Optimizacija spletnih strani [10 hitrih odgovorov na glavna vprašanja o SEO]

22. Dec, 2022 | Digitalni marketing na Trnulja.com

Kaj je optimizacija spletnih strani in zakaj je pomembna za spletno stran?

Optimizacija spletnih strani je postopek preko katerega boste dosegli, da se bo vaša spletna stran, na spletnih iskalnikih prikazovala višje. S tem bo vašo spletno stran obiskalo več obiskovalcev.

Angleški izraz, ki se uporablja za optimizacijo spletnih strani je SEO (oz. search engine optimization).

Zakaj je optimizacija spletnih strani pomembna

 • 68% vseh online izkušenj se začne s spletnimi iskalniki
 • 53,3% vseh obiskovalcev prihaja na spletne strani iz neplačanih prikazov spletnih strani v iskalnikih
 • 92,96% vsega spletnega prometa prihaja iz iskanja na Googlu (tudi med slikami in na Googlovem zemljevidu) (vir)

Optimizacija spletnih strani je postopek, ki pomaga vašim spletnim stranem, da so prikazane v spletnih iskalnikih čimprej (na vrhu) prikazov neplačano prikazanih spletnih strani. S čimer bolj kakovostno optimizirane strani pridobite večjo vidnost, oglede in klike, posledično pa si zaradi tega lahko obetate večjo prodajo preko njih.

Uporaben video (angl.) o tem kaj je SEO:

Kako lahko izboljšam rang spletne strani v iskalnikih?

Rang oz. pozicijo spletne strani v iskalnikih lahko izboljšate tako, da ste pozorni na kakovost vaše spletne strani iz vidika hitrosti nalaganja vaše spletne strani, pozitivne uporabniške izkušnje (t.j. da uporabniki hitro pridejo do informacije, ki jo na vaši spletni strani, iščejo), uporabnosti strani ter, da na spletni strani objavljate zanimive in uporabne vsebine (ki so optimizirane na podlagi aktualnih SEO smernic).

Ob tem, na višji rang vaše spletne strani vplivajo tudi povezave iz drugih spletnih strani, ki se povezujejo z vašimi. Več kot je teh povezav in bolj kakovostne kot te so, višji rang na iskalnikih, si lahko obetate.

7 dodatnih strategij kako izboljšate ranking spletne strani na Googlu (angl.):

Kako izboljšam uporabniško izkušnjo na spletni strani

Za izboljševanje UX (user experience) upoštevajte:

 • uporabljajte čim več beline, s čimer poskrbite, da niso informacije na vaših spletnih straneh, preveč nagnetene in bi zaradi tega odvračale obiskovalce od prebiranja vaših vsebin
 • uporabljate privlačne in smiselne (personalizirane) pozive k akciji (t.i. CTA – call to actions)
 • bodite pozorni na oblikovanje ciljanih naslovov vsebin
 • uporabljajte originalne slike
 • segmentirajte pomembne informacije po alinejah ali sklopih
 • za prehajanje obiskovalcev po spletni strani poskrbite s povezavami, ki se med seboj razlikujejo
 • ohranjajte svojo stran konsistentno
 • poskrbite za razumljivo, pregledno in enostavno navigacijo po strani

Video o tem kako izboljšate UX spletne strani (angl.):

Kako izboljšam uporabno vrednost strani

Za izboljšanje uporabne vrednosti strani, upoštevajte, da le to dosegate z objavljanjem koristnih informacij, s katerimi dosegate, da se vaši obiskovalci, na vašo spletno stran, vračajo.

Dodatno pa lahko uporabno vrednost vaše strani izboljšate z razvojem funkcionalnosti ali aplikacij, ki omogočajo obiskovalcem primerjave, izrise, izračune oz. reševanje konkretne težave, ki jo odpravlja vaš produkt ali storitev.

Kaj pomeni, da morajo biti vsebine na spletni strani ustrezno optimizirane po aktualnih SEO smernicah

Google ima na tej povezavi zapisane in redno posodabljane aktualne SEO smernice, ki jih priporoča, da jim sledijo spletne strani. Z namenom, da bo iskalnik hitreje in lažje našel vsebine na spletni strani, jih bolje razumel ter posledično natančneje prikazoval tistim svojim uporabnikom, ki se za vaše informacije na spletni strani, tudi zanimajo.

