Po poper in sol se ne stegujte sami. Vljudno prosite druge za mizo, da vam ju podajo, če ne stojita pred vami. Stegovanje čez mizo je nevljudno, prav tako tvegate, da boste na tak način razbili kakšen kozarec.

Bonton pri mizi je še posebno pomemben, ko se srečujemo s poslovnimi partnerji. V poslovnem svetu je priporočljivo poslovni bontonpoznati tudi pravila poslovne komunikacije. Na našem posestvu Trnulja organiziramo Team building program z nazivom Poslovni bonton, kjer skupino podrobneje seznanimo z aktualnimi smernicami poslovnega bontona. 

Pogoste napake pri mizi…

Da bi bonton pri mizi v celoti opravljali kot se spodobi, je priporočljivo poznati tudi nekaj pogostih napak, ki jih počnemo. Ob vstopu v restavracijo in obnašanjem pri mizi smo pogosto radi samostojni, praktični, morda tudi pretirano komunikativni z natakarjem… Katere so tiste napake, ki natakarjem otežujejo delo in se ne spodobijo?

Posedete se sami

Se takoj posedete za mizo, ko pridete v restavracijo? Morda se vam zdi, da s tem, ko natakarja ne motite in se samostojno namestite, pomagate, a v resnici pa ste mu morda naredili veliko zmedo. Večina natakarjev ima namreč sistem, po katerem posedajo svoje goste. Vljudno je, da natakarja počakate, da vas sam usmeri k mizi.

Po končani jedi zložite krožnike

Zelo prijazno, a v resnici ne preveč praktično. Natakarji namreč v eni roki odnesejo tudi po več krožnikov, a to lahko storijo zato, ker jih pravilno primejo. Če boste vi krožnike že prej zložili po svoje, natakarju ne boste kaj prida pomagali, temveč boste ponovno le pokvarili ustaljeno prakso. Ko torej končate z jedjo, svoj krožnik pustite pred seboj.

Naročate pri različnih natakarjih

Tudi, ko je videti, da je vaš natakar zaseden, mu nikar ne »naredite usluge« ter naročajte pri drugem. Tako boste namreč naredili zmedo, ki bo še posebej velika, ko bo prišlo do zaključevanja računa. Vedno naročajte le pri enem natakarju, če pa izjemoma to storite, pa svojega natakarja o tem obvestite.

Če se pripeti nesreča, poskušate pomagati

Če ste s komolcem z mize porinili kozarec z rdečim vinom, packarije nikakor ne poskušajte počistiti sami. Vaša nerodnost ni nikakršna sramota, le pokličite natakarja in se opravičite za nezgodo.

Preveč klepetate z natakarjem

Natakar je tu, da mu zaupate vaše želje in seveda mu lahko poveste tudi, če imate alergije ali podobne težave, a se morate pri tem zavedati, da osebje restavracije ni vaš zaupnik, ki bi mu razlagali svojo življenjsko zgodbo od A do Ž. Navsezadnje je zaposlen zato, da vas primerno postreže in morda z vami spregovori nekaj besed, nikakor pa ne za to, da bo poslušal vaše zgodbe in težave.

Naročate v jeziku, ki ga ne poznate

Če jedi v meniju ne znate izgovoriti, nanjo preprosto pokažite ali pa opišite kaj želite. Z napačno izgovorjavo, ki ne bo podobna nobeni izmed besed, boste natakarja le zmedli.

Osebja restavracije ne želite motiti

Če želite naročiti dodatno skodelico kave ali pa je vaša juha mrzla, nikar ne čakajte, da natakar sam pride do vaše mize. Vljudno ga pokličite in mu povejte, kaj želite. Natakarjev tako ne boste motili, saj so v službi z namenom, da vam strežejo, a vaših misli pač ne znajo brati.