Soja ima številne prednosti in koristi

5. Feb, 2021 | Ekološke dobrote s Trnulje

Soja in sojini izdelki so v zadnjih 20 letih postali najpomembnejši nadomestek mesa in mlečnih izdelkov, vedno bolj priljubljeni pa postajajo tudi med vsejedci, saj so bogat vir visoko kakovostnih beljakovin, vlaknin in esencialnih mineralov.

V nadaljevanju predstavljamo sojo in njene koristi uživanja.

Soja je stročnica z dolgo tradicijo

Soja ima V Azij soja že več tisočletij zelo pomembno vlogo v prehrani, medtem ko je na Zahodu pridobila veljavo pred slabima

soja v zrnju

Za ogled aktualne ponudbe sojinih proizvodov (soja v zrnju, sojina oljna pogača, sojino olje, itd..) kliknite na sliko.

dvema desetletjema.

Raziskava ameriškega Urada za prehrano in zdravila (FDA – Food and Drug Administration) je potrdila, da lahko uživanje soje bistveno zniža tveganje za razvoj srčnožilnih bolezni. To je sprožilo velik porast uživanja soje v ZDA in postopoma tudi v drugih zahodnih državah.

 

Za aktualno ponudbo sojinih proizvodov
v spletni trgovini Trnulja
kliknite tukaj.

Pridelava soje v Sloveniji in svetu

V prehrani človeka in živali predstavlja soja pomembno oljnico in beljakovinsko stročnico, zato se pridelovalne površine vsako leto še povečujejo.

Soja je ena najstarejših kulturnih rastlin, ki se v svetovnem merilu prideluje v zelo velikem obsegu. Največ soje pridela ZDA, Argentina in Brazilija, delež pridelave v Evropi pa predstavlja le 0,4 % svetovne pridelave. Žal pa je več kot 66 % vse soje, ki jo pridelajo v ZDA, gensko spremenjene. Vsekakor svetujemo, da kupujete izdelke z ekološkim certifikatom, saj le to zagotavlja, da je izdelek nadzorovan od semena, vhodnih surovin do vseh uporabljenih dodatkov in postopkov.

V Sloveniji je pridelava soje v majhnem obsegu, vendar se v zadnjih letih povečuje.

Slovenija se pridružuje skupini držav, ki si prizadevajo za povečanje pridelave soje brez gensko spremenjenih organizmov. 

Pri pridelavi soje brez gensko spremenjenih organizmov je v zadnjih letih velik napredek doživela Avstrija. Kmetje so spoznali, da je pridelava dokaj nezahtevna, stroški proizvodnje pa razmeroma nizki, zato jo v kolobar vključujejo vse pogosteje. Prav tako ima soja brez gensko spremenjenih organizmov številne prednosti.

Na našem posestvu Trnulja sojo po izključno ekološkem postopku, kar zagotavlja kar največ hranil in koristnih snovi v njenem zrnu. Izvrstna soja v zrnju, ki jo z lahkoto vključite v svoj jedilnik, je ena izmed naših priljubljenih ekoloških izdelkov iz Trnuljine spletne trgovine

Soja in njene prednosti ter koristi

Soja ima mnoge pozitivne učinke za naše telo, saj vsebuje bogat nabor hranil in koristnih sestavin. K njenim učinkovinam prištevamo vse esencialne aminokisline (beljakovinske gradnike, ki jih telo ne more proizvesti samo), ki se sicer v kompletu pojavljajo le v hrani živalskega izvora.

Soja in njene lastnosti:soja

  • kakovostnen vir rastlinskih beljakovin,
  • bogata z vitamini in minerali,
  • vsebuje veliko topnih prehranskih vlaknin,
  • rastlinskih omega-3 maščobnih kislin,
  • in ponuja izobilje rastlinskih hranilnih snovi, ki se borijo proti nastanku raznih bolezni.

Soja za srce in ožilje

Klinični testi kažejo, da uživanje 25 gramov soje na dan občutno zniža raven LDL (slabega) holesterola v krvi. Prav tako pomaga ohraniti zdravo srce in preprečuje nastajanje oblog v arterijah, ki so eden glavnih krivcev bolezni srca in ožilja. Ker vsebuje veliko beljakovin in je brez nasičenih maščob, je idealen nadomestek za meso.

Fitosteroli v soji omejujejo vpijanje holesterola v črevesju in tako pripomorejo k zniževanju ravni holesterola LDL. V New England Journal of Medicine so objavili povzetke 38 različnih raziskav in vse so potrdile, da soja dobro vpliva na zdravje srca in ožilja. Uživanje soje je pri raziskavah pripeljalo do zniževanje holesterola LDL povprečno za 13%.

Soja pomaga pri uravnavanju telesne teže in ohranjanju mladostnega videza

Soja je odličen vir pustih rastlinskih beljakovin, ima manj kalorij in nasičenih maščob kot meso. S pomočjo uživanja soje namesto mesa, lahko telesno težo lažje nadziramo. Sojine aminokisline, najmanjše gradnike beljakovin, lahko v procesu prebave veliko laže izkoristimo kot tiste iz mesa, rib ali perutnine. Sojine beljakovine so lahko prebavljive, še zlasti za ljudi, ki izločajo premalo želodčne kisline. Mednje sodijo ljudje s težavami zaradi napačne prehrane ter tisti s prezgodnjimi znaki staranja. Njim lahko prehod na sojine beljakovine povrne umsko svežino in mladostni videz.

Soja zmanjšuje tveganje za razvoj nekaterih vrst raka

Raziskave kažejo, da lahko vsakodnevno uživanje ene porcije polnovrednih sojinih živil v mladosti zmanjša tveganje za nastanek raka dojke kar za polovico v odrasli dobi. Prekomerno uživanje soje pa lahko prinaša tudi slabosti, zato pri uživanju soje ne gre pretiravati.

Pri moških dve porciji soje dnevno znižujeta tveganje za nastanek raka na prostati za do 30%.

Izoflavoni se vežejo na tiste dele celičnih membran, na katere bi se drugače naselili hormoni, ki lahko povzročijo rast tumorjev. Poleg tega, da zavira dejavnost močnih naravnih hormonov, lahko genistein ovira tudi dejavnost encimov, ki pospešujejo nastajanje krvnih strdkov in tumorjev.

Japonke in Kitajske, ki večino beljakovin dobijo iz sojinih izdelkov redkeje obolevajo za rakom na dojki. To ugotovitev potrjujejo tudi izsledki raziskav na živalih. Izdelki iz soje koristijo tudi moškim, ti zato redkeje zbolijo za rakom na prostati.

Soja blaži simptome v menopavzi

Azijke imajo v povprečju veliko manj težav v menopavzi. Študije sicer doslej niso uspele potrditi tega dejstva, vendar pa ima težave z vročinskimi valovi le 10 – 20 % Azijk, medtem, ko je Američank s težavami v menopavzi kar 70 – 80%. Bistvena razlika med enimi in drugimi je v količini zaužite polnovredne soje. .

Soja ugodno vpliva na nižanje krvnega tlaka

Soja je bogata z argininom – aminokislino in izoflavinom, ki naj bi pomagala uravnavati raven krvnega tlaka.

V eni študiji je bilo ugotovljeno, da uživanje 1/2 skodelice (43 gramov) sojinih zrn na dan pri nekaterih, zmanjša diastolični krvni tlak (najnižje število odčitkov krvnega tlaka) za približno 8%.

Doslej opravljene raziskave torej pričujejo, da prehrana bogata s sojo, lahko izboljša zdravje srca in zniža krvni tlak ter raven holesterola. Prav tako lahko zmanjša simptome menopavze in ščiti pred nekaterimi vrstami raka.