Osnova aktualnih SEO smernic je kreacija uporabne, zanesljive in v pomoč usmerjene vsebine za obiskovalce vaših strani.

S svojimi vsebinami in spletno stranjo se morate konstantno truditi, da bo Google (in uporabniki) razumel vašo vsebino, med bolj znane in osnovne SEO smernice pa sodijo tudi kreacija unikatnih vsebin, ki dejansko internetu dodajajo vrednost, opremljanje ustreznih naslovov in meta opisov in drugo.

Video o tem kako optimizirate vsebino za SEO (angl.):

Kaj so ključne besede in kako jih uporabljati v SEO?

Ključne besede so dejansko izrazi, ki jih uporabniki Googla vtipkajo ali izgovarjajo v iskalnik. Na podlagi vtipkanih ali izgovorjenih v Google (t.i. voice search) ključnih besed, iskalnik prikaže spletne strani in spletne vsebine za katere ocenjuje, da so najbolj primerne njegovemu uporabniku za prikaz.

Če so vsebine opremljene s ključnimi besedami in informacijami, za katere Google ocenjuje, da jih uporabnik išče, se bo takšna vsebina, znašla med vrhnjimi prikazi spletnih strani na Googlu. Posledično pa to za lastnika spletne strani pomeni novega obiskovalca.

Ključne besede uporabite v naslovu in meta opisu vaše spletne strani ter tudi nekajkrat v sami vsebini. K boljšemu SEO prispeva tudi, če ključno besedo uporabite še v t.i. H oznakah spletne strani (t.j. v glavnem naslovu vsebine in v naslovih poglavij). S čimer poskrbite tudi za boljšo strukturo spletne vsebine.

Dodatno uporabite ključne besede še v poimenovanju slik v spletnih vsebinah in alt oznakah slik ter pri opremljanju povezav, ki iz ene spletne vsebine, povezujejo drugo vašo vsebino.

Video: Kaj so ključne besede (angl.):

Kaj je on-page in off-page SEO in kako ju lahko izvajam?

On page SEO je izraz za izvajanje SEO postopka NA vaši spletni strani. Off page SEO je izraz za izvajanje postopka SEO IZVEN na internetu vaše spletne strani.

K on page SEO optimizaciji sodi skrb za hitro nalaganje spletnih strani, skrb za kakovostne in uporabne vsebine, ki so dejansko obiskovalcem v pomoč, skrb za preprosto in logično navigacijo po spletni strani ter skrb za objavljanje vsebin, ki sledijo aktualnim SEO smernicam.

Off page SEO predstavlja izvajanje aktivnosti izven vaše spletne strani. Sem sodi promocija vaše spletne strani z namenom, da iz ostalih spletnih platform pritegujete obiskovalce na vašo spletno stran. To lahko počnete z objavljanjem vaših vsebin na socialnih omrežjih, z udeleževanjem na spletnih forumih, z gostovanjem vaših vsebin v drugih spletnih medijih in podobno.

Video (angl.):

Kako lahko izboljšam hitrost nalaganja spletne strani in kaj vpliva na to?

Za izboljševanje hitrosti nalaganja spletne strani imate naslednje možnosti:

 • nalaganje spletne strani omogočite preko t.i. cdn (content delivery network)
 • prestavite gostovanje spletne strani k hitrejšemu ponudniku
 • optimizirajte slike, da bodo te visoke kakovostni, a manjše velikosti
 • zmanjšajte število vtičnikov, ki jih imate aktivirane na spletni strani
 • zmanjšajte število javascript in css datotek
 • uporabite caching
 • optimizirajte bazo podatkov v vašem urejevalniku spletnih vsebin

Kako lahko izboljšam mobilno izkušnjo uporabnikov na spletni strani?

Mobilno izkušnjo uporabnikov vaše spletne strani izboljšate predvsem tako, da se osredotočite na to, da bo vaša spletna stran, prijazna do obiskovalcev, ki do vaše spletne strani, dostopajo čez mobilne naprave. V ta namen na svojo spletno stran inštalirajte t.i. mobile responsive temo, ki poskrbi za to, da so vaše vsebine na mobilnih napravah prilagojene prikazom na mobilnih napravah. To pomeni, da bodo vsebine na npr. telefonu ali računalniški tablici vidne drugače kot na namiznih napravah.

