Izleti v okolici Ljubljane

10. Jul, 2020 | Utrinki z ekološkega posestva

Ljubljana ponuja različne možnosti za odličen izlet, kjer boste združili prijetno s koristnim.

Predstavljamo nekaj idej, kamor se lahko odpravite na izlet v okolici Ljubljane.

Izleti v okolici Ljubljane – kam se odpraviti?

Za pohodnike in kolesarje:

Krim

Ta dobrih 1.100 metrov visok hrib je iz Ljubljane odddaljen le nekaj minut vožnje. Ponuja različne možnosti za hojo – od lažjih do težjih. Lažja možnost je, da se z avtom zapeljete po lepi, široki makadamski cesti (ta vodi vse do vrha Krima) do točke, kjer se makadamska cesta in pešpot iz Iške križata. Od tam vas čaka slaba urica počasne hoje, najprej nekoliko bolj položne, proti koncu bolj strme, a razdaljo lahko premagajo že manjši otroci, primerjali pa bi jo lahko s Šmarno goro.

Težja pot, ki zahteva nekoliko več časa in vzdržljivosti, pa je, da se na Krim odpravite peš že od spodaj. Na voljo je več poti, za prijetno velja tisti iz Iškega vintgarja. Z zmernim korakom vrh osvojimo po približno dveh urah hoje in pri tem naredimo dobrih 800 metrov višinske razlike.

Šmarna gora

Izleti v okolici Ljubljane

Šmarna gora

Šmarna gora se nahaja na robu Ljubljane in ima 667 metrov nadmorske višine. Pot do vrha vam bo vzela od pol do ene ure. Na izbiro imate več poti, a vse so razmeroma nezahtevne. Na vrhu vas pot nagradi s čudovitim razgledom na Ljubljano, Kamniške in Julijske Alpe, pogled pa seže celo na Dolenjsko.

Rašica

Simpatičen vzpon ponuja Rašica, ki je priljubljena pohodniška točka zaradi svoje razpotegnjenosti in postopnega vzpenjanja. Najlažja pot je tista, na kateri naredimo le slabih 300 metrov višinske razlike in nam vzame slabo uro. Primerna je tudi za najmlajše izletnike. Z avtom se zapeljemo čez Gameljne do vasi Rašica, kjer kmalu parkiramo in sledimo markacijam na pešpot.

Če želimo prehoditi nekoliko zahtevnejšo pot, pa hojo lahko začnemo na zadnji postaji avtobusa LPP v Gameljnah. V tem primeru je hoje približno dobro uro in pol, ker pa je pot zelo položna, ni težavna tudi za manj izkušene pohodnike.

Polhograjsko hribovjePolhograjsko hribovje

Polhograjsko hribovje s svojo razgibanostjo nudi številne možnosti za družinske pohodniške izlete. Toško Čelo in Katarino dobro poznajo rekreativni kolesarji. Verjetno najbolj znan vrh Polhograjcev je Sv. Jakob s slikovito cerkvico na hribčku, ki ga s Katarine osvojimo že po približno pol ure zelo zmerne hoje.

Polhograjci nudijo tudi malce zahtevnejše, a družinsko nadvse primerne vzpone. Taki so npr. Polhograjska Grmada, Tošč, Osolnik, Jeterbenk. Čas hoje do teh vrhov je malce odvisen od tega, iz katere smeri pristopamo (možnosti je namreč kar precej), a z zmernim družinskim tempom smo na vrhu v približno uri in pol do dveh.

Poletni park Krvavec in smučanje pozimi

V Poletnem parku Krvavec lahko izbirate med številnimi aktivnimi doživetji. Namenjen je mladim, individualnim rekreativcem oziroma skupinam ter družinam. V času poletnih šolskih počitnic ga lahko obiščete vsak dan v tednu.

Izleti v okolici Ljubljane Krvavec

Krvavec poleti

Poleg smučanja pozimi, Krvavec poleti ponuja:

  • pustolovski park,
  • spusti z gorskimi go-karti in skiroji,
  • scott trail,
  • plezalni stolp,
  • trampolin,
  • slackline,
  • frizbi golf,
  • lokostrelstvo,
  • spust s tubo …

Rafting po Savi

Spust po reki Savi od Medvod do Skok šport centra je nezahteven in varen. V spremstvu staršev se ga lahko udeležijo tudi najmlajši. Otroci dobijo svoje posebne plavalne jopiče, čelade, neoprenske obleke in manjša vesla. Tisti, ki si želijo nekaj več adrenalina, se spusta lahko udeležijo v miniraftih za od dve do tri odrasle osebe, spremlja pa jih vodnik.

Vas Jezero in Sv. Ana

Če vas v poletni vročini mika bližina vode, se lahko odpravite v iško smer v vas Jezero, nad katero se dviga nižji hrib, Sv. Ana. Jezero je precej globoko in primerno za izkušene plavalce. Sv. Ana pa nudi vzpon, ki mu bodo kos tudi najmlajši in najpočasnejši. S počasnim tempom hoje bomo na vrhu v dobre pol urice. Pred simpatično cerkvico se lahko usedemo in pomalicamo v družbi družine in prijateljev.

Izleti v okolici Ljubljane za sproščen oddih:

Arboretum Volčji potok

Kam na izlet v LjubljaniNahaja se v mirnem okolju sredi neokrnjene narave, blizu Ljubljane. Tu lahko preživite prijetne in sproščujoče trenutke med sprehajanjem po lično urejenem parku.

Arboretum Volčji Potok je v Sloveniji najbolj obiskana botanična ustanova. Skozi celo leto ponuja sprehode za sprostitev in oddih od vsakodnevnih skrbi, pa tudi možnost za pridobivanje znanja in študij rastlinskih zbirk. Veliko obiskovalcev pritegnejo nasadi tulipanov in sezonskega cvetja, rododendroni, vrtnice in lokvanji. Bogata zbirka dreves in grmov, naravni gozd in mokri travniki ne bojo pustili ravnodušnih ljubiteljev narave.

Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je umetno jezero na reki Savi in se razteza med Medvodami in Mavčičami. Nad jezom v Mavčičah se reka prav tako razširi v umetno Trbojsko jezero. Je priljubljena točka za oddih v bližini Ljubljane, kjer se lahko družite ob kavi s prijatelji, sladkate v slaščičarni, poležavate na zelenici in se sprehajate ob jezeru ali igrate odbojko na mivki.

Bistra pri Vrhniki – tehnološki muzej

Če iščete idejo za nepohodniški izlet, ki bi bil poučen in zanimiv za male oboževalce avtomobilov, vlakov in strojev vseh vrst, pa je odlična ideja izlet v muzej v Bistri pri Vrhniki. Ne le stara vozila in stroji, muzej nudi zanimiv vpogled v življenje v preteklosti. Na rečici lahko opazujemo pravi mlin. Poleg številnih zanimivosti in novih informacij boste v Bistri uživali tudi v čudovitem ambientu, saj je sama zgradba nekdanji kartuzijanski samostan, poleg pa je čudovit park z ribnikom.

Krajinski park Ljubljansko barje

Med nepogrešljivimi izleti v okolici Ljubljane, pa se znajde tudi Ljubljansko barje, ki ponuja veliko več kot se zdi na prvi pogled.  Nedaleč stran od mestnega vrveža na obrobju Ljubljane se razprostira močvirnato območje, ki ga zaznamuje neskončen mozaik travnikov, steljnikov, njiv, jarkov in mejic. Vodeni programi po Ljubljanskem barju ponujajo spoznavanje številnih naravnih lepot – voda, poti in živalskih vrst, ki domujejo v barjanski naravi.

Za popoln oddih na obrobju Ljubljane pa poskrbimo tudi mi.

Z veseljem vas vodimo skozi vse kotičke Ljubljanskega barja, zapeljemo po reki Ljubljanici, poskrbimo za kolesarsko obarvane ure, in vam ponudimo prvovrstno ekološko kosilo iz naše kuhinje. 

Vabljeni!