Kako različni vizualni elementi (barve, oblike, postavitev) vpliva na uporabniško izkušnjo spletne strani

6. Jun, 2024 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Uporabniška izkušnja (UX) spletne strani je ključnega pomena za uspeh v digitalnem marketingu. Dobro zasnovana spletna stran, ki ponuja pozitivno UX, lahko pripomore k:

 • Povečani stopnji konverzije: Uporabniki so bolj nagnjeni k nakupu, naročilu ali opravljanju drugih želenih dejanj, če je spletna stran enostavna za uporabo in jim nudi prijetno izkušnjo.
 • Izboljšanemu SEO: Google in drugi iskalniki dajejo prednost spletnim stranem z dobrim UX, kar pomeni, da se bodo te strani pojavljale višje v rezultatih iskanja.
 • Povečani lojalnosti strank: Zadovoljni uporabniki se bodo verjetno vrnili na spletno stran in jo priporočili drugim.
 • Izboljšanemu ugledu blagovne znamke: Pozitivna UX lahko krepi ugled različnih vrst blagovnih znamk in jih predstavi kot zanesljive in vredne zaupanja.

Digitalni marketinški strokovnjaki se morajo zavedati vpliva UX na uspešnost svojih kampanj. Vlagati morajo v oblikovanje in razvoj spletnih strani, ki ponujajo brezhibno in privlačno UX, da bi dosegli svoje cilje in izboljšali donosnost naložbe (ROI).

Pri tem jim lahko pomagajo naslednja orodja in tehnike:

 • Testiranje uporabnikov: Opazovanje in beleženje interakcij uporabnikov s spletno stranjo za odkrivanje morebitnih težav in izboljšanje UX.
 • Analiza spletnih strani: Uporaba orodij za analizo spletnih strani za sledenje vedenju uporabnikov in ugotavljanje, katere vsebine in funkcije so najbolj priljubljene.
 • A/B testiranje: Primerjava različnih različic spletne strani, da se ugotovi, katera ponuja boljšo UX.
 • Upoštevanje smernic za dostopnost: Oblikovanje spletne strani, ki je dostopna vsem uporabnikom, ne glede na njihove sposobnosti.
 • Uporaba vizualnih elementov: Izbira barv, oblik, tipografije in slik, ki so privlačne in ustrezajo ciljni publiki.
 • Ustvarjanje privlačne vsebine: Pisanje besedil, ki so jasna, jedrnata in zanimiva za branje.
 • Optimizacija za mobilne naprave: Zagotavljanje, da je spletna stran dobro vidna in uporabna na vseh napravah, vključno s pametnimi telefoni in tablicami.

Z upoštevanjem teh dejavnikov in uporabo ustreznih orodij in tehnik lahko digitalni marketinški strokovnjaki ustvarijo spletne strani, ki ponujajo izjemen UX in dosegajo odlične rezultate v svojih kampanjah.

Dodatno:

Kako pomemben je izbor ustreznih barv na spletni strani za zagotavljanje odlične uporabniške izkušnje

Izbira barv je ključnega pomena za ustvarjanje privlačne in učinkovite spletne strani*. Barve lahko vplivajo na čustva, vedenje in odločitve uporabnikov, zato je pomembno, da jih izberemo premišljeno.

Nekateri rezultati raziskav, ki dokazujejo pomembnost izbora ustreznih barv:

 • Študija Univerze v Ročesterju je pokazala, da lahko barva izdelka vpliva na to, ali ga bodo kupci kupili ali ne. Ugotovili so, da so ljudje bolj nagnjeni k nakupu izdelkov, ki so pakirani v barvah, ki so jim všeč ali ki se ujemajo z njihovim razpoloženjem. (https://www.researchgate.net/publication/300805341_The_Contribution_of_Color_to_Object_Recognition)
 • Raziskava podjetja Adobe je pokazala, da lahko barve spletne strani vplivajo na to, koliko časa uporabniki preživijo na njej in koliko informacij si zapomnijo. Ugotovili so, da so spletne strani z barvami, ki so prijetne za oko in enostavne za branje, bolj učinkovite pri privabljanju in ohranjanju uporabnikov. (https://color.adobe.com/)
 • Študija EyeTrack je pokazala, da se ljudje najprej osredotočijo na elemente spletne strani, ki so v kontrastnih barvah. To pomeni, da je pomembno uporabiti kontrastne barve za poudarjanje pomembnih elementov, kot so gumbi za klicanje na akcijo ali naslovi. (https://www.poynter.org/tag/eyetrack/)