Obenem se izogibajte t.i. flash vsebinam (utripajočim in dinamičnim vsebinam), skrbite za ustrezno velikost prikazovanja črk (fontov) na mobilnih napravah, odstranite reklame, poskrbite za ustrezne razmake med poglavji in skrbite za ustrezno velikost gumbov ter njihovo umeščenost v vsebine.

Kaj so pomembni vidiki tehnične SEO in kako jih lahko izboljšam?

Iz vidika tehnične optimizacije spletne strani je potrebno poskrbeti za varno brskanje na vaši spletni strani. V ta namen inštalirajte SSL certifikat. Zraven tega zahteva tehnična optimizacija spletnih strani tudi skrb za zgledno urejen zemljevid spletnega mesta (xml sitemap), dodajanje strukturiranih podatkov (schema data markup), registracijo spletnega mesta z Google Search konzolo ter tudi z Bing webmaster orodji za optimizacijo strani na iskalniku Bing.

Kako lahko izboljšam SEO z vsebino in kako pisati optimizirano vsebino?

SEO optimizirano vsebino napišete tako, da poskrbite, da so targetirane ključne besede uporabljene v naslovu in meta opisu spletne strani ter v H oznakah in v sami vsebini. Obenem je SEO optimizirana vsebina tista, ki vsebuje unikaten naslov in obravnava tematiko iz drugega zornega kota kot to že počne konkurenca.

Najpomembnejše informacije, ki jih uporabnik išče na vaši spletni strani, postavite na vrh vsebine. Vsebino pa se potrudite opremiti tudi s kredibilnimi viri in povezavami s čimer boste bralcem dokazali, da je vaša vsebina temeljito raziskana, da ste na obravnavem področju strokovnjak in, da imate iz obravnavane tematike dovolj izkušenj.

Kaj so povratne povezave in kako lahko pridobim več povratnih povezav za spletno stran?

Povratne povezave so povezave, ki se iz drugih spletnih strani (ne vaše), povezujejo z vašimi spletnimi vsebinami (npr. iz spletnih forumov ali iz vaših gostujočih vsebin na drugih spletnih straneh).

Več povratnih povezav lahko pridobite tako, da sami ustvarjate vsebine, ki so vredne deljenja z drugimi. Bolj kakovostne kot bodo vaše vsebine, večja je verjetnost, da bodo le te, deljene po internetu z drugimi. To deljenje vaših vsebin in njihovo omenjanje med drugimi, pa predstavlja za vas, t.i. povratne povezave.

Obenem lahko do več povratnih povezav pridete tudi tako, da na svoji spletni strani izdelate uporaben programček, aplikacijo ali orodje, ki bo namenjen širši množici uporabnikov, zanje dejansko uporaben in jim bo reševal določen problem.

Če želite dobiti več povratnih povezav npr. od ostalih blogerjev, novinarjev in medijev, pripravite zanje različne raziskave in podatke, ki jih sicer ne morejo najti drugje, so pa jim vir za kreacijo njihovih zgodb.

Dodatno: 4 skrite koristi off site optimizacije strani

Kako lahko spremljam in merim uspešnost mojih SEO naporov?

Uspešnost izvajanja optimizacije spletnih strani lahko merite z Google Search konzolo, ki vam omogoča, da svoje spletne vsebine pošljete Googlu v indeksacijo, v roku največ enega tedna pa preverite kje na Googlu se nahaja vaša vsebina.

Če ste vsebino optimizirali učinkovito, boste na Googlu dosegli visoko uvrstitev s čimer boste dobili potrditev, da ste vsebino pripravili maksimalno uspešno. V kolikor bo uvrstitev vaše vsebine slabša, predstavlja ta rezultat priložnost za izboljšavo že spisane in optimizirane vsebine, kakor tudi priložnost za izboljšavo novih vsebin.

Za uspešnost svojih SEO aktivnosti lahko sicer uporabite tudi različna plačljiva ali brezplačna SEO orodja.

Še več infomacij: Aktualen Vodnik za optimizacijo spletnih strani

Dodatno: