Veliko razlogov, zakaj je posestvo Trnulja dober kmečki turizem

8. Maj, 2023 | Utrinki z ekološkega posestva

Če želite v Sloveniji izbrati dober kmečki turizem, imate precej težko nalogo. Izbira v naši deželi je res pestra in prav vsak ponudnik si prizadeva ponuditi odlično kulinariko, dobro nastanitev in različne aktivnosti za goste.

Kmečki turizem lahko najdete praktično na vseh koncih Slovenije, a le eden se nahaja čisto blizu prestolnice in hkrati sredi neokrnjene narave. To je naše trajnostno in ekološko posestvo Trnulja na obrobju krajinskega parka Ljubljansko barje. Če nas boste obiskali, boste lahko združili oddih v naravi z obiskom Ljubljane ter spoznali pristne barjanske jedi ter koliščarsko zgodovino okoliških krajev.

V nadaljevanju preverite, kaj vse si lahko obetate na Trnulji in se prepričajte, kaj ponuja naš resnično dober kmečki turizem na obrobju Ljubljane.

Posestvo Trnulja: dober kmečki turizem

Zakaj je Trnulja dober kmečki turizem?

Dober kmečki turizem odlikuje ravno prava kombinacija pristne kulinarike, udobne namestitve, aktivnosti na prostem in avtentične izkušnje. Pomembno je, da kmečki turizem ponuja resnično naravno okolje, kjer se gostje lahko sprostijo in se naužijejo tišine ter svežega zraka. Prav tako je pomembno, da ima v ponudbi lokalne jedi, izdelane iz kakovostnih in svežih sestavin. Marsikdo pa ceni tudi, če se na turizmu poudarja trajnostnost in ekološki pristop.

V nadaljevanju spoznajte, da naše posestvo Trnulja na obrobju Ljubljanskega barja izpolnjuje prav vse naštete kriterije, kar zagotavlja pristno in nepozabno izkušnjo za vse, ki nas boste obiskali na tem idiličnem koščku Slovenije.

 

Nudimo oddih sredi prelepe narave

Če si bivanje na kmečkem turizmu predstavljate kot sprostitev sredi narave, vas naše posestvo Trnulja gotovo ne bo razočaralo. Čeprav se nahajamo nedaleč stran od Ljubljane, smo obkroženi z naravo. Pravzaprav nas najdete na obrobju krajinskega parka Ljubljansko barje in območja Nature 2000 s strogimi smernicami o varovanju narave.

Pogled iz naše restavracije ali apartmajev vam bo razkril značilno barjansko močvirno ravnico, osamela drevesa, prikupne mejice in čudovita obdelana polja. Petja ptic ne boste mogli preslišati, z nekaj sreče pa boste morda zagledali še kakšno drugo žival.

Naj omenimo še, da se blizu našega posestva vije reka Ljubljanica ter s svojo pestro floro in favno obljublja prav posebno sprostitev duha in umiritev.

dober kmečki turizem - prelepa narava Barja
dober kmečki turizem: prelepa narava ob Ljubljanici

Bivanje na Trnulji je popolnoma naravno

Bistvene vrednote našega delovanja so ekološkost, trajnostnost, tradicija in naravno doživetje. In vse to smo imeli v mislih pri oblikovanju naših apartmajev za goste, da bi lahko ponudili dober kmečki turizem, ki prepriča vsakršnega gosta.

Takoj ko boste vstopili v apartmaje, vas bo prevzel vonj po naravnem, neobdelanem lesu. Opazili boste pohištvo v naravnem stilu, iz avtohtonega lesa in rustikalno obdelano, glinene izdelke in tekstil iz konopljinih vlaken, ki prostor navdajajo z domačnostjo in udobnostjo.

Našo zavezanost trajnostni gradnji boste opazili tudi pri tleh apartmajev, ki so iz recikliranih opek stare hiše, stene pa so lesena konstrukcija s konopljino izolacijo in glinenimi ometi. Posteljne vzmetnice iz konoplje so najvišje kakovosti, prav tak je tudi konopljin tekstil: posteljnina, brisače, zavese. 

Popolnoma ekološko grajeni in opremljeni apartmaji bodo poskrbeli, da se boste lahko v zavetju Posestva Trnulja odpočili in si nabrali novih moči za vsakodnevne izzive.

dober kmečki turizem: udobna namestitev na Trnulji
dober kmečki turizem: lepi apartmaji na Trnulji

Na Trnulji se kuhajo pristne ekološke jedi

Še pri eni stvari dober kmečki turizem ne sme zatajiti. Pri okusni hrani, seveda. Na Trnulji je poleg sprostitve v naravi in bivanja v ekoloških apartmajih doma odlična kulinarika, kar potrjujejo tudi mnenja priznanih slovenskih kulinaričnih strokovnjakov. Uvrstili so nas kar med 10 najboljših gostiln v okolici Ljubljane.

Že vse od naših začetkov imamo vizijo, da bomo v kuhinji pripravljali samo jedi iz ekoloških sestavin, ki so za nameček tudi sezonske in lokalne. Tako vam v naši restavraciji postrežemo samo ekološke jedi, ki so značilne za to območje in za sezono, v kateri nas obiščete. Večinoma kuhamo s sestavinami, ki jih pridelamo sami. Vse drugo dokupimo pri naših prijateljih ekoloških kmetovalcih.