Uporaba določenih barv v različnih nišah/panogah:

 • Modra: Ta barva se pogosto povezuje z zaupanjem, varnostjo in stabilnostjo. Zato je priljubljena izbira za spletne strani finančnih institucij, vladnih agencij in podjetij, ki ponujajo storitve B2B.
 • Zelena: Ta barva se pogosto povezuje z naravo, rastjo in zdravjem. Zato je priljubljena izbira za spletne strani podjetij, ki ponujajo ekološke izdelke ali storitve, povezane z zdravjem in dobro počutjem.
 • Rdeča: Ta barva se pogosto povezuje z vznemirljivostjo, strastjo in nevarnostjo. Zato je priljubljena izbira za spletne strani, ki želijo ustvariti občutek nujnosti ali spodbuditi k takojšnjemu ukrepanju.
 • Oranžna: Ta barva se pogosto povezuje z energijo, zabavo in ustvarjalnostjo. Zato je priljubljena izbira za spletne strani, ki želijo ustvariti igrivo in živahno vzdušje.

Pomembno je omeniti, da so to le splošni trendi in da je najboljša izbira barv za vašo spletno stran odvisna od vaših specifičnih ciljev in ciljne publike. Priporočljivo je, da pred končno izbiro barv opravite raziskavo svoje ciljne publike in preizkusite različne barvne kombinacije, da ugotovite, katere delujejo najbolje.

uporabniška izkušnja barve

Viri:

Vpliv izbora oblik na uporabniško izkušnjo spletnih strani

Tudi oblike, ki jih uporabljate na spletni strani, lahko vplivajo na uporabniško izkušnjo. Različne oblike lahko vzbujajo različna čustva in asociacije ter usmerjajo pozornost uporabnikov na določene elemente.

Nekateri rezultati raziskav, ki dokazujejo pomembnost izbora ustreznih oblik:

 • Študija Univerze v Ljubljani je pokazala, da so ljudje bolj nagnjeni k kliku na gumbe, ki so okrogli ali zaobljeni, kot na gumbe, ki so pravokotni. Ugotovili so, da okrogle oblike delujejo bolj prijazno in vabljivo.
 • Raziskava podjetja EyeTrack je pokazala, da se ljudje najprej osredotočijo na elemente spletne strani, ki so oblikovani z ostrimi robovi ali konicami. To pomeni, da je lahko uporaba teh oblik učinkovita za poudarjanje pomembnih elementov, kot so gumbi za klicanje na akcijo ali naslovi. (https://www.poynter.org/tag/eyetrack/)
 • Študija Univerze v Berkeleyju je pokazala, da lahko oblike vplivajo na to, kako ljudje dojemajo informacije. Ugotovili so, da so ljudje bolj verjetno verjeli informacijam, ki so bile predstavljene v krogih, kot informacijam, ki so bile predstavljene v kvadratih. ([https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181932/])

Uporaba določenih oblik v različnih nišah/panogah:

 • Kvadrati: Ta oblika se pogosto povezuje s stabilnostjo, redom in zanesljivostjo. Zato je priljubljena izbira za spletne strani finančnih institucij, vladnih agencij in podjetij, ki ponujajo storitve B2B.
 • Krogi: Ta oblika se pogosto povezuje s prijateljstvom, skupnostjo in enotnostjo. Zato je priljubljena izbira za spletne strani podjetij, ki želijo ustvariti občutek povezanosti z uporabniki.
 • Trikoti: Ta oblika se pogosto povezuje z vznemirljivostjo, energijo in akcijo. Zato je priljubljena izbira za spletne strani, ki želijo spodbuditi k takojšnjemu ukrepanju.
 • Puščice: Ta oblika se pogosto uporablja za usmerjanje pozornosti uporabnikov na določene elemente ali za označevanje poti skozi spletno stran.

Pomembno je omeniti, da so to le splošni trendi in da je najboljša izbira oblik za vašo spletno stran odvisna od vaših specifičnih ciljev in ciljne publike. Priporočljivo je, da pred končno izbiro oblik opravite raziskavo svoje ciljne publike in preizkusite različne kombinacije oblik, da ugotovite, katere delujejo najbolje.

