Kako uporabljati konopljino olje?

1. Jan, 2021 | Ekološke dobrote s Trnulje

Konopljino olje in uporaba tega izjemno bogatega olja vedno bolj pridobiva na priljubljenosti. Kako učinkuje, kje in kako uporabljati konopljino olje, izveste v nadaljevanju.

Konopljino olje

Konopljino olje izvira iz rastline konoplje (lat. Cannabis sativa), ki zraste od 0,5 do 6 metrov v višino. Konopljo delimo na tri kako uporabljati konopljino oljepodvrste:

 • navadna ali industrijska konoplja (lat. Cannabis sativa L. ssp. sativa)
 • konoplja ruderalis (lat. Cannabis ruderalis)
 • indijska konoplja (lat. Cannabis sativa L. ssp. indica)

Konoplja vsebuje substance kanabinoide, kateri vplivajo tudi na človeško telo. Ena izmed pozitivnih lastnosti kanabinoidov je, da uravnavajo krvni tlak. THC ali delta-9-tetrahidrokanabinol je en del kanabinoidov, ki je nosilec psihoaktivne snovi. Konoplja je poznana kot droga. Uporabljena je tudi v medicini, sedaj pa se vse več uporablja tudi kot industrijska rastlina. V industriji jo poznamo po izdelavi konopljinih vrvi, konopljenem olju, čaju in moki.

Pridobivanje konopljinega olja

Konopljino olje je pridobivamo s stiskanjem semen konoplje. Olje se pridobiva na različne načine in od tega je odvisna tudi njegova kakovost. Nerafinirano, ki je hladno stiskano, je temne zelenkaste barve s prijetnim okusom. Rafinirano konopljino olje, pa je bistro, brez barve in malo okusa. Slednje ima veliko manj vitaminov in zdravih maščobnih kislin. Rafinirano konopljino olje se velikokrat uporablja v barvilih, mazivih, črnilih, gorivu, plastiki in kozmetiki (šamponi, mila in detergenti). Zato ni odveč previdnost pri izbiri konopljinega olja. Izberite hladno stiskano nerafinirano konopljino olje za olje polno vitaminov in esencialnih maščobnih kislin.

Na našem ekološkem posestvu pridelujemo visoko kakovostno hladno stiskano konopljino olje, bogate arome, ki popestri vsak vaš obrok. Obiščite naše posestvo, kjer lahko konopljino olje kupite v našem prodajnem avtomatu (24/7). 

Kaj vsebuje konopljino olje:

 • linolna (omega-6) kislina (50-70%),
 • alfalinolenska (omega-3) kislina (25%),
 • osem esencialnih aminokislin,
 • veliko vitaminov skupine  .

Učinki konopljinega olja:

Pozitivni učinki konopljinega olja:

 • Ohranja srce zdravo in močno. Olje s svojimi lastnostmi zmanjšuje možnosti za bolezni srca in ožilja.
 • Redno jemanje konopljinega olja znižuje holesterol v krvi in posledično uravnava krvni tlak. Omega 3 maščobne kisline v konopljinem olju so odgovorne zmanjševanje “slabega holesterola” – LDL in povečevanje “dobrega” – HDL. Prav tako preprečuje prekomerno strjevanje krvi.
 • Konopljino olje pozitivno deluje tudi na imuski sistem, saj spodbuja nastajanje protitelesc v boju proti mikrobom.
 • Konopljino olje vsebuje tudi gamalinolensko kislino (GLA), ki skrbi za ustrezno delovanje celotnega živčnega sistema. Posledično pomaga preprečevati razne bolezni živčevja (bolečina, odrevenelost, mravljinčenje, šumenje, vročičnost, itd.)
 • Lajša bolečino in izboljša razpoloženje tudi v predmenstrualnem obdobju.
 • Konoplja deluje blagodejno na prebavo in skrbi za zdrav metabolizem, saj vsebuje velik delež vlaknin.
 • Esencialne maščobne kisline pomagajo pri boljši funkciji možganskih celic. 
 • Vsebnost gamalinolenske kisline preprečuje širjenje rakavih celic (uničuje nepravilno deljenje celic).
 • Pri problematični koži z aknami, mozolji in dermatitisom je prav tako priporočljivo uživanje konopljinega olja.
 • Konopljino olje je zaradi GLA (gamalinolenske kisline) učinkovito tudi pri lajšanju bolečin revmatizma, saj zmanjšuje obseg oteklin.

Konopljino olje in uporaba

Konopljino olje lahko uživamo v prehrani, uporablja pa se tudi za nego kože in las.

Konopljino olje in uporaba v prehrani

Konopljino olje ima izrazit prijeten oreškast okus in ga lahko v kuhinji uporabljamo za:

 • razne hladne jedi,
 • solate,
 • polivke,
 • hladne omake,
 • namaze,
 • tople jedi, ki ne zahtevajo visokih temperatur.

Z oljem lahko le oplemenitimo že končane jedi ali pa ga uporabimo kot sestavino.

Zaradi svojih lastnosti je konopljino olje edinstveno med jedilnimi olji. Uživamo ga hladno oziroma z njim načeloma ne kuhamo. Najvišja temperatura, do katere ga je dovoljeno segrevati, je 150 °C, čeprav se že pri tej temperaturi izniči večina njegovih koristnih snovi. Tudi pri nižjih temperaturah, na katere sicer konopljino olje lahko segrevamo, so koristne snovi dokaj nestabilne. Segrevanje na višjo temperaturo ni priporočljivo.

Najprimernejša uporaba konopljinega olja je pri temperaturi okoli 10 °C. Na tej temperaturi so ohranjene vse zdravilne lastnosti konopljinega olja, okus in aroma pa ostajata prisotna tudi ob segrevanju.

Konopljino olje in uporaba za kožo

Olje konoplje pomaga pri lajšanju težav s suho, razpokano in luskasto kožo. Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin v koži lahko nadomestimo s kozmetičnimi izdelki, ki vsebujejo omega 6 maščobe. Gama linolenska kislina v olju pa je osnovnega pomena pri zaščiti in preprečevanju izgube vode v koži. Prav tako pospešuje regeneracijo na celični ravni. Regeneracija celic se s starostjo upočasni. Olje zmehča in pomiri kožo ter vpliva na boljšo elastičnost kože. Kožo naolji, zmanjša obseg luskaste kože in obnovi medcelične lipide. Na ta način pripomore k zdravljenju težav s kožo, kot so luskavica, dermatitis, kožne brazgotine in izsušena ter razpokana koža. Konopljino olje zavira nastajanje aken, kožo vlaži in jo ohranja napeto.

Neke raziskave so dokazale, da kislina GLA, ki se nahaja v konopljinem olju, pomaga pri vnetju kože. Še posebej lajša sindrome, kot so srbečica, luščenje, rdečica.

Konopljino olje za lase

Z uporabo konopljinega olja na lasišču se lasje okrepijo, postanejo sijoči, elastični, manj dovzetni za izpadanje ter pravilno navlaženi. Zmanjša se srbečica, izsušenost in nastajanje prhljaja. Spodbuja tudi cirkulacijo krvi, ki preprečuje morebiten nastanek kakršnihkoli infekcij lasišča.

Konopljino olje in uporaba za hujšanje – odkrijte kako lahko s pomočjo konopljinega olja tudi hujšate > Konopljino olje za hujšanje <.

Vabljeni v našo prodajalno ekološko pridelanih proizvodov na pragu Ljubljane!

kje kupiti konopljino olje