Kako se odločiti, kam na kmečki turizem

22. Maj, 2023 | Utrinki z ekološkega posestva

Kmečki turizem je vedno bolj priljubljena oblika oddiha, ki omogoča pobeg od vsakdana in pristno izkušnjo življenja na podeželju. Slovenija je ravno zaradi svoje slikovite pokrajine, starih običajev in zanimive dediščine popolna destinacija za tiste, ki si želijo doživeti čar obiska turistične kmetije. A pri pestri ponudbi v Sloveniji se je res težko odločiti, kam na kmečki turizem.

Najbolje boste izbrali, če si boste pred odhodom odgovorili na nekaj vprašanj. Imate morda načrt, da vam turistična kmetija služi kot izhodišče za oglede narave? Želite morda spoznati tradicionalno kulinariko? Bi morda radi izkusili življenje na kmetiji ali se zgolj popolnoma sprostili?

Težko je najti kmetijo, ki ponuja vse našteto, a na ekološkem posestvu Trnulja si prizadevamo zadostiti prav vsem željam naših gostov. Preverite v nadaljevanju, zakaj je Trnulja najboljši odgovor na vprašanje “kam na kmečki turizem”. 

Kakšne so vaše želje glede oddiha na kmečkem turizmu?

Svetujemo vam, da pred obiskom kmečkega turizma naredite raziskavo in se z bližnjimi zedinite, kaj pričakujete od oddiha. Pri izbiri najboljšega kmečkega turizma za vaše potrebe in želje je pametno upoštevati naslednje dejavnike:

  1. Lokacija
  2. Kulinarična ponudba
  3. Možnost prenočitve
  4. Dodatna ponudba

Na ta način se boste najlažje odločili, kam na kmečki turizem, hkrati pa boste imeli jasno razdelan načrt svojega oddiha.

Lokacija

Marsikdo najprej določi lokacijo, kjer želi dopustovati. A v Sloveniji je pestrost pokrajine res neverjetna, zato je izbira lahko težka. Na prvo žogo najprej pomislimo na gore, primorje in zdraviliške kraje. A na voljo je še marsikaj, med drugim tudi čudovita narava okoli našega glavnega mesta Ljubljane.

In ravno tu se nahaja naše ekološko posestvo Trnulja. Najdete nas v Črni vasi na obroblju Ljubljanskega barja – sredi neokrnjene narave, a vseeno le nekaj kilometrov od središča Ljubljane.

Ravno naša lokacija nas dela posebne. Pravzaprav smo locirani na obrobju krajinskega parka Ljubljansko barje in območja Nature 2000 s strogimi smernicami o varovanju narave. A na dosegu roke so vam tudi urbana doživetja v Ljubljani, če si jih zaželite.

Vsekakor boste pri nas v prvi vrsti prišli na račun vsi ljubitelji narave. Pogled iz naše restavracije ali apartmajev vam bo razkril značilno barjansko močvirno ravnico, osamela drevesa, prikupne mejice in čudovita obdelana polja. Petje ptic vas bo spremljalo na vsakem koraku, z nekaj sreče pa boste morda zagledali še kakšno drugo žival.

Trnulja je tudi odlična izhodiščna točka za številne izlete po bližnji okolici. Kaj vse si je mogoče ogledati tod okoli, lahko preberete v našem članku: Najboljše ideje za izlet po Sloveniji – izdelan načrt za obisk Ljubljanskega barja. Seveda vam bomo z veseljem svetovali in vas usmerili, da boste svoj oddih izkoristili maksimalno in popolnoma po svojih željah.

Kulinarična ponudba

Veliko vlogo pri odločitvi, kam na kmečki turizem, igra tudi kulinarika. Vsak se na kmečkem turizmu nadeja dobre pijače in jedače. Vsak upa, da bo na tovstnem oddihu jedel pristno domačo hrano, po možnosti ekološko in pridelano na bližnjih njivah.

Na Trnulji se kuha še prav posebej odlično, saj nas poznavalci uvrščajo celo med med 10 najboljših gostiln v okolici Ljubljane. Zagotovimo vam lahko, da je prav vsa ponudba v naši restavraciji popolnoma ekološka in v veliki meri pridelana na našem posestvu. Vse drugo dokupimo pri naših prijateljih ekoloških kmetovalcih. To pomeni, da se na naši mizi znajde le to, kar je ekološko in pri tem ne sprejemamo kompromisov.

Navdih za ponudbo v naši restavraciji črpamo iz značilnih jedi tukajšnjega prostora, kot vir idej pa nam služita tudi narava in pridelki z naših njiv. Običaj je, da kmečki turizmi ponujajo jedi, značilne za njihovo območje. Vsi poznamo značilne prekmurske in primorske jedi – toda ali so vam znane jedi Ljubljanskega barja? Spoznate jih lahko na Trnulji. Že na začetku smo si namreč zadali cilj, da bomo čim bolj pristni. In taka je tudi naša kulinarika.

Na voljo imamo 4 vrste ekoloških degustacijskih menijev: mesni, ribji, vegetarijanski in veganski. Verjamemo, da boste med njimi našli takega po svojem okusu.

Možnost prenočitve

Če si želite na kmečkem turizmu resnično napolniti baterije, ne bo dovolj samo enodnevni  obisk. Resnično se boste sprostili le, če boste tam ostali več dni in tako spoznali utrip in čar življenja na kmetiji.

Zato so na Trnulji na voljo apartmaji, opremljeni domačno, naravno in predvsem trajnostno, kjer si lahko zvečer prijetno utrujeni od vtisov oddahnete.

Naše ekološko posestvo je prva nastanitev v Sloveniji, ki je vključena v evropsko verigo ekoloških hotelov Die Bio Hotels. Smo posestvo s poslanstvom: pri nas boste doživeli pristno izkušnjo nastanitve, zavezane trajnosti in ekološki pridelavi.

Pri nas lahko bivate v apartmajih, ki so zgrajeni iz v celoti razgradljivih bio materialov. Ljudje smo zelo odzivni na naravo, zato si boste v naših naravnih apartmajih resnično odpočili in si nabrali novih moči.

Odločite se lahko med apartmaji, ki smo jih poimenovali po domačih žitih. To so apartmaji Tritikala, Konoplja, Koruza, Ajda in studio za dve osebi. Pri gradnji apartmajev smo se odločili za način gradnje, ki stilsko poudari avtohtoni prostor. Tako so objekti vizualno podobni Tomaževi hiši, ki je najstarejša hiša v Črni vasi – vasi, kjer se nahaja Trnulja.

Dodatna ponudba

Včasih je pri odločitvi, kam na kmečki turizem, dovolj že sama lokacija. A veliko gostov si želi nekaj več. Dodatne dejavnosti in storitve, ki jih ponuja nastanitev, so pri marsikom tisti jeziček na tehtnici, ki pretehta. 

Če radi kolesarite, so vam na Trnulji na voljo električna kolesa in številne poti po Ljubljanskem barju, ki ga je najboljše spoznavati prav na kolesarskem izletu. Tu je tudi reka Ljubljanica, ki s svojo lepoto in mistiko pa tudi možnostjo za športne aktivnosti privablja številne željne oddiha, umiritve in vodnih športov. 

Posebnost našega ekološkega posestva pa je naš koliščarski wellness. Izkušnja savnjanja v naši koliščarski savni je res unikatna. Gre za popolnoma naravno savno, ogrevano na drva. Toploto uravnavate sami – odvisno koliko drv naložite na ogenj. V njej je prostora za dve osebi, zato je zasebnost zagotovljena.

Navdih za naš wellness smo črpali iz davnih časov, ko so tod okoli domovali znameniti koliščarji. Njim v čast smo tudi mi postavili povsem leseni savno in kočo za počitek na kolih, v katerima prasketa ogenj in je prijetno, domačno in predvsem naravno.

V naravnem, sproščujočem in izbranem okolju wellnessa posestva Trnulja vam nudimo možnost zakupa različnih paketov, ki vas bodo sprostili ter napolnili z energijo. Vsem je skupno sproščanje v naravni savni na drva, v kateri ogenj vzdržujete sami, ter zeliščna kopel s poparki zelišč, nabranih v okolici Trnulje. Doživetje pospremimo še z ekološkimi Trnuljinimi proizvodi za sladkanje in osvežitev.

Smo vas prepričali, kam na kmečki turizem?

Ob izbiri kmečkega turizma je pomembno upoštevati lastne želje in želje bližnjih ter se prepričati, da izbran kmečki turizem ustreza pričakovanjem. Ekološko posestvo Trnulja je odlična izbira za vse ljubitelje pristne narave, domače kulinarike in edinstvenih doživetij na podeželju. Naša slikovita lokacija na obrobju Ljubljanskega barja je izjemna kulisa, hkrati pa je le nekaj kilometrov oddaljena od živahnega mestnega vrveža Ljubljane.

Čudovito okolje, udobni apartmaji in vrhunska kulinarična izkušnja – na ekološkem posestvu Trnulja se narava, kulinarika in sprostitev združijo v popolno harmonijo. Obisk ekološkega posestva Trnulja bo zagotovo prinesel nepozabne trenutke in pristno izkušnjo življenja na podeželju Slovenije. Verjamemo, da boste na vprašanje znancev kam na kmečki turizem prepričljivo odgovorili: na Trnuljo.