Viri:

Vpliv velikosti grafičnih elementov na uporabniško izkušnjo spletnih strani

Velikost grafičnih elementov, kot so kvadrati, krogi, puščice, itd., lahko pomembno vpliva na uporabniško izkušnjo spletne strani. Pravilno izbrana velikost lahko izboljša berljivost, poudari pomembne elemente in usmeri pozornost uporabnikov.

Nekateri rezultati raziskav, ki dokazujejo pomembnost velikosti grafičnih elementov:

 • Študija Nielson Norman Group je pokazala, da so uporabniki bolj nagnjeni k branju besedila, ki je napisano z večjo pisavo. Ugotovili so, da je besedilo z velikostjo pisave 16 pik ali več lažje za branje in razumevanje.
 • Raziskava podjetja EyeTrack je pokazala, da se ljudje najprej osredotočijo na večje grafične elemente na spletni strani. To pomeni, da je lahko uporaba večjih elementov učinkovita za poudarjanje pomembnih elementov, kot so gumbi za klicanje na akcijo ali naslovi. (https://www.poynter.org/tag/eyetrack/)
 • Študija Univerze v Michiganu je pokazala, da lahko velikost slik vpliva na to, kako ljudje dojemajo informacije. Ugotovili so, da so ljudje bolj verjetno verjeli informacijam, ki so bile predstavljene z večjimi slikami. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181932/)

Uporaba določenih velikosti v različnih nišah/panogah:

 • Novičarske spletne strani: Na novičarskih spletnih straneh je pomembno, da so naslovi in ​​uvodna besedila dobro berljiva. Zato je priporočljivo uporabiti večjo pisavo za te elemente.
 • Spletne trgovine: Na spletnih trgovinah je pomembno, da so izdelki jasno vidni in privlačni. Zato je priporočljivo uporabiti večje slike izdelkov.
 • Spletne strani podjetij: Na spletnih straneh podjetij je pomembno, da so informacije jasne in jedrnate. Zato je priporočljivo uporabiti srednje veliko pisavo za besedilo in večjo pisavo za naslove in podnaslove.

Pomembno je omeniti, da so to le splošni trendi in da je optimalna velikost grafičnih elementov za vašo spletno stran odvisna od vaših specifičnih ciljev in ciljne publike. Priporočljivo je, da pred končno izbiro velikosti opravite raziskavo svoje ciljne publike in preizkusite različne velikosti elementov, da ugotovite, katere delujejo najbolje.

Viri:

Vpliv položaja različnih grafičnih in vsebinskih elementov na uporabniško izkušnjo spletne strani

Položaj grafičnih in vsebinskih elementov na spletni strani lahko pomembno vpliva na uporabniško izkušnjo. Uporabniki se osredotočajo na različne dele spletne strani v določenem vrstnem redu, zato je pomembno, da ključne elemente postavite na mesta, kjer jih bodo zlahka videli in razumeli.

Nekateri rezultati raziskav, ki dokazujejo vpliv položaja elementov:

 • Študija Nielson Norman Group je pokazala, da se uporabniki najprej osredotočijo na zgornji levi del spletne strani, nato pa se pomikajo navzdol in desno. To pomeni, da je pomembno, da postavite najpomembnejše elemente (kot so logotip, navigacijski meni in gumb za klicanje na akcijo) v zgornji levi del strani. (https://www.nngroup.com/articles/f-shaped-pattern-reading-web-content/)
 • Raziskava podjetja EyeTrack je pokazala, da se ljudje osredotočajo na elemente, ki so v kontrastu z okolico. To pomeni, da je lahko uporaba barv, oblik in velikosti za poudarjanje pomembnih elementov učinkovita. (https://www.poynter.org/tag/eyetrack/)
 • Študija Univerze v Gotheburgu je pokazala, da lahko dolžina strani vpliva na to, koliko časa uporabniki preživijo na njej. Ugotovili so, da so uporabniki bolj nagnjeni k brskanju po daljših straneh, če so ključne informacije predstavljene na vrhu strani. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181932/)

Uporaba optimalnega položaja elementov v različnih nišah/panogah:

 • Novičarske spletne strani: Na novičarskih spletnih straneh je pomembno, da so najnovejše novice postavljene na vrh strani, starejše novice pa spodaj. Pomembno je tudi, da so slike in videoposnetki dobro vidni.
 • Spletne trgovine: Na spletnih trgovinah je pomembno, da so izdelki postavljeni v mrežo, da jih je enostavno brskati. Pomembno je tudi, da so gumbi za dodajanje v košarico in blagajno dobro vidni.
 • Spletne strani podjetij: Na spletnih straneh podjetij je pomembno, da so kontaktne informacije zlahka dostopne. Pomembno je tudi, da so ključne storitve ali izdelki podjetja predstavljeni na vidnem mestu.

