Lokalna hrana – zakaj je boljša in njene prednosti

20. Nov, 2020 | Ekološke dobrote s Trnulje

Najbolj kakovostna hrana je hrana lokalnega izvora, lokalna hrana. Zakaj?

Lokalna hrana v Sloveniji

Lokalnost hrane se pri večjih državah nanaša na določen predel in območje. V Sloveniji pa zaradi majhnosti naše dežele lahko z gotovostjo trdimo, da je za Slovence vsa hrana, ki je pridelana v Sloveniji, lokalna hrana, ne glede na to, iz katerega dela Slovenije prihaja.

Slovenija ima izjemno raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kar prispeva h kakovostnejši krmi in vodi za živali. Tudi zaradi tega so slovensko mleko, meso, med in ostala lokalno pridelana hrana zelo kakovostni. Meso govedi, ki se hrani s travo, ima npr. več »dobrega« holesterola kot »slabega«, več vitaminov A in E, antioksidantov ter manj maščob kot govedina iz industrijske reje. Lokalna pridelava hrane pomeni tudi manj (ali nič) pesticidov, dokazano manj antibiotikov, hormonov, konzervansov ipd., ki jih najdemo v običajnih kmetijskih izdelkih.lokalna hrana

Na našem ekološkem posestvu predano naravi in povsem ekološko pridelujemo oljnice in žita, ki jih nato predelamo v, ki jih lahko kupite na našem prodajnem avtomatu na posestvu. Z veseljem pa vam v naši restavraciji tudi postrežemo z izbranimi jedmi, katerih sestavine so izključno iz ekološke pridelave. Poslovna srečanja, družinski oddih ali samo izlet in kosilo – ekološko, lokalno in sproščujoče, na pragu Ljubljane. 

Kakšne prednosti prinaša lokalna hrana

Krajše transportne poti

Vsebnost hranil v sadju in zelenjavi je odvisna od:

  • pogojev pridelave (tip zemlje, vremenske razmere ipd.),
  • načina obiranja,
  • dolžine transportne poti od njive do našega krožnika.

Lokalna hrana ni prepotovala velikih razdalj. Nasprotno pa je pri hrani, ki k nam pride z drugega konca sveta, transportna veriga od obiranja do našega krožnika lahko zelo dolga. V tem času prihaja do izgube hranil. Zelenjava, ki jo prevažajo z letali, pride do končnega cilja v nekaj dneh, zamrznjena hrana na ladji pa potrebuje nekaj tednov.

Ročno obiranje plodov

Mehansko obiranje sadja in zelenjave bolj poškoduje vlakna rastline v primerjavi z ročnim, ki je značilno za lokalno pridelavo. Dokazano je, da je vsebnost hranil optimalna, kadar se s hrano nežno rokuje.

Optimalna dozorelost sadja in zelenjavelokalna hrana

Sadje in zelenjava sta najboljša, ko sta optimalno dozorela. Hranljivost, svežina, aromatičnost oziroma kakovost lokalnega sadja in zelenjave je daleč pred tisto, ki preputuje dolge transportne poti.

Višja vsebnost hranil in vitaminov

Pri sadju in zelenjavi se s časom transporta občutno zmanjša vsebnost vitaminov in antioksidantov, zlasti vitamina C, prav tako tudi vitaminov A, B in E. Običajno sta tako sadje kot zelenjava pobrana prezgodaj, ko plodovi še niso optimalno dozoreli, kar vpliva tudi na slabše izražen okus.

Lokalna hrana je prijaznejša okolju

S kupovanjem lokalne hrane smo prijazni tudi do okolja. Pridelava hrane povzroči kar od 20 do 30 odstotkov okoljskih vplivov celotne potrošnje in kot vir eutrofikacije celo več kot 50 odstotkov. Vrednost uvoza hrane v Sloveniji na letni ravni znaša kar 1,9 milijarde, kar preračunano pomeni 900 kilometrov poti 40 tonskih tovornjakov.

S kupovanjem lokalne hrane zmanjšamo transport, torej tudi ogljični odtis prevoza, dodatne zaščite prevoza, zmanjšamo rabo pesticidov in gnojil.

Izberite sezonsko hrano

Čeprav nam danes tehnologija omogoča, da imamo jagode in paradižnik na voljo tudi pozimi, nam vse več strokovnjakov in raziskovalcev predstavlja pomen in prednosti lokalne sezonske hrane. Kajti ko kupujemo sezonsko hrano, zagotovo vemo, da je bila do pred kratkim del rastline. To pomeni, da je njena hranilna vrednost maksimalna. Vsa hrana namreč s časom izgublja na hranilni vrednosti, se pravi vitamine, minerale itd. Zato takšna hrana ne potrebuje preparatov, ki bi omogočili njen lep videz, saj sveža hrana že sama po sebi deluje privlačno.

Hrana, ki se pojavlja v določeni sezoni, ima določen vpliv na telo, ki je v ravnovesju z letnim časom. Tako je npr. hrana, ki se pojavlja pozimi, takšna, da telo ogreje, torej bolj močna. In obratno poletna hrana, ki deluje na telo bolj osvežilno in nas hladi.

Prav tako imata sadje in zelenjava, ki sta proizvedena v sezoni, ki zanju ni naravna, drugačno hranilno vrednost, kar potrjujejo tudi številne raziskave. Sveža sezonska hrana je polna antioksidantov, ki našemu telesu zelo koristijo, saj lovijo proste radikale in omogočajo našo dolgoživost oz. nam pomagajo, da ostanemo čim dlje mladi.