Na voljo imamo 4 vrste ekoloških degustacijskih menijev: mesni, ribji, vegetarijanski in veganski. Podrobnosti o kulinariki na Trnulji preverite na povezavi.

dober kmečki turizem: okusna hrana na Trnulji
dober kmečki turizem: meniji na Trnulji

Naše pridelke lahko tudi kupite

Marsikatero sestavino, s katero kuhamo, lahko kupite v naši spletni trgovini ali direktno pri nas v Črni vasi, če nas obiščete. Na ta način vam želimo približati okuse Ljubljanskega barja in ekološkega pridelka, kakršen je nekoč bil. 

Naša posebnost so odlični izdelki iz koruze ter soje, ki ju pridelamo na njivah okoli našega posestva. Gre za popolnoma ekološki pridelek brez vsakršnih gensko spremenjenih organizmov. Ponujamo pa še izdelke iz konoplje, olja, različno pecivo in še marsikaj, kar bo všeč vašim brbončicam.

Wellness na Trnulji je koliščarski

Vsak dober kmečki turizem se ponaša z wellnessom, kjer se lahko gosti še bolj sprostijo in napolnijo baterije. A wellness na Trnulji je nekaj posebnega.

Navdih zanj smo črpali iz davnih časov, ko so tod okoli domovali znameniti koliščarji. Njim v čast smo tudi mi postavili povsem leseni savno in kočo za počitek na kolih, v katerima prasketa ogenj in je prijetno, domačno in predvsem naravno.

dober kmečki turizem z wellnessom

V naravnem, sproščujočem in izbranem okolju wellnessa posestva Trnulja vam nudimo možnost zakupa različnih paketov, ki vas bodo sprostili ter napolnili z energijo. Vsem je skupno sproščanje v naravni savni na drva, v kateri ogenj vzdržujete sami, ter zeliščna kopel s poparki zelišč, nabranih v okolici Trnulje. Doživetje pospremimo še z ekološkimi Trnuljinimi proizvodi za sladkanje in osvežitev.

Preverite, kaj vse ponuja naš wellness in se prepustite duhu preteklih časov.

dober kmečki turizem z wellnessom
dober kmečki turizem z wellnessom in kopeljo

Kaj vse lahko počnete na Trnulji

Trnulja se nahaja na obrobju Ljubljanskega barja, ki je krajinski park in kot tak nudi številne možnosti za preživljanje prostega časa sredi neokrnjene narave.

Pri nas lahko najamete električna kolesa in z njimi obiščete tudi malce bolj oddaljene kotičke Barja. Tako lahko od blizu spoznate izjemno floro in favno, ki krasita barjanske ravnice. Za večje družbe predlagamo tudi najem električne kočije, ki vas bo na zabaven način popeljala po našem čudovitem krajinskem parku.

Poleg tega je Trnulja idealna za zenovske sprehode, na katerih ste lahko popolnoma sami s svojimi mislimi. Prostrani travniki Ljubljanskega barja pa so kot nalašč tudi za vse tekače. Naj povemo, da imamo za vse, ki prisegate na šport, na našem posestvu tudi fitnes sobo. 

V naši okolici je ogromno znamenitosti in naravnih lepot, vrednih, da jih obiščete. Med znamenitostmi naj omenimo cerkev sv. Mihaela po načrtih Jožeta Plečnika ter muzej Bistra s svojo zbirko tehniške dediščine. Ljubiteljem zgodovine priporočamo še koliščarski muzej Morostig s koliščarsko vasjo in predstavitvijo življenja v času kolišč.

Seveda pa ni zanemarljivo, da je naše glavno mesto Ljubljana od Trnulje oddaljeno le dobrih 6 kilometrov. To vam da čudovito priložnost za uživanje v obisku prestolnice, zvečer pa se lahko utrujeni vrnete v objem naših apartmajev za popoln počitek.

dober kmečki turizem: kolesarjenje po Barju na Trnulji
dober kmečki turizem: na Trnulji tudi nagrajen kuharski tečaj

Trnuljin sladkorček

Eden najbolj zanimivih delov obiska Trnulje je tudi priložnost, da se naučite kuhati Trnuljine jedi na praktičnem kuharskem tečaju. Naš tečaj je prejel nagrado časopisa The Guardian, tudi zato ker se v njem strastno zavzemamo za uporabo lokalno pridelanih in ekoloških sestavin.

V kuharskem tečaju se boste naučili pripravljati avtentične slovenske jedi. Vodili vas bomo skozi celoten proces, od izbire najboljših sestavin do priprave in kuhanja jedi.

Vendar pa kuharski tečaj ni le kulinarična izkušnja. Je tudi priložnost, da se spoznate z zgodovino in kulturo slovenske kuhinje. Medtem ko kuhate in jeste skupaj, se boste naučili o pomembnosti hrane v slovenski kulturi in kako odraža bogato zgodovino in raznoliko geografijo države.

Kuharski tečaj je popolno dopolnilo naravni lepoti in miru Trnulje, ki gostom ponuja priložnost, da se potopijo v kulturo in kuhinjo Slovenije.

Za konec …

Če iščete dober kmečki turizem v Sloveniji, imate na voljo široko izbiro ponudnikov, ki si vsak po svoje prizadeva za ponudbo odlične kulinarike, udobne nastanitve in različnih aktivnosti. 

Naše posestvo Trnulja na obrobju Ljubljanskega barja ponuja naravno okolje, kakovostne lokalne jedi, udobno namestitev in pristno izkušnjo, ki združuje oddih v naravi z obiskom Ljubljane ter spoznavanjem koliščarske zgodovine in barjanske kulinarike. Njihovo trajnostno in ekološko delovanje zagotavlja popolnoma naravno doživetje, ki bo očaralo vse goste.