Pomembno je omeniti, da so to le splošni trendi in da je optimalen položaj elementov za vašo spletno stran odvisen od vaših specifičnih ciljev in ciljne publike. Priporočljivo je, da pred končno izbiro položaja elementov opravite raziskavo svoje ciljne publike in preizkusite različne postavitve, da ugotovite, katere delujejo najbolje.

Viri:

Kakšen je vpliv kakovosti strežnika na kateri gostuje spletna stran na uporabniško izkušnjo spletne strani

Kakovost strežnika, na katerem gostuje spletna stran, ima pomemben vpliv na uporabniško izkušnjo (UX) spletne strani. Ključni vplivi vključujejo hitrost nalaganja strani, zanesljivost delovanja, varnost in skalabilnost, ki skupaj vplivajo na zadovoljstvo uporabnikov, njihovo angažiranost in končne konverzije.

1. Hitrost nalaganja strani: Eden najpomembnejših dejavnikov, ki ga strežnik vpliva, je hitrost nalaganja spletne strani. Po raziskavah Google, 53% mobilnih uporabnikov zapusti stran, če se ne naloži v treh sekundah. Hitri strežniki zmanjšujejo čas nalaganja strani, kar neposredno vpliva na zmanjšanje stopnje zapuščanja strani (bounce rate) in povečanje časa, ki ga uporabniki preživijo na strani.

2. Zanesljivost in uptime: Strežnik visoke kakovosti zagotavlja večjo zanesljivost in večji uptime (čas, ko je spletna stran dostopna uporabnikom). Stalna dostopnost strani je ključna za dobro uporabniško izkušnjo. Po podatkih, spletna stran, ki ima downtime (nedosegljivost) samo 1% časa, izgubi skoraj 7 ur dostopnosti mesečno, kar lahko vodi do izgube obiskovalcev in prihodkov.

3. Varnost: Kakovostni strežniki vključujejo robustne varnostne ukrepe, kot so zaščita pred DDoS napadi, SSL certifikati, redne varnostne posodobitve in napredne možnosti varnostnega kopiranja. Varnost je ključna za zaupanje uporabnikov; po raziskavah, več kot 85% spletnih uporabnikov se izogne spletnim mestom, ki niso varna, kar poudarja pomen varnega gostovanja za pozitivno uporabniško izkušnjo.

4. Skalabilnost: Spletna mesta pogosto doživljajo nihanja v obisku, zlasti med promocijami ali sezonskimi dogodki. Kakovostni strežniki omogočajo skalabilnost, kar pomeni, da lahko hitro in učinkovito prilagodijo vire glede na trenutne potrebe prometa. Po podatkih, 40% uporabnikov opusti spletno stran, ki se zruši ali deluje počasi med visokim prometom, zato je skalabilnost ključna za ohranjanje uporabniške izkušnje v vseh pogojih.

5. Podpora in vzdrževanje: Visokokakovostni strežniki običajno nudijo 24/7 podporo in redno vzdrževanje, kar zagotavlja hitro reševanje težav in minimalne motnje v delovanju spletne strani. Hitra in učinkovita podpora povečuje zaupanje lastnikov spletnih strani in posredno izboljšuje uporabniško izkušnjo s čim manj prekinitvami.

Zaključek: Kakovost strežnika je ključna za zagotavljanje hitre, zanesljive, varne in skalabilne spletne izkušnje. Slaba kakovost strežnika lahko vodi do počasnega nalaganja strani, pogostih izpadov, varnostnih tveganj in težav z obvladovanjem prometa, kar vse negativno vpliva na uporabniško izkušnjo in lahko vodi do izgube obiskovalcev in prihodkov. Vložek v kakovostno gostovanje je zato ključnega pomena za dolgoročni uspeh spletne strani.

Preberite še: